ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι Γερμανοί δεν θέλουν όρια ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους τους

Οι Γερμανοί δεν θέλουν όρια ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους τους

Οι Autobahnen θα εξακολουθούν να είναι οι μόνοι ελεύθεροι από πλευράς ταχύτητας αυτοκινητόδρομοι στον κόσμο και στο μέλλον. 

Του Γιάννη Σκουφή

Η θέση του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων ήταν συγκεκριμένη: να θεσπιστεί όριο μέγιστης ταχύτητας 130 χλμ./ ώρα στις Autobahnen. Η πρόταση έφτασε στην ολομέλεια της γερμανικής βουλής, όπου και καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς από τις συνολικά 631 ψήφους οι 498 ήταν κατά. Ενδιαφέρον είναι πως η καγκελάριος Μέρκελ είχε ήδη απορρίψει από τις αρχές του έτους την ιδέα των ορίων ταχύτητας στις Autobahnen.

Το όλο θέμα πάντως επανέρχεται τα τελευταία χρόνια σε τακτά χρονικά διαστήματα, με βασικό επιχείρημα υπέρ του τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις του περιβάλλοντος όταν τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Σύμφωνα με τους Πράσινους ένα όριο 130 χλμ./ ώρα θα μπορούσε να περιορίσει κι άλλο τις εκπομπές ρύπων, μιας και οι κινητήρες δεν θα λειτουργούσαν υπό πίεση.

Από την άλλη η επιβολή ορίων στις Autobahnen δεν ταιριάζει ούτε με την αυτοκινητική κουλτούρα των Γερμανών αλλά ούτε και με τη λογική και τα συμφέροντα των εγχώριων αυτοκινητοβιομηχανιών. Παράλληλα αν τα όρια είχαν ψηφιστεί θα καταργούσαν αυτόματα και μια τουριστική ατραξιόν, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται τη Γερμανία προκειμένου να μπορέσουν να οδηγήσουν στους αυτοκινητόδρομούς της χωρίς περιορισμούς.