Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

«Η Γερμανία της Ευρώπης και η Ευρώπη που δε θέλουμε»

«Η Γερμανία της Ευρώπης και η Ευρώπη που δε θέλουμε»

Άρθρο του Ιωάννη Σαρακιώτη, Δικηγόρου και Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ: «Η Γερμανία της Ευρώπης και η Ευρώπη που δε θέλουμε»

«Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Α. Μέρκελ πέτυχε μία ακόμη νίκη με σοβαρότατες, ωστόσο, απώλειες. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μ. Σουλτς υπέστη ένα μάλλον ανεπανόρθωτο εκλογικό πλήγμα και η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ήρθε να επιβεβαιώσει ότι, δυστυχώς, τα νεφελώματα γύρω από το ευρωπαϊκό όραμα ολοένα και πυκνώνουν. Παράλληλα, οι φιλελεύθεροι κατέγραψαν ένα ποσοστό ικανό να τους καταστήσει κυβερνητικούς εταίρους, ενώ το Die Linke διατήρησε τα ποσοστά του.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και η ελληνική κρίση τροφοδότησαν μια ρητορική εσωστρέφειας και ρατσισμού, η οποία σαφώς συμπαρέσυρε σχεδόν το σύνολο του γερμανικού πολιτικού φάσματος καθώς οι πάντες προσπαθούσαν να ανακόψουν την άνοδο του AfD πλειοδοτώντας. Στον αντίποδα, το Die Linke έμεινε ανεπηρέαστο και είχε την τόλμη να φθάσει έως τις εκλογές χωρίς να κάνει βήμα πίσω ως προς τις αξίες και τον προγραμματικό του λόγο ζητώντας αλληλεγγύη προς τους Έλληνες και γενναία ρύθμιση του χρέους.

Εξάλλου, το πρόταγμα συνεχίζει να είναι η «Ευρωπαϊκή Γερμανία» και όχι η «Γερμανική Ευρώπη», ήτοι μια Γερμανία η οποία παραμένει πιστή στην ιστορική αποστολή της να βρίσκεται στις επάλξεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το όραμα των Σουμάν και Μονέ αποτελεί το μοναδικό μας πλοηγό προς ένα κοινό μέλλον μακριά από το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τον φασισμό.

Για το λόγο αυτό, η καταβαράθρωση των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο στο βαθμό που μέσω αυτής ωφελημένη αναδείχθηκε η «σοβαρή Χρυσή Αυγή» του AfD. Οι «σοβαροί ναζιστές», για να θυμηθούμε απόψεις γνωστών και μη εξαιρετέων δημοσιογραφικών κύκλων της χώρας μας, συνιστούν την πραγματική επιδημία η οποία εξαπλώνεται απειλώντας τις κατακτήσεις της μεταπολεμικής Ευρώπης.
Υπ' αυτό το πρίσμα, η εκλογική συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών οφείλει να προβληματίσει τους πάντες ακόμη και στην Ελλάδα και κυρίως εκείνους που «αναδιοργανώνονται» και «συμπαρατάσσονται» επιθυμώντας να καταστούν θλιβερά παρακολουθήματα τoυ συντηρητισμού. Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών δεν πρόκειται να διαταράξουν την αταλάντευτη πορεία υλοποίησης του προγράμματος εξόδου από την επιτροπεία, αλλά αποτελούν ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Όσους «ανησυχούν» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τους καθησυχάζουμε. Η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας έχει εμπεδωθεί, οι συμμαχίες της χώρας έχουν πλέον ισχυροποιηθεί και οι προοπτικές διαρκούς βελτίωσης του κλίματος είναι πλέον ορατές, με κύριο μέλημά μας την αποτύπωσή τους στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Η επόμενη ημέρα οφείλει να μας βρει προβληματισμένους αναφορικά με την ακροδεξιά πορεία εκλογικών σωμάτων, τα οποία ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκεί έγκειται το πρόβλημα και όχι στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Ας μην εμφανίζονται κάποιοι ως «Γερμανικότεροι των Γερμανών» και ας διαισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης τους».