ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Απίστευτο: Υπάλληλοι ξένων εταιρειών στον ΕΟΦ;

Απίστευτο: Υπάλληλοι ξένων εταιρειών στον ΕΟΦ;

Έξαλλος θα γίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αν φτάσουν στα αυτιά του οι πληροφορίες, που θέλουν πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία φθηνών γενοσήμων, να έχει βάλει «εθελοντικό» πόδι στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η εν λόγω φαρμακευτική προσφέρθηκε να συμβάλει εθελοντικά στο φόρτο εργασίας, που αντικειμενικά υπάρχει στον ΕΟΦ, λόγω της υποστελέχωσής του. Έτσι, φέρεται να έστειλε εθελοντή - εργαζόμενό της, από τους ελάχιστους τους οποίους δεν απέλυσε όταν προ λίγων μηνών ανακοίνωσε περιστολή των εργασιών της στην Ελλάδα, για να βοηθήσει στην κατηγοριοποίηση φαρμακευτικών προϊόντων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προφανώς δεν γνωρίζει την εξέλιξη αυτή, αν κρίνουμε και από τα λεγόμενα του κ. Πολάκη, λίγες ημέρες πριν στη Βουλή (22/01/2016), όταν ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, μεταξύ άλλων και για τη «διαπλοκή στο χώρο της Υγείας».

«Αλλά, δεν ακουμπήσατε - ούτε εσείς ούτε οι δυο επόμενοι - ούτε μια τρίχα του μηχανισμού που παρήγαγε, παράγει και θα σταματήσει να παράγει σε λίγο χρονικό διάστημα τη διαπλοκή στο χώρο της Υγείας. Και επειδή δεν ακουμπήσατε, κάνατε διαγωνισμό με κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες, την Teva και τη Mylan, οι οποίες προσέφεραν - ως ένας λαγός - κάτι εξοργιστικά χαμηλές τιμές, που ούτε οι ίδιες μπόρεσαν να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία με γενόσημα φάρμακα ή έφεραν μία παραγγελία. Κηρύξατε καμία έκπτωτη από αυτές και δεν το πήραμε χαμπάρι;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

Για να σταματήσει, όμως, η διαπλοκή, όπως ορθά επισήμανε ο κ. Πολάκης στη Βουλή, θα πρέπει να μην αλωνίζουν με τέτοια ευκολία επιχειρηματικά συμφέροντα στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας, ειδικά όταν ο ελεγχόμενος έχει πρόσβαση σε εργασίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την άσκηση ελέγχου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, ο κ. Πολάκης «έπεσε μέσα», καθώς στην επίμαχη ομιλία του στη Βουλή, πέτυχε κατά τύχη την εν λόγω εταιρεία, η οποία θέλει να δώσει άλλο περιεχόμενο στην «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη»...

Upd: Ο ΕΟΦ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, στις 05/02/2016.

«Ο ΕΟΦ διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπάλληλοι ξένων εταιρειών παρέχουν "υπηρεσίες" στον ΕΟΦ.

Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να επισημανθεί ότι παρά το υπαρκτό πρόβλημα της υποστελέχωσης του Οργανισμού, οι αρμόδιες Διευθύνσεις και τα αντίστοιχα τμήματα μαζί με τη Διοίκηση καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διεξάγονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες με τρόπο άρτιο και αξιόπιστο. Θα πρέπει επιπλέον να τονιστεί ότι η λειτουργία του Οργανισμού και οι ειδικότερες διαδικασίες του, κατά κύριο λόγο εξειδικευμένες και επιστημονικές, διεξάγονται εντός ενός πλαισίου που χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια, σταθερούς κανόνες και απαράμιλλη εργατικότητα.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα προσπαθεί να δημιουργήσει εντελώς λανθασμένες εντυπώσεις και δυσχεραίνει το έργο ενός Οργανισμού, ο οποίος πρέπει να παραμένει αυστηρά προσηλωμένος, λόγω και του αντικειμένου του και λόγω της θέσης του στο δίκτυο των Οργανισμών Φαρμάκων της ΕΕ, σε επιστημονικές αρχές και σε απολύτως διαφανείς διαδικασίες. Δηλώνουμε ότι παραμένουμε σαφείς ως προς τη στάση μας και τους στόχους μας που δεν είναι άλλοι παρά η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η ανάδειξη καθημερινά της αξίας του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού.

Η Διοίκηση του ΕΟΦ».

Σχετικές ειδήσεις