Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρά και οικονομικά ανεξάρτητα κράτη

Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρά και οικονομικά ανεξάρτητα κράτη

Νέες προοπτικές ανοίγονται για την πατρίδα μας με το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση με συστηματικό τρόπο προσπαθεί να κλείσει τις εκκρεμότητες και να ασχοληθεί με την καθημερινότητα των πολιτών.

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας καλείται να λειτουργήσει συνθετικά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας διαδρομής, έξω από μνημόνια και δεσμεύσεις. Να παρουσιάσουν ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα δράσης για τη μετά μνηνομιακή εποχή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και τεχνητές εντάσεις. Ο λαός έχει υποστεί πολλές στερήσεις και αναζητά διέξοδο από την κρίση, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και επιλογές.

Η καθημερινότητα είναι μια δύσκολη εξίσωση για δυνατούς λύτες, όμως προσφέρει πολλές επιλογές για να εφαρμοσθούν νέα δεδομένα που θα μειώνουν την ανεργία, θα δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης και θα αναβαθμίζουν τη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Οι τράπεζες να λειτουργήσουν για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και να προσφέρουν στήριξη με ευέλικτα χρηματοοοικονομικά προγράμματα.

Η συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα θα βοηθήσει και θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Η πρόθεση και ο σκοπός είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η Ελλάδα να είναι μέχρι τότε ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, αλλά χωρίς άλλες δεσμεύσεις και στερήσεις.

Η Ελλάδα θα μπορεί να είναι μια μεταρρυθμισμένη χώρα που θα είναι ικανή να ανακτήσει περισσότερη ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο, να δημιουργήσει δουλειές και να εφαρμόσει πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια και στη συνέχεια πλήρη κυριαρχία της δικής της πολιτικής. Η πορεία προς την ολοκλήρωση του προγράμματος αφορά κυρίως την εφαρμογή, την τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι και αυτή είναι σαφώς η κοινή μας πρόθεση που ακολουθούμε, επισημαίνει ο κ. Μοσκοβισί.

Η Ευρωζώνη με όλα τα κράτη-μέλη έξω από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όλα τα μέλη εκτός προγράμματος, θα είναι πιο δυνατή και πιο ελκυστική για το μέλλον. Θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις και να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος