BOMBER

Δώσε θάρρος στον Κροάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι

Δώσε θάρρος στον Κροάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι
Associated Press

Παρακολουθώ με προσοχή τις κατάπτυστες δηλώσεις του πρόεδρου της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος αν κατάλαβα καλά – ούτε λίγο ούτε πολύ – μας απειλεί στην περίπτωση που κρατήσουμε προφυλακισμένους τους χούλιγκαν που σκότωσαν τον Μιχάλη στην Φιλαδέλφεια.

Βέβαια δεν αντιλήφθηκα ακριβώς τι εννοεί ο… ποιητής όταν λέει: «Πήγαν για να κάνουν επεισόδια αλλά, αν η Αθήνα κρατήσει και τους 100, θα ανοίξει βεντέτα». Μήπως θα έρθει κι αυτός νύχτα όπως μας απειλούσε ο Ερντογάν; Και πρόσθεσε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους 100 μέσω κάποιου είδους “τεχνητής κράτησης”, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι».

«Τώρα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι. Αν τους κρατήσουν όλους, είναι de facto στρατιωτικός νόμος, δεν μπορείς να τους κρατήσεις όλους», κατέληξε.

Δηλαδή τι ακριβώς περίμενε ο Μιλάνοβιτς. Να σφάξουν ότι βρουν μπροστά τους κι εμείς να τους πάμε λουλούδια; Η κατάσταση στα Βαλκάνια κάπου έχει ξεφύγει. Δεν είναι μόνο ο Κροάτης πρόεδρος που έχει «ξεφύγει». Το ίδιο μονοπάτι των προκλήσεων (για άλλα θέματα) ακολουθεί για παράδειγμα και ο Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας (αυτός που κάνει τα ρεπό του Ερντογάν).

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook επέλεξε να σχολιάσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, τη μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της απελευθέρωσης του κρατούμενου δήμαρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Στην ανάρτησή του ο Αλβανός πρωθυπουργός δηλώνει «άφωνος» για όσα συνέβησαν το απόγευμα της Δευτέρας κάνει λόγο για «σουρεαλιστική εμφάνιση της παρέμβασης της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής δικαιοσύνης» ενώ εμφανίζεται ειρωνικός για την παρουσία στη συγκέντρωση και των δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Απευθυνόμενος «στους Έλληνες φίλους που ήρθαν στη Χειμάρρα εν μέσω διακοπών» ο Έντι Ράμα κάνει λόγο για ένα «μοναδικό σόου σε τουρίστες από όλη την Ευρώπη, που φέτος έχουν αποβιβαστεί περισσότεροι από ποτέ στις αλβανικές ακτές» και προσθέτει ότι «ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Αλβανία. Και να διαμαρτυρηθούν αν θέλουν!».

Επί της ουσίας δηλαδή, ο Έντι Ράμα μας κουνάει το δάκτυλο και έχει το θράσος να μας κάνει μαθήματα Δημοκρατίας. Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει όλες τις βρώμικες δουλειές του Ταγίπ Ερντογάν και μαζί με τον οποίο έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής.

Η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Ο Αλβανός πρωθυπουργός διεκπεραιώνει για λογαριασμό της Τουρκίας το άσβεστο μίσος κατά του ελληνικού στοιχείου και προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτό το μουσουλμανικό τόξο από την Άγκυρα μέχρι τα Τίρανα.

Είπαμε να κάνουμε διπλωματικές συμμαχίες στο πλαίσιο της αποτροπής του αναθεωρητισμού που προβάλλει ο Ερντογάν, αλλά μέχρι ένα σημείο. Όχι και να μας καβαλήσουν οι «πουθενάδες». Και το διπλωματικό τακτ πρέπει να έχει τα όριά του.