BOMBER

Γιατί ο Ζελένσκι νιώθει «προδομένος»;

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Oficina de Prensa de la Presidencia de Ucrania vía AP, archivo

Στο πρόσφατο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε επικριτικός, έως και επιθετικός με τη Δύση και το ΝΑΤΟ.

Βλέπει πλέον ότι αυτοί που του έλεγαν «προχώρα μπροστά κι εμείς είμαστε εδώ», τον εγκατέλειψαν και τον παρέσυραν στο πιο δραματικό παιχνίδι της Ιστορίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο δραματικό του διάγγελμα, επέκρινε το ΝΑΤΟ για το γεγονός ότι δεν επέβαλε απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

«Όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν, από σήμερα, θα πεθάνουν και εξαιτίας σας. Λόγω της αδυναμίας σας» είπε σε δραματικούς τόνους για να προσθέσει: «Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε σήμερα. Μια αδύναμη σύνοδος κορυφής. Μια μπερδεμένη σύνοδος κορυφής. Μια σύνοδος κορυφής που δείχνει ότι δεν θεωρούν όλοι τον αγώνα για την ελευθερία για την Ευρώπη ως τον νούμερο ένα στόχο».

Όπως είπε ο Ζελένσκι «αυτή είναι η αυτο-ύπνωση εκείνων που είναι αδύναμοι, ανασφαλείς μέσα τους, παρά το γεγονός ότι έχουν όπλα πολλές φορές ισχυρότερα από εμάς».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ομιλίας στον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι είπε ότι οι δυτικοί ηγέτες γνώριζαν ότι η ρωσική επιθετικότητα κατά της χώρας είναι πιθανό να αυξηθεί και τους κατηγόρησε ότι έδωσαν άδεια στον Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει να βομβαρδίζει πόλεις και πόλεις.

Αλλαγή στάσης λοιπόν από το Ζελένσκι ή πολιτική απειρία; Ποιοι είναι αυτοί που του φούσκωσαν τα μυαλά και του έδωσαν πριν τον πόλεμο τέτοιες εγγυήσεις για να νιώθει σήμερα «προδομένος»;

Ο Ζελένσκι άργησε, αλλά τώρα κατάλαβε ενδεχομένως ότι χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος και η χώρα του. Πολύ αργά κατάλαβε ότι είναι μόνος του σε αυτή την μεγάλη περιπέτεια. Μόνο που τώρα είναι αργά για δάκρυα. Πολύ αργά. Το πρόβλημα με την πολιτική απειρία του Ζελένσκι είναι ότι μαζί του έμπλεξε κι ένας ολόκληρος λαός σε μια άνευ προηγουμένου αιματοχυσία.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαλάσματα και καπνός παντού - Εικόνες από drone