Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Vatan: Η πρώτη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο εξωτερικό

Vatan: Η πρώτη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο εξωτερικό

Περίπου 200 Τούρκοι στρατιωτικοί θα σταλούν στην πρώτη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Αυτή έχει δημιουργηθεί στη Σομαλία, και αποτελεί μέρος συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως αναφέρει τούρκικο δημοσίευμα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, που εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, η λειτουργία της θα αρχίσει σύντομα, σε αυτήν θα εκπαιδευθούν 10.500 Σομαλοί στρατιώτες. Στη στρατιωτική βάση θα τοποθετηθούν περίπου 200 Τούρκοι εκπαιδευτές, οι οποίοι θα προστατεύονται από άγνωστο ακόμη αριθμό Τούρκων στρατιωτών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vatan μετά τη στρατιωτική βάση στη Σομαλία, θα δημιουργηθεί και άλλη μία στο Κατάρ. Αυτό προβλέπεται από μια συμφωνία του 2014 που υπέγραψε η Τουρκία για στρατιωτική συνεργασία με το Εμιράτο. Η βάση στο Κατάρ θα περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων. Σήμερα, υπάρχει εκεί μια μονάδα 150 ανδρών.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Τουρκία και το Κατάρ σκοπεύουν να διεξάγουν κοινές ασκήσεις, ανταλλαγή στρατιωτικών και κοινά προγράμματα στην αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται τουρκική εφημερίδα, η επιλογή της Σομαλίας και του Κατάρ έγινε «τόσο από το προχωρημένο επίπεδο των σχέσεων τους, όσο και της γεωπολιτικής σημασίας τους».

πηγη Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικές ειδήσεις