Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Απίστευτο παρασκήνιο: Ποιες υποθέσεις «έκαψαν» Κοντονή και Κουρουμπλή στον πρόσφατο ανασχηματισμό

Απίστευτο παρασκήνιο: Ποιες υποθέσεις «έκαψαν» Κοντονή και Κουρουμπλή στον πρόσφατο ανασχηματισμό

Σκάνδαλα - Αποκαλύψεις: Τώρα που κάθησε ο κουρνιαχτός του ανασχηματισμού, έχει φουντώσει το παρασκήνιο για τους δυο βαρύγδουπους υπουργικούς «αποκεφαλισμούς»: Του Σταύρου Κοντονή και του Παναγιώτη Κουρουμπλή - Πρακτικά, ο ένας «καρατομήθηκε» κι ο άλλος «αντικαταστάθηκε» κατόπιν εισηγήσεων από συγκεκριμένα επιχειρηματικά λόμπι.

Ο ΠΡΩΤΟΣ «ΚΑΡΑΤΟΜΗΘΗΚΕ» ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΦΛΩΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ» ΜΕΤΑ ΑΠΟ «ΦΙΛΙΚΕΣ» ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΛΟΜΠΙ

Πρακτικά και ουσιαστικά πρόκειται για δυο διαφορετικές υποθέσεις. Η αλήθεια είναι ότι από όλη την επικοινωνιακή φιέστα του πρόσφατου ανασχηματισμού, Κοντονής και Κουρουμπλής ήταν οι μοναδικοί από τους υπουργούς που είδαν την πόρτα της εξόδου (άντε και η Κονιόρδου από το υπουργείο πολιτισμού η οποία έτσι κι αλλιώς δεν επέδειξε κάποιο συγκεκριμένο έργο).

Τι συνέβη δηλαδή;

Όλο το καλοκαίρι η πολιτική ατζέντα κινήθηκε γύρω από έναν υποτιθέμενο δομικό και σαρωτικό ανασχηματισμό για να φύγουν τελικά από την κυβέρνηση ο Κοντονής και ο Κουρουμπλής.

Κάπου εδώ λοιπόν αρχίζουν τα... παρατράγουδα.

Ήδη στο παρασκήνιο αναπτύσσεται μια τεράστια φημολογία και για τις δυο περιπτώσεις.

Οι φήμες οργιάζουν και κανείς δεν έχει την πολιτική ευαισθησία να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Για τον μεν κύριο Κοντονή οι πληροφορίες επιμένουν ότι «καρατομήθηκε» εξαιτίας του φακέλου «Αριστείδης Φλώρος», ενώ για τον κ. Κουρουμπλή ισχύει ο όρος «αντικαταστάθηκε» κατόπιν δυσαρέσκειας συγκεκριμένων κύκλων...

tsipras kontonis aftodioikisi

Κοντονής και αποφυλάκιση Φλώρου

Κατα τρόπο περίεργο η αποπομπή του Σταύρου Κοντονή συνέπεσε με την υπόθεση αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου. Οι πληροφορίες που καταφθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία για την τεράστια απάτη που επιχειρήθηκε προκειμένου ο Φλώρος να επιστρέψει στο σπίτι του, έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού, λίγο πριν τον ανασχηματισμό.

Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι εξόχως πολύπλοκη και σκοτεινή. Τόσο σκοτεινή που αν αποκαλυφθεί η αλήθεια θα πέσουν κι άλλα κεφάλια.

Προφανώς στο Μαξίμου έπαθαν σοκ και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στον «αποκεφαλισμό» του κ. Κοντονή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης δεν είπε απολύτως τίποτα ούτε για τον «ανασχηματισμό» του, ούτε βεβαίως για το κορυφαίο σκάνδαλο Φλώρου.

Δεν εξέφρασε καμία δυσαρέσκεια για την αποπομπή του, ενώ ήταν σχεδόν ανύπαρκτη η αντίδραση του όταν έσκασε η είδηση της αποφυλάκισης Φλώρου. Δεν μπήκε καν στην διαδικασία να ζητήσει την επανεξέταση όλων των δεδομένων.

Ήδη στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει να ακούγονται πολλά για τη στάση του κύριου Κοντονή. Κάποιοι «τολμηροί», έχουν αρχίσει και αφήνουν πολύ σκληρά υπονοούμενα στα σόσιαλ μίντια.

Και εδώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση και να πει τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από την «επιχείρηση αποφυλάκισης» Φλώρου.

Ποιοι ήξεραν;

Ποιοι βοήθησαν;

Ποιοι τα πήραν κάτω από το τραπέζι;

Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αφήνει να πλανάται μια τόσο ζοφερή εικόνα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που άπτεται της διαφθοράς και της διαπλοκής.

kouroumplhs tsipras

Ο Κουρουμπλής και τα σαράντα κύματα

Πάμε τώρα στην άλλη περίπτωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν ορισμένες από τις αιχμές που άφησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής καθηκόντων στον νέο υπουργό Φώτη Κουβέλη.

Το ότι οι σχέσεις του με την Ένωση Εφοπλιστών πέρασαν από σαράντα κύματα, για παράδειγμα φάνηκε σε δύο αποστροφές του λόγου του.

Στην πρώτη, όταν ζήτησε από το νέο υπουργό να προχωρήσει, σε συνεργασία με τους εφοπλιστές, στην αύξηση του τέλους με το οποίο η Ελληνική Ένωση Εφοπλιστών χρηματοδοτεί το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης, το οποίο με τη σειρά του χρηματοδοτεί το ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας. Το τέλος αυτό δεν έχει αυξηθεί από το 1979.

Η δεύτερη αποστροφή ήταν, όταν αναφέρθηκε στη συνεργασία του με την ΕΕΕ.

Αναγνώρισε τη μεγάλη συμβολή του εφοπλιστικού κόσμου στη ναυτική εκπαίδευση, σημείωσε την ισχυρή στήριξη που προσέφερε στον εφοπλισμό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά κατέληξε ως εξής: «Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είμαστε υπάλληλοι κανενός. Απολογούμαστε στον Πρωθυπουργό και στον Ελληνικό Λαό».

Τι εννούσε ο κ. Κουρουμπλής σε αυτή την αποστροφή του;

Ένιωθε υπάλληλος συγκεκριμένων εφοπλιστών με συγκεκριμένους τύπους πλοίων;

Και βεβαίως όταν λέει «απολογούμαστε στον Πρωθυπουργό», ο κ. Κουρουμπλής εννοεί σαφέστατα ότι έχει ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για συγκεκριμένα γεγονότα και περιστατικά. Και αφού τον έχει ενημερώσει, ο κ. Τσίπρας αποφασίζει να τον αντικαταστήσει!

Τα συμπεράσματα είναι βεβαίως εύκολα.