ΕΛΛΑΔΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Παίρνει «κεφάλια» η ΕΛΑΣ κατόπιν εορτής - Σοκάρουν οι κραυγές αγωνίας της Κυριακής

Άγιοι Ανάργυροι: Παίρνει «κεφάλια» η ΕΛΑΣ κατόπιν εορτής - Σοκάρουν οι κραυγές αγωνίας της Κυριακής

Συγκλονιστικές οι εξελίξεις μετά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής απ' τον 39χρονο πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων

Έπρεπε να έρθει στο φως της δημοσιότητας το βίντεο που δείχνει τη δολοφονία της 28χρονης έξω από το Α/Τ Αγίων Αναργύρων και οι τελευταίες συνομιλίες της με τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης απ' τον οποίο ζητούσε βοήθεια, για να «ξηλωθούν» όσοι δεν εκτελούσαν το καθήκον τους, αγνοούσαν τις εκκλήσεις της και έφτασαν σε σημείο να της πουν «το περιπολικό δεν είναι ταξί».

Με την κοινωνία να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την άγρια δολοφονία και το σύνολό της να καταδικάζει τη στάση που επέδειξαν όσοι εκείνοι την ώρα εκτελούσαν υπηρεσία στο Α/Τ Αγίων Αναργύρων, η ΕΛΑΣ πήρε... κεφάλια, «ξηλώνοντας» τον αξιωματικό υπηρεσίας, την επόπτρια, την οδηγό της επόπτριας, οι οποίες ήταν παρούσες κατά τη συζήτηση της 28χρονης με την αξιωματικό υπηρεσίας και τον σκοπό του αστυνομικού τμήματος.

Σοκαριστικό είναι το ηχητικό ντοκουμέντο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, με την 28χρονη Κυριακή να απευθύνεται τηλεφωνικά στις αστυνομικές αρχές, λίγα λεπτά πριν από τη δολοφονία της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Ειδικότερα, η Κυριακή ζητούσε βοήθεια για 7 λεπτά. Φοβόταν για τη ζωή της. Είχε δει τον πρώην σύντροφό της την προηγούμενη ημέρα κοντά στο σπίτι της στους Αγίους Αναργύρους και έσπευσε μαζί με έναν φίλο της στο αστυνομικό τμήμα για να τη βοηθήσουν οι αστυνομικοί.

Μέσα στο Α.Τ. δεν έβγαλε άκρη... Της είπαν να καλέσει το 100 και εκείνη βγήκε έξω από το Τμήμα μαζί με τον φίλο της και κάλεσε την Άμεση Δράση. Ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο ξαφνικά είδε μπροστά της τον πρώην σύντροφό της. Ήταν όμως αργά... Προσπάθησε να σωθεί, όμως εκείνος τη μαχαίρωσε...

Μάταια, έλεγε στο τηλέφωνο «χρειάζομαι ένα περιπολικό για να πάω σπίτι μου, φοβάμαι να πάω μόνη μου» για να λάβει την εξοργιστική απάντηση του αστυνομικού της Άμεσης Δράσης: «Το περιπολικό δεν είναι ταξί, κυρία μου».

Ο τελευταίος διάλογος της Κυριακής με την Άμεση Δράση

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στη δημοσιότητα υπάρχει ο κάτωθι διάλογος ανάμεσα στην 28χρονη και τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης.

Θύμα: Γεια σας. Βρίσκομαι στο τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Αστυνομικός: Ναι...

Θύμα: Χρειάζομαι κάποιον να μπορέσει να με πάει σπίτι μου, γιατί έξω από το σπίτι μου με περιμένει ο πρώην μου, ο οποίος έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

Αστυνομικός: Οπότε, να στείλω στο σπίτι σας για τον πρώην σας;

Θύμα: Ορίστε;

Αστυνομικός: Να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην;

Θύμα: Όχι, είμαι στο τμήμα και θέλω να πάω σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου. Τον είδα να περιμένει έξω από την πόρτα.

Αστυνομικός: Ωραία, το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας...

Θύμα: Ωραία, στείλτε στο σπίτι μου...

Αστυνομικός: Σε ποια οδό;

Θύμα: Αριστοφάνους... Άγιοι Ανάργυροι. Σε πόση ώρα θα είναι εκεί;

Αστυνομικός: Δεν γνωρίζω σε πόση ώρα...

Θύμα: Ωραία και εγώ τι πρέπει να κάνω; Να περιμένω στο τμήμα ή να ξεκινήσω να πηγαίνω προς τα εκεί;

Αστυνομικός: Του έχετε κάνει μήνυση;

Θύμα: Όχι

Αστυνομικός: Οπότε, λοιπόν, αυτός τι κάνει; Περιμένει για ποιον λόγο;

Θύμα: Περιμένει για να με εκδικηθεί, δεν ξέρω. Να με χτυπήσει... Και χθες είχε έρθει και δεν το τραβήξαμε τόσο.

