Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Οι ιδέες δεν είναι σταγονίδια

Οι ιδέες δεν είναι σταγονίδια

Οικονομολόγος, Αντιπροέδρος της ΟΝΝΕΔ

Με έκπληξη άκουσα τον κ. Χατζηγάκη να αναφέρεται σε «σταγονίδια» της λαϊκής δεξιάς με τα οποία δεν μπορεί να συνυπάρξει.

Αυτή η παράταξη έχει δει όλες τις στρατηγικές της επιλογές να δικαιώνονται στην πορεία του χρόνου.

Είμαστε το κατ΄εξοχήν Ευρωπαϊκό κόμμα και δε θα το αποδείξουμε υπογράφοντας ταπεινωτικές δηλώσεις. Το αποδείξαμε το 1979 όταν επιβάλλαμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας κόντρας στις τριτοκοσμικές αντιλήψεις και κραυγές.

Το επιβεβαίωνε με την υπεύθυνη στάση του, στο θέμα του καταστροφικού δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς. Γιατί τότε αμφισβητήθηκε ευθέως η παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είμαστε αστικό κόμμα, πιστεύουμε στις αρχές του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας.

Είμαστε λαϊκό κόμμα, εκφράζοντας πολιτικά και ιδεολογικά πολίτες από τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Τους ανέργους, τους νέους ανθρώπους που κάποιοι θέλουν να περιθωριοποιήσουν.

Πολυτασικό κόμμα δε σημαίνει κόμμα που θα απαρτίζεται από φυλές ούτε συνομοσπονδία φιλοδοξιών και συμφερόντων.

Αυτό είναι το λάθος του κ. Χατζηγάκη

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι ευρωπαϊκό, αστικό και λαϊκό κόμμα μαζί. Η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης στηρίχθηκε στην αλληλεγγύη και στη ευημερία των πολιτών, των πολλών και όχι των λίγων.

Στην πίστη στις αρχές της αστικής δημοκρατίας

Για πολλά χρόνια αυτή η παράταξη είχε αναπτύξει ενοχικά σύνδρομα για την ιδεολογία της.

Η πολιτική απαξιώθηκε όταν οδηγήθηκες στην αποϊδεολογικοποίηση, όταν έγινε επάγγελμα, όταν τα κόμματα συγκροτήθηκαν γύρω από «φυλές»

Είναι φυσικό το σάρωμα ενός ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος να προκαλεί πανικό στα πρόσωπα του χθες, στους «επαγγελματίες», σε αυτούς που δεν θέλουν την αντιπαράθεση ιδεών.

Οι ιδέες όμως δεν είναι «σταγονίδια» είναι το ορμητικό ρυάκι που γίνεται ποτάμι και οδηγεί σε αλλαγές και ανατροπές.