BOMBER

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα μας λέει η Λαγκάρντ

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα μας λέει η Λαγκάρντ
Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι αρκετοί παράγοντες "δείχνουν" επιβράδυνση της ανάπτυξης και την επόμενη περίοδο.
AP Photo

Οι προειδοποιήσεις της προέδρου της ΕΚΤ

Για την παγκόσμια οικονομική κρίση μίλησε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Τι μας είπε; «Το ταξίδι ξεκίνησε», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε: «θα κινηθούμε με προσοχή και ευελιξία».

Να σας πω την αλήθεια, εγώ κατάλαβα το ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα διότι δεν διέκρινα και κάτι αισιόδοξο από τα λεγόμενά της. Προειδοποίησε ότι οι «καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη έχουν αυξηθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα του πολέμου, ενώ οι ανοδικοί κίνδυνοι στον πληθωρισμό εντάθηκαν περαιτέρω».

«Το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία θα εξαρτηθεί σε κρίσιμο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, από τον αντίκτυπο των υφιστάμενων κυρώσεων και από πιθανά μελλοντικά μέτρα», πρόσθεσε. Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε σε σειρά παραγόντων που δείχνουν «ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα είναι αργή την επόμενη περίοδο».

«Ο πόλεμος ήδη επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και αυτό περιλαμβάνει και την αβεβαιότητα που έχει επιφέρει», ανέφερε. «Με τις τιμές στην ενέργεια και τα εμπορεύματα να αυξάνονται ραγδαία, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος ζωής και οι εταιρείες αντιμετωπίζουν υψηλότερα κόστη παραγωγής. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει και νέες διαταραχές [στις εφοδιαστικές αλυσίδες] ενώ κάποια νέα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας στην Ασία συμβάλουν στις δυσκολίες που εκδηλώνονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες».

Από διαπιστώσεις πάντως μια χαρά τα πάει η Λαγκάρντ, λύσεις δεν βλέπω να προτείνει και ανησυχώ…