BOMBER

Διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας: Το παιχνίδι του «μουτζούρη» και το προσφυγικό

Διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας: Το παιχνίδι του «μουτζούρη» και το προσφυγικό

Αφού οι προσδοκίες των διερευνητικών είναι από χαμηλές έως ανύπαρκτες, είναι εύλογο το ερώτημα γιατί η Ελλάδα μπήκε σε αυτό το τραπέζι των επαφών

Θυμίζουμε ότι ο «μουτζούρης» είναι ένα παλιό επιτραπέζιο παιχνίδι με βασικό στόχο να μείνεις χωρίς φύλλα στο χέρι. Αυτός που θα μείνει με ένα φύλλο είναι ο χαμένος... Κάπως έτσι εξελίσσονται και οι υποτιθέμενες επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Αθήνα από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών υπογραμμίζει τον διερευνητικό τους χαρακτήρα επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μη δεσμευτικές διαβουλεύσεις με μοναδικό στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από την άλλη η Τουρκία επιδιώκει να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις διερευνητικές αναβαθμίζοντας το περιεχόμενο τους. Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, στον 62ο γύρο των διερευνητικών δεν αναμένεται να συμμετάσχει ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν η παρουσία του οποίου στον προηγούμενο γύρο θεωρήθηκε ως μήνυμα αναβάθμισης από την τουρκική πλευρά.

Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι υπονομεύουν τις διερευνητικές με βαρύγδουπες δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας και τελικά οι μόνοι που φαίνονται να θέλουν αυτές τις επαφές είναι οι ευρωπαίοι εταίροι μας.

Όλως τυχαίως σε λιγότερες από δέκα ημέρες θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (25-26 Μαρτίου) όπου θα συζητηθεί το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Επίσης, όλως τυχαίως με όχημα τις διερευνητικές, η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως μια χώρα που παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και παράλληλα στέλνει μηνύματα συνεργασίας (κυρίως προς την πλευρά της Γερμανίας) σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η Σύρια και η Λιβύη.

Την εβδομάδα που πέρασε η Τουρκία εξέφρασε την έντονη ενόχληση της για την παρέμβαση Δένδια στο Καιρό, προκειμένου να αλλάξει ο χάρτης με τα αδειοδοτημένα αιγυπτιακά τεμάχια, που αναγνώριζε εμμέσως τις θέσεις της Άγκυρας για το Καστελόριζο. Παράλληλα, καταγράφηκαν αντιδράσεις από τον Χουλουσί Ακάρ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, Πινάρ Καρά, έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Χθες, μάλιστα, εξέδωσε και διπλωματική νότα προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία ζητά να της ζητηθεί η άδεια για «δραστηριότητες στην «υφαλοκρηπίδα της» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, πάντως, φαίνεται ότι οι συζητήσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία για μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό συνεχίζονται, με το Βερολίνο να έχει αναλάβει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Κληθείς, τη Δευτέρα, να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt που έκανε λόγο για διαπραγμάτευση του Βερολίνου με την Άγκυρα ερήμην της Αθήνας, ο κ. Ζάιμπερτ ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Γίνεται πλέον εμφανές που θα οδηγήσουν οι διερευνητικές, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός σε διπλωματικούς κύκλους αν η χώρα μας έπρεπε να βιαστεί και να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.