ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα Drive-in επιστρέφουν χάρη στον κορονοϊό!

Τα Drive-in επιστρέφουν χάρη στον κορονοϊό!

Η παγκόσμια αναστάτωση που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο που ζούμε. Κάποια έρχονται από το παρελθόν.

Του Γιάννη Σκουφή

Η είδηση δεν αφορά τόσο τις χώρες της Ευρώπης, ειδικά σε όσες μελετάται ή εφαρμόζεται το αυστηρό μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά έχει ενδιαφέρον.

Στις ΗΠΑ λοιπόν τα Drive-in, οι κινηματογράφοι τους οποίους επισκέπτεται κανείς με το αυτοκίνητό του -στην Ελλάδα ήταν συνδεδεμένα με ταινίες συγκεκριμένου είδους και έχουν εκλείψει όπως σε όλη σχεδόν την Ευρώπη- γνωρίζουν εκ νέου δόξες.

Φυσικά λόγω του κορονοϊού, μιας και ο φόβος της μεταδοτικότητας του Covid-19 οδήγησε τους Καλιφορνέζους να απολαμβάνουν την αγαπημένη τους ταινία απομονωμένοι στο αυτοκίνητο τους. Σύμφωνα με την Los Angeles Times, στο drive-in της Paramount σημειώνεται υπέρ-διπλασιασμός των εισιτηρίων τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε διάφορες άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως στο Κάνσας, στο Μιζούρι, στην Οκλαχόμα κ.λπ.

Πάντως η δημοτικότητα αυτή των drive-in δεν θα κρατήσει και πολύ, καθώς και στις ΗΠΑ μπαίνουν ήδη αρκετά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για την ιστορία να πούμε πως το πρώτο drive-in εμφανίστηκε το 1933 στο New Jersey των ΗΠΑ και είχε συνδυαστεί με την αγάπη των Αμερικανών για το αυτοκίνητο! Σύμφωνα με το περιοδικό Smithonian, ο πωλητής αυτοκινήτων Richard Hollingshead έψαχνε να βρει έναν τρόπο για την μητέρα του ώστε να βλέπει με την άνεση της κινηματογράφο.

Τα drive-in έφτασαν στην κορύφωσή τους την δεκαετία του 1950. Σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχουν μόλις 305 τέτοιοι χώροι για τους ρομαντικούς των παλιών καιρών.