Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ελληνοαμερικανός ένας εκ των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους - Η ιστορία του 32χρονου Τζον Γεωργελά

Ελληνοαμερικανός ένας εκ των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους - Η ιστορία του 32χρονου Τζον Γεωργελά

Το περιοδικό «The Atlantic» σε εκτενές άρθρο του υπό τον τίτλο «Ο Αμερικανός Ηγέτης στο Ισλαμικό Κράτος» (The American Leader in the Islamic State) προερχόμενο από το νέο βιβλίο του Graeme Wood’s, The Way of the Strangers: Encounters With the Islamic State, ανέφερε ότι ο Ελληνοαμερικανός Τζον Γεωργελάς, 32 ετών σήμερα, είναι ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, γνωστό ευρύτερα ως ISIS.

Εχει αλλάξει το όνομά του από Τζον σε Γιάχια (Yahya), στα Αραβικά, ενώ στη συνέχεια ονομάστηκε Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ. Τονίζεται πως η ερμηνεία του ονόματος Αλ Μουχατζίρ είναι μετανάστης.

Εν τω μεταξύ, ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην αγγλόφωνη προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους. Φέρει μακριά γενειάδα, φορεί στρογγυλά γυαλιά και κρατά στο χέρι του όπλο τύπου καλάσνικοφ.

Η καταγωγή της οικογένειας είναι από την Κρήτη και το επώνυμο ελληνιστί ήταν Γεωργιλάκης.

Ο Δρ. Τίμοθι Γεωργελάς τυγχάνει επίσης απόφοιτος της Αμερικανικής Στρατιωτικής West Point, ενώ στη συνέχεια πήγε στην Ιατρική Σχολή και ειδικεύεται στον τομέα της Ραδιολογίας. Εργάζεται στο Ιατρείο Κέντρο Υγείας Γυναικών (Center for Women’s Health) στο Τέξας. Το όνομα της μητέρας του είναι Μάρθα.

Σύμφωνα πάντοτε με το «The Atlantic», οι ρίζες του ομογενή τρομοκράτη προέρχονται από την Κρήτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν ο παππούς του καταγόταν από εκεί. Ο ίδιος γεννήθηκε το έτος 1983 ή 1984 ως Χριστιανός και ανήκε αρχικά στην Προτεσταντική παραφυάδα των Ναζαρηνών.

Το Ισλάμ το ασπάστηκε το 2001 ενώ ταξίδεψε αναζητώντας τη γνώση και την εργασία στον δρόμο του Αλλάχ. Τώρα διαμένει στην ύπαιθρο του Χαλεπίου. Πριν μεταστραφεί στον Ισλαμισμό είχε στραφεί με πάθος προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και μάλιστα προσκολλήθηκε έντονα σ’ αυτή και εκκλησιαζόταν πολύ συχνά.

Λίγο αργότερα εθίστηκε στα ναρκωτικά και περίπου στην εορτή των Ευχαριστιών του 2001, τρεις μήνες μετά το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου στο Εμπορικό Κέντρο Νέας Υόρκης και το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, μεταστράφηκε στον Ισλαμισμό και μάλιστα στον λεγόμενο στρατωνισμένο Ισλαμισμό.

Πληροφόρησε τους γονείς του ότι βρισκόταν στη Δαμασκό και μάθαινε την αραβική γλώσσα. Εν τω μεταξύ, πλούσιοι Αραβες χρηματοδότησαν τις σπουδές του στο Ισλάμ. Σπούδασε στη σχολή του Νταχιρισμού.

Οπως αναγράφεται στο «Atlantic» o Γιάχια (ο Τζον Γεωργελάς) εξελίχθηκε σε διανοούμενο με γνώσεις στην αραβική γλώσσα και την ισλαμική ιστορία, πράγμα εντυπωσιακό διότι πρόκειται για αγγλόφωνο προσήλυτο. Οι ομιλίες του ήταν ιδιαίτερα σκληροπυρηνικές από πάσης απόψεως.