Αστυνομικός: Το όνομά σας;

Θύμα: Γρίβα Κυριακή.

Αστυνομικός: Γρίβα Κυριακή. Οπότε, αναμένει έξωθεν της οικίας της ο πρώην σύντροφός της με σκοπό να σας ασκήσει βία, έτσι;

Θύμα: Ναι...

Αστυνομικός: Με σκοπό να της ασκήσει βία. Σε πόση ώρα θα είστε εκεί περίπου; Να γράψω; Θέλετε;

Θύμα: Δίπλα είμαι. Σε δύο λεπτά θα είμαι εκεί εγώ.

Αστυνομικός: Βρίσκεται πλησίον. Βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα να γράψω;

Θύμα: Τώρα ναι... αλλά είμαι με αυτοκίνητο με έναν φίλο μου και θέλουμε να πάμε σπίτι.

Αστυνομικός: Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα.

Θύμα: Εεεε, χάνομαι... Έχει έρθει εδώ...

Αστυνομικός: Ο πρώην;

Θύμα: Ναι, είναι εδώ...

Αστυνομικός: Οπότε, να το στείλω στο αστυνομικό τμήμα;

Θύμα: Ναι (κραυγές)

Φίλος 28χρονης: Την σκότωσε, την σκότωσε. Την σκοτώνει... Ένα ασθενοφόρο γρήγορα. Τρέξτε, τη σκότωσε...

Πήρε «κεφάλια» η ΕΛ.ΑΣ

Μετά την άγρια δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας απ’ το ηχητικό ντοκουμέντο, όταν ζήτησε η άτυχη γυναίκα περιπολικό να την πάει σπίτι και την εξοργιστική απάντηση, η ΕΛΑΣ πήρε «κεφάλια». Ειδικότερα, «ξηλώθηκε» ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος των Αγίων Αναργύρων ενώ ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με το θύμα έχει απομακρυνθεί από τη θέση του. Πλέον, είναι υπό έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, το ηχητικό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εστάλη ατόφιο από χθες, από την ίδια την Αστυνομία στον εισαγγελέα και στον διεξάγοντα την εσωτερική έρευνα εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. Ελέγχονται όλοι, ενδελεχώς και στο ΑΤ και στο 100, έχουν ληφθεί καταθέσεις από όλους και μέχρι την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, προκειμένου να τους καλέσει να απολογηθούν.

Αξίζει να αναφερθεί πως τέσσερις ακόμη αστυνομικοί «καρατομήθηκαν» από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, όπου ακριβώς απ' έξω δολοφονήθηκε η 28χρονη Κυριακή από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της.

Συγκεκριμένα, η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια, η οδηγός της επόπτριας οι οποίες ήταν παρούσες κατά τη συζήτηση της 28χρονης με την αξιωματικό υπηρεσίας και ο σκοπός του Αστυνομικού Τμήματος, καρατομήθηκαν.

Καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ο φρουρός

Καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, και φυλακισμένος για αρκετούς μήνες ήταν ο φρουρός του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, έξω από το οποίο έγινε η δολοφονία της 28χρονης κοπέλας. Το όνομα του 48χρονου αστυνομικού μπλέχτηκε σε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση με πλαστογραφίες και για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα μαζί με άλλα άτομα.

Πρωτόδικα, ο αστυνομικός καταδικάστηκε και μπήκε φυλακή. Το αρχηγείο της αστυνομίας τον έβαλε σε διετή διαθεσιμότητα. Ο 48χρονος προσέφυγε στο Εφετείο ωστόσο το 2021 ο εισαγγελέας διέταξε τη φυλάκιση του. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας και φυλακίστηκε για 12 μήνες. Το 2023 με βούλευμα αποφυλακίστηκε και στη συνεχεία έκανε ενστάσεις στα πειθαρχικά με το χαρτί της αποφυλάκισης και επέστρεψε στην αστυνομία.

Ο φάκελος του παρέμεινε ανοιχτός ώσπου πριν από μερικές ημέρες καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο και τώρα ξεκίνησε ξανά η διαδικασία της απόταξης.

Οργή προκαλεί η κατάθεση του αστυνομικού

Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA δημοσίευσε τα όσα ανέφερε ο 48χρονος αστυνομικός-σκοπός του αστυνομικού τμήματος, έξω απ’ το οποίο δολοφονήθηκε η Κυριακή.

