Οι νέες συμμαχίες στην Ευρώπη θα ορίσουν το ελληνικό μέλλον

Newsbomb

Οι νέες συμμαχίες στην Ευρώπη θα ορίσουν το ελληνικό μέλλον

Η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους των δανειστών και αναζητά μια νέα κατεύθυνση. Η κυβέρνηση οφείλει να δει με περισσή προσοχή την καθημερινότητα των πολιτών και να προχωρήσει άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις.

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αναζητούν χρηματοδότηση για να προχωρήσουν σε ανάπτυξη των μονάδων τους και οι νέοι προσπαθούν να «δουν» το μέλλον τους στη χώρα που σπούδασαν.

Οι αγωνίες και τα άγχη τους για το «αύριο» τεράστια.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες εστιάζουν στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο δίνει «τις δικές του εξετάσεις» κατά πόσο βιώσιμο και ανταγωνιστικό μπορεί να είναι στο μέλλον.

Η νέα γενιά δε βλέπει θεαματικές αλλαγές που θα μπορούσαν να ανακάμψουν τη μετανάστευσή της στο εξωτερικό, όμως η έντονη κινητικότητα ξένων επενδυτών στην πατρίδα μας τη βάζει σε δεύτερες σκέψεις.

Η ελληνική οικονομία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους ξένους επενδυτές, αφού συρρικνώθηκε περισσότερο από 25% στα χρόνια της κρίσης. Η χώρα διαθέτει την απαιτούμενη δυναμική για να προσφέρει πολύ ελκυστικές ευκαιρίες, χάρη στον αναμενόμενο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα αποτελεί μια μοναδική περίπτωση, καθώς εξακολουθεί να προσφέρει υψηλές αποδόσεις χωρίς συναλλαγματικό κίνδυνο, με σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο μια άνευ προηγουμένου μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), της τάξης των 36 δισ. ευρώ (περίπου 20% του ΑΕΠ) έως το τέλος του 2019.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από την καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για έναν θετικό κύκλο οικονομικής ανάπτυξης, για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, για περισσότερες επενδύσεις, και να οδηγήσει σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης για τη χώρα.

Η βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, καθώς και το φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον, θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Η οικονομία πρέπει να βρίσκεται σε ανοδικό κύκλο, με έναν ισχυρό τραπεζικό κλάδο και με επέκταση της τραπεζικής χρηματοδότης προς την πραγματική οικονομία, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανακάμψουν σταδιακά και να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Θα αργήσει να υπάρξει σταθερή ανάκαμψη στην Ελλάδα, εάν δεν σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος. Η Ελλάδα έζησε μια παρατεταμένη περίοδο, η οποία χαρακτηρίστηκε από την απορρόφηση των περισσότερων μη συστημικών τραπεζών από τις τέσσερις επικρατούσες τράπεζες στη χώρα, αλλά και τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τελευταίων, για τις οποίες δαπανηθήκαν 45,4 δισ. ευρώ από τα χρήματα των μνημονίων.

Για το προσεχές χρονικό διάστημα, όλα τα βλέμματα θα είναι εστιασμένα στην πορεία των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Έχουμε μπει σε άλλη εποχή, με ισχυρό νόμισμα και πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η πατρίδα μας έχει ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης και το κόστος της εξόδου από το ευρώ είναι πολύ υψηλό, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται συζήτηση από «μειοψηφικές ομάδες» για έξοδο από την ευρωζώνη.

Οι Ευρωεκλογές του Μαΐου θα αναδείξουν νέες «ισορροπίες» και νέες «δυναμικές» στο εσωτερικό της ΕΕ. Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί ευέλικτα και να αναζητήσει τους «ισχυρούς συμμάχους» της επόμενης μέρας.

Η Ελλάδα της Ευρώπης μπορεί και αξίζει να προχωρήσει στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved