BOMBER

Δολοφονία έξω από Αστυνομικό Τμήμα σημαίνει διάλυση του κράτους

Δολοφονία έξω από Αστυνομικό Τμήμα σημαίνει διάλυση του κράτους

Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και των οικονομικών εγκλημάτων, η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και της ενδοοικογενειακής βίας έχουν πολύ αρνητικά πρόσημα στη χώρα μας

Η διάλυση του κράτους στην Ελλάδα δεν είναι ένα φαινόμενο που προέκυψε χθες ή προχθές. Είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Στις μέρες μας απλά παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις διότι έχουν αυξηθεί δυσθεώρητα τα εγκλήματα βίας, η ενδοοικογενειακή βία, οι σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων.

Όλα τα παραπάνω ξεσκεπάζουν τις εμφανείς ελλείψεις της πολιτείας σε δομές ψυχο - κοινωνικής υποστήριξης και δημόσιας ασφάλειας. Ελλείψεις που υπήρχαν, τις ήξεραν όλοι, αλλά τις έκρυβαν κάτω από το χαλί. Όμως τώρα έρχονται όλα μαζί στην επιφάνεια και δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Οι θεσμοί έχουν χαλαρώσει, το δόγμα «νόμος και τάξη» έχει πάει περίπατο, τα οργανογράμματα των δημοσίων υπηρεσιών δεν καλύπτονται σωστά. Και κάτι ακόμα. Πολλοί λίγοι, σχεδόν ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και το χρέος τους. Γιατί; Διότι υπάρχει το αίσθημα της γενικευμένης ατιμωρησίας.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε η νεαρή κοπέλα έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων δείχνουν ότι το κράτος δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι. Διακυβεύεται ακόμα και το μέγιστο αγαθό της ασφάλειας. Κι εμείς συζητάμε αν θα ονομάσουμε την ανθρωποκτονία… γυναικοκτονία.

Μιλάμε για τον ορισμό της υποκρισίας, αφού νομικά δεν έχει καμία διαφορά σε επίπεδο ποινικής μεταχείρισης. Σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε προ ολίγων ημερών από την Kάπα Research με την ερώτηση να προσωποποιείται στο «εσείς προσωπικά, πόσο ασφαλής νιώθετε στην καθημερινότητά σας;», η ανασφάλεια χτυπάει κόκκινο. Το 48% των ερωτηθέντων αισθάνεται «πολύ» ή «αρκετά» ασφαλής» εν αντιθέσει με το 51% που νιώθει «λίγο» ή «καθόλου» ασφαλής. Με βάση τα δύο αυτά ευρήματα διαπιστώνεται ότι οι πολίτες, παρότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ποντάρει αρκετά σε αυτόν τον τομέα, δεν αισθάνονται ασφαλής.

Ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο εύρημα της έρευνας; Το 57% των πολιτών εκτιμά ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν «βρίσκεται κοντά στον πολίτη», το 59% ότι δεν «είναι αποτελεσματική», το 74% ότι δεν «είναι καλά οργανωμένη» και το 71% πως «δεν εφαρμόζει καινοτομίες».

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να βάλουμε κάτω το πρόβλημα και να το λύσουμε; Πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν για να αναβαθμίσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες ασφαλείας; Με το να αναθεματίζουμε από τις τηλεοράσεις, τα σόσιαλ μίντια το πρόβλημα δεν λύνεται, ούτε περιορίζεται.