BOMBER

Πάμπλο Ιγκλέσιας: Το παιδί με την κοτσίδα αποσύρεται στη... βίλα του

Πάμπλο Ιγκλέσιας: Το παιδί με την κοτσίδα αποσύρεται στη... βίλα του

Άλλος ένας «επαναστάτης» της τηλεόρασης έκανε τον κύκλο του και τώρα αποσύρεται στη βίλα του να ξεκουραστεί 

Για κάποιους ήταν ένα φαινόμενο, για άλλους απλά ένας μυθομανής... ή έστω ένας γνήσιος λαϊκιστής. Η αλήθεια είναι πως ο Ιγκλέσιας βρήκε μπροστά του ένα κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας και απλά έκατσε πάνω στο κύμα με τη σανίδα του. Ήταν όντως, ο πρώτος μετα-μοντέρνος πολιτικός της Ισπανίας, που γεννήθηκε από το talk show, Τuerka, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το κίνημα των Αγανακτισμένων και την κατάληψη της κεντρικής πλατείας Puerta del Sol της Μαδρίτης.

Ο Γκράμσι, ο Μπερλίνγκουερ, ο Τσε και η βασίλισσα Καλίσι του Game of Thrones ήταν οι δεξαμενές από τις οποίες αντλούσε τις ατάκες και τα τσιτάτα του.

Οι επικριτές του κατηγορούν τον Ιγκέσιας ότι δημιούργησε ένα κόμμα, ή μάλλον μια σέχτα αφοσιωμένη στη λατρεία του ίδιου. Όχι τους Podemos, αλλά τους Pablemos. Στις ευρωεκλογές το έμβλημα του κόμματός του ήταν η φωτογραφία του. Γεννημένος το 1978 στο Βαλέκας, ένα προάστιο -προπύργιο αριστεριστών στη Μαδρίτη, μοναχοπαίδι ενός καθηγητή Ιστορίας και μιας δικηγόρου συνδικάτου, που του έδωσαν το ονοματεπώνυμο του ιδρυτή του ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, μεγάλωσε με το μύθο του παππού του, Μανουέλ Ιγκλέσιας Ραμίρεζ, ο οποίος είχε καταδικαστεί από τον Φράνκο σε θάνατο, αλλά του απονεμήθηκε χάρη.

Αναδείχθηκε από την τηλεόραση και τα talk show που παρουσίαζε. Το La Tuerka, τον έκανε γνωστό στην Ισπανία, ενώ συχνά τραγουδούσε, και πέταγε φράσεις του τύπου «θα είμαι ο πρώτος Ισπανός ηγέτης, που μιλά Αγγλικά», «Είμαι ο Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ».

Οι δικοί του τον λάτρευαν, τα κορίτσια τρελαίνονταν για τον Πάμπλο με το αντισυμβατικό look, το σκουλαρίκι, τα βραχιόλια στο χέρι, την κοτσίδα και το μούσι, το ρομαντικό και ενίοτε θρησκευτικό φορτίο στις ομιλίες του, που μιλούσε για τους «πτωχούς τω πνεύματι» και το «άλας της γης». Κάτι σαν rock star δηλαδή...

Στην συνέχεια αναδείχθηκε και ως ικανότατος χειριστής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οπαδοί του τον εμφάνιζαν σε διάφορα βίντεο να πολεμά το κακό με φωτόσπαθο σαν ήρωας του Star Wars ή μεσαιωνικός ιππότης που σκοτώνει τους εχθρούς, ο Ιγκλέσιας αγόρασε στο μεταξύ και μια βίλα με πισίνα, που προκάλεσε σάλο και σφοδρές επικρίσεις εναντίον του, μολονότι η βάση του κόμματος απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί γι’ αυτόν τον λόγο.

Ο Ιγκλέσιας λάτρευε στις ομιλίες του να παραφράζει από τον Μαρξ μέχρι τον προπονητή της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ελ Τσόλο Σιμεόνε: «Θα πάρουμε το πρωτάθλημα νικώντας από αγώνα σε αγώνα». Όμως η πραγματικότητα τον διέψευσε.

Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι ήταν απλά ένα δήθεν αντισυστημικό δημιούργημα που φούσκωσε με τα λεφτά του Ούγκο Τσάβες και της Βενεζουέλας.

Στην παγκόσμια Ιστορία έχουν περάσει αρκετά τέτοια παιδάκια που νόμιζαν ότι μπορούν να γίνουν Τσεγκεβάρες και Subcomandante Marcos. Παιδάκια με μπλούζες του Τσε με πούρα και Χάρλει Ντέιβινσον, που συνέδεσαν το μυαλουδάκι τους με επαναστάσεις και μύθους που δεν έζησαν ποτέ.

Τελικά κάποια στιγμή προσγειώθηκαν και κατάλαβαν ότι οι κινηματογραφικές ταινίες που έβλεπαν όταν ήταν πιτσιρικάδες δεν είναι η πραγματική ζωή...

Τουλάχιστον, τώρα που θα αποσυρθεί δεν θα χρειάζεται να βάζει λακ στην κοτσίδα του. Άλλωστε ούτε ο Τσε έβαζε...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Προς επέκταση το ωράριο κυκλοφορίας - Τι θα γίνει με μουσεία, σινεμά, συναυλίες