Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Αναβάθμιση των F-16: Αυτά προβλέπει η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Αναβάθμιση των F-16: Αυτά προβλέπει η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ηαναβάθμιση των F-16, η «νέα εποχή» της βάσης της Σούδας και οι επενδύσειςπου θα ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν όσα έθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος στις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στον αντίποδα, η Ελλάδα άκουσε πολύ καλά λόγια για τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση, με τον κ. Τραμπ να μιλά ενθουσιωδώς για τις τεράστιες ευκαιρίες επένδυσης που προσφέρει η χώρα μας, ενώ υποσχέθηκε βοήθεια σε μια υπεύθυνη ελάφρυνση χρέους.

Με τον πιο σαφή τρόπο, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε εξαρχής να δώσει το στίγμα των προσδοκιών των ΗΠΑ από την Ελλάδα. «Θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας, θα συζητήσουμε και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς», ανέφερε, κατά τις πρώτες κοινές δηλώσεις on camera στο Οβάλ Γραφείο. Και έσπευσε να διευκρινίσει: «Συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Ντόναλντ Τραμπ προσδιόρισε, μάλιστα, το ύψος της συμφωνίας αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών, κάνοντας λόγο για project που θα στοιχίσει 2,4 δισ. δολάρια.

4258145

Όπως σημείωσε, το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος θα αγγίξει τα 2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ένα από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που υπερβαίνει το στόχο των αμυντικών δαπανών.

«Πάγωσε» η Αθήνα

Η ανακοίνωση Τραμπ για το ύψος των εξοπλιστικών προκάλεσε «παγωμάρα» στην Αθήνα. Αμέσως, ξεκίνησε μια αγωνιώδης προσπάθεια «διαρροών», καθώς έγινε αντιληπτό ότι θα προκληθούν αντιδράσεις για τα 2,4 δισ. δολάρια αναβάθμισης των F-16, σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναγκάζεται να κόψει συντάξεις και αφορολόγητο.

ΝΔ: Η πανάκριβη συμφωνία, το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης Τσίπρα

Η Νέα Δημοκρατία σχολίασε άμεσα ότι το μόνο «χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F16», σημειώνοντας ότι αυτή η συμφωνία «θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Καμμένος: 1,1 δισ. το «ταβάνι» για τα F-16

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου Τραμπ - Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να κάνει ανάρτηση στο Twitter, αναφέροντας ότι το «ταβάνι» για τη χρέωση του προϋπολογισμού για την αναβάθμιση των F-16 είναι 1,1 δισ. ευρώ.

«Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. €. Τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά», ανέφερε, συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όλη η αλήθεια

Το πακέτο της αναβάθμισης των F-16 ανακοίνωσε μετά το πέρας των επαφών του Αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση είναι σαφής: το εκτιμώμενο κόστος είναι της τάξης των 2,404 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA, η Ελλάδα ζήτησε την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Block V και αυτό θα περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και φυσικά τα σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της ΠΑ σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά κλπ.

4258188

Όπως επισημαίνεται, βασικός εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin που εδρεύει στο Τέξας, ενώ όσον αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη επισημαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας του εργολάβου και της Ελλάδας!

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αγορά αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, με τη βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σχετικές ειδήσεις