ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

F1: Πέθανε ο Guy Ligier σε ηλικία 85 ετών (photos)

F1: Πέθανε ο Guy Ligier σε ηλικία 85 ετών (photos)

Αγωνιζόμενος και ιδιοκτήτης αγωνιστικής ομάδας ο Guy Ligier, ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της F1. Αγωνίστηκε σε 12 Grand Prix και ως ιδιοκτήτης ομάδας κέρδισε εννέα αγώνες της Formula 1.

Ο Γάλλος έγινε διάσημος ως παίκτης του ράγκμπι, φθάνοντας σε διεθνές επίπεδο, πριν από τη μετάβαση του στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Γνωστός για το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του και την απειλητική όψη του, καθώς και για τις πολιτικές του διασυνδέσεις στη Γαλλία, ο Ligier ήταν αυτοδημιούργητος. Με τα μπλε μονοθέσια της Ligier κατέκτησαν νίκες Γάλλοι οδηγοί όπως ο Jacques Laffite, o Didier Pironi, ο Patrick Depailler και τη δεκαετία του 1990 ο Olivier Panis.

Έχοντας αγωνιστεί για λίγο στις μοτοσυκλέτες, αγωνίστηκε στους αγώνες σπορ πρωτοτύπων με την ομάδα της Porsche πριν την συνεργασία του με τις Cooper Maserati το 1966 και το 1967, και στη συνέχεια μια την Brabham-Repco το 1967. Το καλύτερό του αποτέλεσμα ήταν όγδοη θέση στο Γερμανικό Grand Prix του 1967.

Πέρασε από την πλευρά των ιδιοκτητών ομάδων το 1968 μετά το θάνατο του φίλου Jo Schlesser το 1968 - και το πρώτο του αυτοκίνητο ήταν η σπορ Ligier JS1, που ονομάστηκε προς τιμήν του Schlesser.

Ξεκίνησε από το Πρωτάθλημα πρωτοτύπων και αντοχής, όταν αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της Matra το 1974 και μετακόμισε στην F1 το 1976. Η ομάδα του στην Formula 1 κέρδισε το πρώτο Grand Prix στη Σουηδία το 1977 με τον Jacques Laffitte.

Η ομάδα κέρδισε εννέα αγώνες της F1 αλλά τη δεκαετία του 1980 έμεινε πίσω από τον ανταγωνισμό το 1992 η ομάδα του πωλήθηκε στον Cyril de Rouvre.

Υπήρξε μια σύντομη επιτυχία, η οποία περιελάμβανε τη νίκη του Olivier Panis το 1996 στο Grand Prix του Μονακό, που οδήγησε στην πώληση της ομάδας στον Alain Prost το 1997, συνεχίζοντας μέχρι το τέλος της σεζόν του 2001.

Ο Ligier δημιούργησε (μετά την ομάδα της F1) μια επιτυχημένη γαλλική εταιρία λιπασμάτων, και micro cars.

Σχετικές ειδήσεις