BOMBER

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο σύντροφός της και το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο σύντροφός της και το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας
InTime

Έντονη είναι η κριτική που δέχεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπουλου για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της παρέλασης, όσο και κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων συνοδευόταν από τον σύντροφό της κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου Εθιμοτυπίας Εθνικών Εορτών.

Αρκετοί είναι αυτοί που στηλίτευσαν το γεγονός, αφού σε κανένα επίσημο εθιμοτυπικό πρωτόκολλο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο και δεν είναι δυνατόν να αποδίδονται τιμές σε κανένα άλλο πρόσωπο πλην του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι ότι το επίσημο πρωτόκολλο και η εθιμοτυπία είναι κατά κανόνα ένα σύνολο αυστηρά προσδιορισμένων και ιεραρχημένων συμπεριφορών και τύπων που επιβάλλεται να τηρούνται από διακεκριμένα άτομα, υψηλόβαθμους αξιωματούχους, Υπουργεία, Πνευματικά Ιδρύματα, Οργανισμούς, Εταιρείες. Δεν είναι κάτι που αλλάζει κατά πως βολεύει τον καθένα μας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά και στην στρατιωτική παρέλαση δεν είχε προσκληθεί ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, άγνωστο γιατί...

Σε ότι αφορά το εθιμοτυπικό σε επίσημες εκδηλώσεις και παρελάσεις στην Ελλάδα η σειρά προβαδίσματος είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Βουλής, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρώην Πρόεδροι της ΔημοκρατίαςΜόνοι τους. Πουθενά δεν γίνεται λόγος για συνοδεία, αφού δεν προσκαλούνται ως ιδιώτες, αλλά ως θεσμοί.

Στις παρελάσεις στις Ελληνικές Εθνικές εορτές, δίδονται οι ακόλουθες θέσεις:

Όπως κοιτάζουμε, αριστερά Πρωθυπουργός – Πρόεδρος της Βουλής – Κυβέρνηση – Εθνικές Αρχές.

Στο κέντρο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνουμε, δεν μιλάμε για πρόσωπα αλλά για θεσμούς.

Δεξιά, Αρχηγοί Διπλωματικών Αποστολών με τις συζύγους τους.

Απόδοση τιμών δικαιούνται :

Aρχηγοί Κρατών, Πρόεδροι Δημοκρατιών / Εξομοιούμενοι με Αρχηγό Κράτους / Πρωθυπουργοί και εξομοιούμενοι με αυτούς.

Εκκλησιαστικές προσωπικότητες .Οικουμενικός Πατριάρης / Αρχηγός Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ( Πάππας ) / Πατριάρχες / Αρχιεπίσκοποι Προκαθήμενοι Εκκλησιών.

Δεν μπορεί και δεν προβλέπεται πουθενά, ο Υποστράτηγος και Διοικητής της Σχολής Ευελπίδων και αρχηγός της Στρατιωτικής Παρέλασης να δίνει αναφορά τέλους παρελάσεως σε κανέναν άλλον εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχηγό δηλαδή των Ένοπλων Δυνάμεων. Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Ούτε βεβαίως μπορεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει επιθεώρηση στρατιωτικών αγημάτων, την οποία έκανε από κοινού με τον σύντροφό της, κατά την ορκωμοσία της.

Ο θεσμός του Προέδρου Δημοκρατίας είναι αυστηρά προσωπαγής, δεν προβλέπεται συννομή, ούτε συγκατοχή, ούτε διαμοίραση από κοινού τιμών σε δημόσιες εμφανίσεις.

Και δεν μπορούν οι τρεις ανώτατοι Υπασπιστές των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφοιτήσαντες αριστούχοι από τη Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και Σχολή Ευελπίδων να συνοδεύουν δημοσίως κανέναν άλλον εκτός από τον Αρχηγό των Ένοπλων Δυνάμεων.

Αυτά λέει η επίσημη εθιμοτυπία είτε μας αρέσουν, είτε όχι...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Πρωταθλήτρια» ξανά η Αττική με 1.510 μολύνσεις - Δείτε ποιες περιοχές ακολουθούν