Στην κατάθεσή του, όπως ανέφερε το MEGA, είπε: «Ήρθαν στην υπηρεσία μας μια γυναίκα συνοδευόμενη με έναν άνδρα και τους παρέπεμψα στον αξιωματικό υπηρεσίας, επειδή μου είπε πως φοβάται κάποιο άτομο. Άκουσα τον άνδρα που την συνόδευε να λέει “τη σπρώχνει”. Αντίκρισα έναν άνδρα να είναι κολλημένος από πίσω της χωρίς να βλέπω τα χέρια του. Ο έτερος άνδρας απομακρύνθηκε από τη γυναίκα και τότε αντιλήφθηκα πως είχε ένα μεγάλο μαχαίρι, το οποίο είχε στην πλάτη της, και έπεσε αιμόφυρτη».

Για την ιστορία, ο 48χρονος επενέβη μόνο όταν ο 39χρονος αυτοτραυματίστηκε και έπεσε κάτω. Το μόνο που έκανε ήταν να κλωτσήσει το μαχαίρι μακριά από τον δολοφόνο.

«Είναι συγκλονισμένος», λέει η δικηγόρος του αστυνομικού

Η δικηγόρος του 48χρονου αστυνομικού προσπάθησε να απαντήσει κυρίως στο γιατί ο φρουρός δεν αντέδρασε άμεσα όταν ο 39χρονος επιτέθηκε και σκότωσε την 28χρονη έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

«Είναι συγκλονισμένος. Αυτό μου μετέφερε είναι πως όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτό που έκανε είναι να αφοπλίσει τον δράστη καθώς είχε την διάθεση να τραυματίσει και άλλους. Μπροστά του αυτοτραυματίστηκε. Δεν είχε οπτική επαφή με το σημείο που επιτέθηκε ο δράστης. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι ένας έντιμος άνθρωπος. Ανεξαρτήτως της καταδίκης του, ο ίδιος δεν τα είχε δεχτεί ποτέ. Δεν αντιλήφθηκε αυτό που έγινε. Ποια είναι η δουλειά του, να ελέγχει τον κάθε περαστικό; Τις επιτέθηκε πισώπλατα. Ο εντολέας μου έβλεπε το πρόσωπο της κοπέλας», υποστήριξε.

Παραμένουν τα ερωτήματα

Και παρά το «ξήλωμα» του διοικητή του Α.Τ. και την απομάκρυνση του αστυνομικού της Άμεσης Δράσης από το πόστο του, τα ερωτήματα παραμένουν:

  • Γιατί δεν δόθηκε περιπολικό στην 28χρονη ενώ εκείνη ζητούσε βοήθεια;
  • Γιατί δεν την συνόδευσε κάποιος σπίτι;
  • Γιατί ο φρουρός δεν επενέβη ενώ έβλεπε τη δολοφονία;
  • Γιατί υπήρξε αδιαφορία ενώ η 28χρονη εκλιπαρούσε;

Καλλιακμάνης: «Ναι, να γίνει το περιπολικό ταξί»

Για την υπόθεση της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ανατολικής Αττικής.

«Θυμώνω πάρα πολύ. Ανεπίτρεπτο αυτό που έγινε έξω από το Τμήμα. Το περιπολικό, όταν υπάρχει κατάσταση ανάγκης είναι υποχρέωση του Έλληνα αστυνομικού να κάνει το αυτονόητο. Αυτό που έπρεπε να κάνει ο συνάδελφος, ήταν να της πει να τρέξει στο τμήμα», ανάφερε ο Γιώργος Καλλιακμάνης.

«Ναι, να γίνει το περιπολικό ταξί και να προστατεύσει τον πολίτη. Είναι βίντεο αυτό; Να σκοτώνει μπροστά στην σκοπιά ο δολοφόνος το θύμα; Αλίμονο! Δεν υπάρχουν λόγια...», πρόσθεσε ο κύριος Καλλιακμάνης.

«Την ήθελα μόνο δική μου»

«Την ήθελα μόνο δική μου» φέρεται να ισχυρίστηκε ο δράστης της άγριας δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους μετά τη σύλληψή του.

Ο άνδρας ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, πήγε πρώτα στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, στη συνέχεια ζήτησε να μεταφερθεί ο ίδιος σε ψυχιατρική κλινική, ενώ σήμερα το μεσημέρι έλαβε εξιτήριο.

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, σύμφωνα με το MEGA, ο 39χρονος δράστης υπεβλήθη σε αιματολογικές εξετάσεις, με βάση τις οποίες δεν φαίνεται να είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών πριν το φονικό.

Μάλιστα οι γιατροί που τον εξέτασαν στο Δαφνί, όπου μεταφέρθηκε. είπαν ότι δεν χρήζει νοσηλείας.

Σχετικές ειδήσεις