Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Διεθνής άσκηση «Joint Effort-16» στην Αλβανία

Διεθνής άσκηση «Joint Effort-16» στην Αλβανία

H κοινή εκπαιδευτική άσκηση «Joint Effort-16» συνεχίζεται μέχρι 29/9 στην Αλβανία.

Σκοπός της, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας, είναι η αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων δυνάμεων και της επιχειρησιακής ικανότητας των επιτελείων και των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαδικασία του σχεδιασμού και της εκτέλεσης στρατιωτικών επιχειρήσεων σε εμπόλεμες περιοχές από πολυεθνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση άρχισε στις 19 Σεπτεμβρίου και θα τελειώσει στις 29 του μήνα. Συμμετέχουν σε αυτήν πάνω από 1500 στρατιώτες από την Αλβανία, τις ΗΠΑ, το Μαυροβούνιο, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Η υπουργός Άμυνας Μιμή Κονέλι δήλωσε ότι είναι αντιληπτό ότι η κοινή πολιτική για ένα περιβάλλον ασφάλειας απαιτεί ένα μια συνολική προσέγγιση και κοινή συνεργασία καθώς και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών.

«Η άσκηση Joint Effort-16’είναι μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των καθαρά στρατιωτικών, αλλά και μια καλή ευκαιρία για την προώθηση της περιφερειακής και διμερούς συνεργασίας, καθώς και την προώθηση των πολιτικών κι διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών».

Η Κονέλι υπογράμμισε ότι η άσκηση αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινές ασκήσεις των τελευταίων ετών και οργανώθηκε από το αλβανικό επιτελείο.

Σημειώνεται ότι είναι πρώτη φορά που συμμετέχει το Μαυροβούνιο σε νατοϊκή άσκηση, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σχετικές ειδήσεις