Ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 28 Μαΐου 2024, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνθεση  Υπουργών Άμυνας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
4'

Κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση των ΥΠΑΜ της Ε.Ε. ο κ. Δένδιας δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα είναι η 45η επέτειος από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην τότε ΕΟΚ, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τιμάμε αυτή την επέτειο, νομίζω με τον πιο κατάλληλο τρόπο, γιατί συμπίπτει με το Συμβούλιο με σύνθεση Υπουργών Άμυνας που θα συζητήσει για κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Ένα τρίτο μεγάλο ευρωπαϊκό βήμα.

Πρώτα η κοινή αγορά, μετά το κοινό νόμισμα, τώρα η κοινή άμυνα. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό το πολύ μεγάλο βήμα πρέπει να υπηρετηθούν δύο παράμετροι. Καταρχήν, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας. Σ’ αυτό το πλαίσιο θέλω να υπογραμμίσω την εξαιρετική πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Πολωνού πρωθυπουργού Τουσκ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου. Η Ελλάδα έχει να προσφέρει σε αυτό και ήδη εμείς προχωράμε στη δημιουργία του δικού μας αντι-drone και αντιαεροπορικού θόλου.

Το δεύτερο είναι ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ανάπτυξης της παραγωγής μας, προϊόντων άμυνας και τεχνολογίας άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αφού την προηγούμενη μόλις εβδομάδα ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων η δημιουργία του ενιαίου, καινούριου ΕΛΚΑΚ, του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας.

Επίσης, θα συζητήσουμε για την επιχείρηση «Ασπίδες», μια επιχείρηση στην οποία η Ελλάδα έχει την ηγεσία και έχει και την επιχειρησιακή ευθύνη, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την επιχείρηση.

Θα έχω επίσης διμερείς συναντήσεις με την Ολλανδή συνάδελφό μου και με τρεις συναδέλφους, από τη Μοζαμβίκη, τη Ρουάντα και το Πράσινο Ακρωτήρι. Νομίζω ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα, έχοντας σημαντικές ένοπλες δυνάμεις, να παρέχει γνώσεις και δυνατότητες σε χώρες με τις οποίες μπορεί να αναπτύξει μια εγκάρδια σχέση».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε αρχικά στη Σύνοδο Εργασίας για τη στήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων Υπουργών, παρουσία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και του Υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Ράστεμ Ουμέροφ (Rustem Umerov).

Επίσης, ο κ. Δένδιας έλαβε μέρος στο γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Υπουργοί Άμυνας των Κρατών – Μελών αντάλλαξαν απόψεις σχετικώς με την Αμυντική Ετοιμότητα (Defence Readiness) της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας και απειλών αποσταθεροποίησης.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνομιλίες με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Γιοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) και τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την Ολλανδή ομόλογό του Καΐσα Όλογκρεν (Kajsa Ollongren), με την οποία συζήτησαν σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Επίσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Υπουργούς Άμυνας της Βουλγαρίας Ατανάς Ζαπριάνοφ (Atanas Zapryanov), της Αρμενίας Σουρέν Παπικιάν (Suren Papikyan), τον Υφυπουργό Άμυνας του Κουβέιτ Δρ. Αμπντάλλα Μεσάλ Μουμπάρακ Α. Αλ Σαμπάχ (Dr. Abdullah Meshal Mubarak Abdullah A. AlSabah) και με τον Διοικητή της Επιχείρησης ASPIDES της Ε.Ε. Υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη ΠΝ.

Ακολούθως, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Μοζαμβίκης Κριστόβαου Αρτούρ Τσούμε (Cristóvão Artur Chume), με τον οποίο εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και Μοζαμβίκης. Όπως επισήμανε ο κ. Υπουργός, η Ελλάδα έχει ενεργό και ουσιαστική παρουσία στη Μοζαμβίκη, κάτι το οποίο διεπίστωσε στη διάρκεια της επισκέψεως που πραγματοποίησε πέρυσι στην χώρα. Υπενθύμισε επίσης ότι Αξιωματικοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν στην Αποστολή της ΕΕ ΕUTM εκπαιδεύοντας στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Μοζαμβίκης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε ακόμη με την ομόλογό του από το Πράσινο Ακρωτήριο Ζανίν Τατιάνα Σάντος Λελίς (Janine Tatiana Santos Lelis). Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, ειδικότερα της ναυτικής, όπως είχε συζητήσει ο κ. Δένδιας και με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Δρ. Ρόι Φιγκουεϊρέδο Σοάρες (Dr. Rui Figueiredo Soares), κατά την επίσκεψή του στις 18 Απριλίου στην Αθήνα.

Επίσης, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον ομόλογό του από τη Ρουάντα Ζουβενάλ Μαριζαμούντα (Juvenal Marizamunda). Οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ενίσχυση των φιλικών διμερών σχέσεων στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή