ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό το DeLorean DMC-12 σε ταξιδεύει στο χρόνο

Αυτό το DeLorean DMC-12 σε ταξιδεύει στο χρόνο

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη παραγωγή της ταινίας «Back to the Future» αλλά το σενάριο της παραμένει πάντοτε επίκαιρο εμπνέοντας το χώρο του sci-fi.

Του Γιάννη Σκουφή

Το αυτοκίνητο που βλέπετε είναι μια από τις πιο καλές αναβαθμίσεις του DeLorean DMC-12 και προφανώς προορίζεται να μπει στην συλλογή όποιου συγκεντρώνει αντικείμενα που έχουν σχέση με το Χόλυγουντ ή γενικότερα οχήματα με ξεχωριστό χαρακτήρα. Ή πολύ απλά όποιον παρακολουθούσε φανατικά την πασίγνωστη ταινία.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο και ριζικά αναπαλαιωμένο DMC-12 του 1981 είναι από τα πιο σπάνια και για αυτό η τιμή πώλησής του, σε δημοπρασία στο διαδίκτυο, έχει ήδη ξεπεράσει τις 100.000 δολάρια.

Και αυτό επειδή διατηρεί τον V6 των 2.850 κυβικών όταν στο εσωτερικό υπάρχει ένας εξοπλισμός αντίστοιχος με εκείνον που χρησιμοποιούσε ο τρελός επιστήμονας για να ταξιδεύει στο χρόνο. Αξιοσημείωτη είναι η λεπτομέρεια που έχει δοθεί στο σύστημα πρόωσης με τους πυκνωτές ροής και τα πηνία ισχύος για το ταξίδι στο χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως ο John DeLorean, ένας μηχανικός με μεγάλη προϋπηρεσία στη General Motors, είχε ιδρύσει την ομώνυμη εταιρία το 1975. Την επόμενη δεκαετία παρουσίασε το DMC-12 που παράχθηκε σε πολύ λίγες μονάδες.

Έχει μία εντυπωσιακή σχεδίαση με πόρτες που ανοίγουν σα φτερά γλάρου, αλλά πρακτικά ήταν ένα από τα πιο μέτρια σπορ μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Κάτω από το καπό του υπήρχε ένας αναιμικός V6 με μόλις 132 ίππους, που είχε προκύψει στα μέσα της δεκαετίας του ’70 από τη συνεργασία Peugeot, Renault και Volvo.

Εδώ και περίπου δύο δεκαετίες η DeLorean έχει περάσει σε ένα νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς όταν ο Stephen Wynne είχε εξαγοράσει τα δικαιώματα μετά από δικαστική διαμάχη με τη χήρα του John DeLorean. Παρόλο που η νέα εταιρεία είχε σκοπό να παρουσιάσει ρέπλικες του DMC-12, δεν τα κατάφερε ποτέ και η όλη ιστορία έχει αφεθεί στην τύχη της.

Τώρα, τι έχει αλλάξει και επανεμφανίζεται στο προσκήνιο η Delorean; Χάρη σε μια νέα διάταξη στις ΗΠΑ, οι μικροί κατασκευαστές που είναι καταχωρημένοι στην NHTSA, μπορούν πλέον να κατασκευάζουν ρέπλικες παλαιών μοντέλων. Οι προϋποθέσεις ένταξης στη συγκεκριμένη διάταξη είναι η ηλικία των αρχικών μοντέλων να ξεπερνά τα 25 χρόνια, να μην είναι διαθέσιμα ως κιτ και η ετήσια παραγωγή να είναι το πολύ 325 μονάδες. Παράλληλα ο κινητήρας θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τις τρέχουσες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων και βέβαια να υπάρχει πλήρης πιστοποίηση στην NHTSA.

Έτσι και η Delorean θα προχωρήσει και στην παραγωγή 300 νέων DMC-12 (εκμεταλλευόμενη και το όποιο στοκ υπάρχει), ενώ ευτυχώς θα υπάρχει ένας πιο σύγχρονος κινητήρας. Αξιοσημείωτο είναι όπως το 2013 η εταιρεία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να παρουσιάσει το DMC-12 ως ηλεκτρικό, αλλά μέχρις στιγμής το πλάνο της δεν έχει προχωρήσει. Όσο για τα 300 καινούργια DMC-12 η τιμή του καθενός θα είναι γύρω στις 100.000 δολάρια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.