ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσες ώρες χρειάζεται κανείς για να διαβάσει το εγχειρίδιο χρήση (manual) του νέου Audi A3;

Πόσες ώρες χρειάζεται κανείς για να διαβάσει το εγχειρίδιο χρήση (manual) του νέου Audi A3;

Συνήθως τα εγχειρίδια χρήσης τα ανοίγει κανείς σπάνια και μόνο αν έχει κάποιο πρόβλημα ή δεν μπορεί να βρει κάτι.

Του Γιάννη Σκουφή

Υπάρχει στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, αλλά πολλοί από τους οδηγούς δεν το έχουν ανοίξει είτε ποτέ είτε ελάχιστες φορές, ίσα ίσα για να βοηθηθούν σε κάποιο θέμα που έχει προκύψει.

Ο λόγος για το εγχειρίδια χρήσης, manual στα αγγλικά, που καταγράφουν αναλυτικά όλες τις λειτουργίες του εκάστοτε μοντέλου και πραγματικά βοηθούν. Από την άλλη όσο πιο πολύπλοκα γίνονται τα αυτοκίνητα, όσες πιο πολλές λειτουργίες έχουν τα συστήματα infotainment τους, όσο περισσότερα συστήματα υποβοήθησης διαθέτουν τόσο πιο μεγάλα και ογκώδη γίνονται τα manual τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το καινούργιο Audi A3 Sportback, το ογκώδες εγχειρίδιο του οποίου αποτελείται συνολικά από 167.699 λέξεις και σύμφωνα με έρευνα απαιτούνται συνολικά 11 ώρες και 45 πρώτα λεπτά της ώρας για να διαβαστεί ολόκληρο.

Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε πως για να διαβάσει κανείς το μυθιστόρημα «Ο Χάρι Πότερ και ο ημίαιμος πρίγκιπας» των 659 σελίδων της J.K. Rowling χρειάζεται με βάση την ίδια έρευνα 11 ώρες και 50 λεπτά.

Φανταζόμαστε πως αν θέλεις κανείς και να κατανοήσει πλήρως όσα αναγράφει το manual του Audi Α3 θα πρέπει αρκετά σημεία να τα διαβάσει δύο και τρεις φορές, οπότε ανάλογα θα αυξηθεί και ο χρόνος που θα πρέπει θεωρητικά να αφιερώσει κανείς.