Ρε αλλάζει ο νεοέλληνας;

Newsbomb

Ακούω και διαβάζω τους δημοσιολογούντες και πολιτικολογούντες ότι αυτή η κρίση είναι ευκαιρία και ότι μετά την πανδημία θα βγούμε διαφορετικοί και άλλες ωραίες αμπελοφιλοσοφίες.

Τρίχες. Τρίχες και μάλιστα κατσαρές… Εγώ δεν βλέπω καμία αλλαγή στη στάση ζωής και στις συνήθειες του νεοέλληνα. Μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την περιπέτεια της πανδημίας – με τις λιγότερες απώλειες, ελπίζω – τα πάντα θα είναι όπως πριν.

Παρά τα όσα λέγονται, δεν διαβλέπω καμία αλλαγή στο αίσθημα υπευθυνότητας του σύγχρονου νεοέλληνα. Παρά τις εκκλήσεις των ειδικών και τις συστάσεις ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, εξακολούθησε να αγνοεί έως και να αμφισβητεί τα επιστημονικά δεδομένα.

Δεν είδα να συγκινείται κανείς ιδιαίτερα ακόμα κι όταν οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100 την ημέρα κι όταν οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 900.

Ο Έλληνας γουστάρει τον λαϊκισμό, γουστάρει να του χαϊδεύουν τ’ αυτιά, να του λένε μόνο αυτό που θέλει να ακούσει. Για την ακρίβεια είναι εθισμένος στον λαϊκισμό. Έτσι τον έμαθαν από μικρό, όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του τόπου.

Ελπίζω το άνοιγμα της εστίασης να μην χρειαστεί να το «κλάψουμε». Αν και δεν είμαι σίγουρος. Το σύστημα υπέκυψε στις αιτιάσεις και τα παράπονα του κυρίαρχου λαού. «Ανοίξτε τα γιατί δεν αντέχουμε», «είμαστε κουρασμένοι», «είμαστε καταπιεσμένοι» και διάφορα άλλα συνέβαλαν στην απόφαση: τα ανοίγουμε όλα κι ό,τι κάτσει…

Προφανώς και το έλλειμα ατομικής ευθύνης δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα λάθη και τις αμέλειες της πολιτικής εξουσίας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Έτερον εκάτερον.

Όμως η έννοια της ατομικής ευθύνης είναι μια «καραμέλα» που απλά δεν υπάρχει.

Δεν πιστεύω σε αλλαγές, ούτε σε κλισέ του τύπου: «Βγαίνουμε καλύτεροι» και «εκτιμήσαμε περισσότερο αυτό που χάσαμε».

Παραμύθια της Χαλιμάς.
Ο λαός ξεχνάει και μάλιστα πολύ σύντομα…
Με τις υγείες σας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία, τουρισμός, μετακίνηση εκτός νομού, SMS: Τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved