BOMBER

Πουλάνε τρέλα με το κιλό στην Κομισιόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Πουλάνε τρέλα με το κιλό στην Κομισιόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας
AP

Αντί να βρουν ένα τρόπο να χαλαρώσουν τα χρέη των κρατών και των εθνικών οικονομιών, αφού οι ίδιοι μας οδήγησαν σε πλήρη κόντρα με την Ρωσία, εξακολουθούν να επιμένουν σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής

Δυστυχώς, οι πιο σημαντικές ειδήσεις περνάνε στα… ψιλά των ΜΜΕ. Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, η πρόταση της Κομισιόν στοχεύει στην απομάκρυνση από μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, όπως ο κανόνας για μείωση του χρέους ετησίως κατά 1/20. Ωστόσο, σύμφωνα με την επικοινωνία της Κομισιόν, οι τιμές αναφοράς για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και αναλογία χρέους/ΑΕΠ στο 60% θα παραμείνουν αμετάβλητες – όπως προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ. Μιλάμε για «πανωλεθρίαμβο».

Πάει δηλαδή η Κομισιόν να μας πουλήσει καθρεφτάκια για ιθαγενείς ότι δήθεν θα προσφέρει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερη ιδιοκτησία των προσπαθειών τους στην πορεία για την μείωση του δημόσιου χρέους.

Πάμε να δούμε την ταμπακιέρα των προτάσεων της Κομισιόν;

-Υιοθέτηση εθνικών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών σχεδίων με ορίζοντα εφαρμογής τεσσάρων ετών, τα οποία θα προτείνονται από τα ίδια τα κράτη μέλη και θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Τα σχέδια θα προβλέπουν δημοσιονομικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με βάση τις απαιτήσεις του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου. Η έγκρισή τους θα πραγματοποιείται από το Συμβούλιο.

- Συγκεκριμένη πορεία καθαρών δαπανών για την κάθε χώρα με βάση το εθνικό χρέος, που θα πρέπει να συνάδει με τη σύγκλιση του χρέους σε συνετά επίπεδα και τη διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Οι χρονικές απαιτήσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής θα εξαρτώνται από τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κάθε κράτος μέλος. Τα κράτη μέλη με σημαντικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να ολοκληρώνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή εντός των τεσσάρων ετών που διαρκεί το εθνικό σχέδιο, ενώ εκείνα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις μέτριου μεγέθους θα έχουν περιθώριο για ολοκλήρωση εντός 3 ετών μετά τον ορίζοντα του σχεδίου.

-Επέκταση της περιόδου προσαρμογής έναντι δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις έως και κατά 3 έτη. Το σύνολο των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ενισχύουν την ανάπτυξη με βάση τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες (π.χ. πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη) και να υποστηρίζουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Για όσους δεν κατάλαβαν θα καταθέσουν όλοι 4ετές πρόγραμμα αποπλήρωσης εθνικών χρεών με δυνατότητα παράτασης άλλων 3 ετών. Δεν κόβεται ούτε μισό ευρώ για τα δισεκατομμύρια που έπεσαν για να σωθούμε μετά από 3 χρόνια πανδημίας και ενός έτους ενεργειακής κερδοσκοπίας. Βλέπω να έρχονται νέα μνημόνια εις τας Ευρώπας. Ενεργειακά μνημόνια και δεσμεύσεις των εθνικών οικονομιών. Α, τώρα που το θυμήθηκα, εκείνο το σενάριο περί έκδοσης ευρωομολόγου πρέπει να το έφαγε η μαρμάγκα…