ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Donkervoort είναι μια μηχανή οδηγικής απόλαυσης για λίγους

Το Donkervoort είναι μια μηχανή οδηγικής απόλαυσης για λίγους

Το ξεχωριστό D8 GTO-JD70 θα κατασκευαστεί μόλις 70 φορές και το καθένα θα κοστίζει 163.636 ευρώ. Προ φόρων φυσικά.

Του Γιάννη Σκουφή

Η ολλανδική Donkervoort κατασκευάζει «χειροποίητα» αυτοκίνητα από το 1978, με στιλ που συνδυάζει στοιχεία κυρίως από Lotus 7 και Caterham. Έτσι τα σπορ μοντέλα της χαρακτηρίζονται από πολλά άλογα και λίγα κιλά, με αποτέλεσμα τις πολύ καλές επιδόσεις.

Έως και το 1996 η Donkervoort χρησιμοποιούσε κινητήρες Ford, ενώ από τότε μέχρι σήμερα οι κινητήρες της προέρχονται από την Audi. Το τελευταίο της μοντέλο ονομάζεται D8 GTO-JD70 και ο κωδικός JD70 αποκαλύπτει πως εξελίχτηκε ειδικά για τα 70οστά γενέθλια του ιδρυτή της μάρκας Joop Donkervoort.

Φυσικά πρόκειται για το πιο ισχυρό και γρήγορο μοντέλο που έχει κατασκευάσει ποτέ η ολλανδική εταιρεία, μιας και κινείται από τον πεντακύλινδρο turbo των 2.500 κυβικών της Audi, που για την περίσταση αποδίδει 415 ίππους. Οι οποίοι καταλήγουν όλοι στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου πέντε σχέσεων και ενός νέου μπλοκέ διαφορικού. Όσο για το 0-100 χλμ./ ώρα ολοκληρώνεται σε λιγότερα από 3,0 δεύτερα, ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 260 χλμ./ώρα.

Παράλληλα το D8 GTO-JD70 διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, μια ειδική εξάτμιση, καθώς και πρόσθετα αεροδυναμικά βοηθήματα κάθετες δυνάμεις προκειμένου να είναι σταθερό στις μεγάλες ταχύτητες. Τις εξαιρετικές επιδόσεις ευνοεί φυσικά και το χαμηλό βάρος που δεν ξεπερνά τα 700 κιλά.