Η έρευνα στο διαδίκτυο έδειξε ότι σε γερμανόφωνη τζιχαντιστική συντροφιά (chatroom) υπήρχε αναφορά σε κάποιον «Ιωάννη Γεωργιλάκη»- και επίσης περισσότερες αναζητήσεις παρέπεμπαν σε παράγωγα ονόματα, όπως «Γεωργελάς». Βάσει αυτών εντοπίσθηκε δελτίου Τύπου του 2006 από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου αναφερόταν πως κάποιος Τζον Γεωργελάς καταδικάστηκε σε 34 μήνες φυλάκισης με την κατηγορία ότι ήταν υποστηρικτής φιλοτζιχαντιστικής ιστοσελίδας. Την περίοδο αυτής της καταδίκης, διέμενε στο Τέξας.

Η έρευνα οδήγησε στους γονείς του, οι οποίοι είναι Ελληνοαμερικανοί, Δρ. Τίμοθι και Μάρθα Γεωργελά, όπως σημειώσαμε πιο πάνω. Ο πατέρας του είχε γνώση της πορείας που ακολούθησε ο γιος του.

Ο Γιάχια συνάντησε την σύζυγό του, Τάνια, γεννηθείσα στο Λονδίνο το 1983 από Βρετανούς – Βεγγαλέζους γονείς, το 2003, με την οποία είχαν κοινές εμπειρίες με χρήση ναρκωτικών. Η σύζυγός του περιφερόταν με μουσουλμανική ενδυμασία από τα εφηβικά της χρόνια.

Γνωρίστηκαν μέσω του Διαδικτύου, συναντήθηκαν στο Λονδίνο στις 15 Μαρτίου 2003 και μετά επέστρεψαν στο Τέξας. Στα τέλη του 2003 πήγαν στη Δαμασκό και μετά στη Συρία, όπου ο Γιάχια έγινε ακόλουθος ενός Ιορδανού ονόματι Αμπού Ισα, που είχε πολεμήσει κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε ανακηρύξει ένα δικό του «χαλιφάτο» στην επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν.

Μάλιστα το 1996 ζήτησε από τον Οσάμα μπιν Λάντεν να του δηλώσει υποταγή. Το «χαλιφάτο» εκείνο έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και ο Αμπού Ισα και οι ακόλουθοί του μετακόμισαν στο Λονδίνο.

Το 2004 ο Γιάχια και η Τάνια γύρισαν στις ΗΠΑ, όπου ο ίδιος ήλπιζε να εργαστεί ως ιμάμης αλλά δεν τα κατάφερε. Το 2004 γεννήθηκε ο πρώτος γιος τους στην Καλιφόρνια, και έναν χρόνο μετά έπιασε δουλειά σε εταιρεία με servers στο Τέξας. Συνελήφθη από το FBI επειδή προσπάθησε να «απαγάγει» την ιστοσελίδα της American Israel Public Affairs Committee. Φυλακίστηκε και ακολούθησαν εντάσεις με τη σύζυγό του. Οταν βγήκε από τη φυλακή, πήρε δεύτερη σύζυγο, μια φίλη της Τάνια, η οποία ήταν στο Λονδίνο.

Παντρεύτηκαν....τηλεφωνικά και μετά χώρισαν. Ο Γιάχια και η Τάνια έμειναν στο Ντάλας και τον Αύγουστο του 2009 απέκτησαν δεύτερο γιο. Το 2011 πήγαν στην Αίγυπτο, όπου έζησαν για τρία χρόνια. Η Τάνια γύρισε στις ΗΠΑ, πήγε και έμεινε στους γονείς του Γιάχια, γέννησε ένα αγόρι και ζήτησε διαζύγιο. Η ίδια άλλαξε πορεία – πλέον αυτοχαρακτηρίζεται αγνωστικίστρια και έχει υιοθετήσει «κοσμικό» τρόπο ζωής. Ζει χωριστά από τα πεθερικά της, τα οποία επισκέπτονται τα παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο.

Ο Γιάχια είναι ο επικεφαλής παραγωγός αγγλόφωνης προπαγάνδας του ISIS και βασικός συντάκτης των περιοδικών της οργάνωσης, «Dabiq» και «Rumiyah».

ΠΗΓΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Σχετικές ειδήσεις