Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

ΕΡΤ: Μονοφωνία και προπαγάνδα…

ΕΡΤ: Μονοφωνία και προπαγάνδα…

Η πολιτική δυναμική που αναπτύσσει μια παράταξη ή ένα πρόσωπο είναι πολλές φορές συναρτημένη με την ένταση των μέσων που επιστρατεύονται για να αναχαιτιστεί. Δεν πρέπει, επομένως, να προκαλεί εντύπωση ότι η κρατική τηλεόραση «απασφάλισε» κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Της Ιωάννας Καλαντζάκου - Τσατσαρώνη, Δικηγόρου - τ. Αντιπροέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει την υπερκομματική διάσταση των θεσμών ή των συλλογικών κεκτημένων και επιτρέπει-αν δεν υποδαυλίζει-τη μετατροπή του «δημόσιου» σε σκληρά «κομματικό».

Εκείνο όμως που έχει ίσως μεγαλύτερη αξία είναι η ευκολία με την οποίαν ένα κοστολογημένο, μετριοπαθές και άκρως ρεαλιστικό σχέδιο τόνωσης της μεσαίας τάξης δίνει αφορμές για λεκτικές ακρότητες με βαριά ιδεοληπτική εμμονή. Άραγε ποια από αυτά που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είχαν ταξικό πρόσημο; Προσεκτική ανάγνωση μαρτυρά ότι όχι μόνο δεν ευνοούν περιορισμένες ή κλειστές ομάδες, αλλά απευθύνονται στη «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής κοινωνίας:

Μείωση εισφορών, σταδιακή αποκλιμάκωση συντελεστών και ποσοτικοποιημένη ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ θα ανακουφίσουν και το τελευταίο ελληνικό νοικοκυριό, θα απελευθερώσουν παραγωγικές δυνάμεις και θα προκαλέσουν αναπτυξιακά αντανακλαστικά νέων επενδύσεων και δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ποιος μπορεί να αποδώσει σε μια τέτοια πολιτική πρόταση τη μομφή του «ολοκληρωτισμού»;

Μόνο κάποιος που επενδύει σε ένστικτα εθνικής διαίρεσης και ακραίας πόλωσης, αναπαράγοντας διχαστικές γραμμές του παρελθόντος. Στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός μπορεί κάλλιστα να είναι η ΕΡΤ όλων των Ελλήνων φορολογουμένων…