Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Είναι τα ηλεκτρικά αγροτικά… αδιάβροχα; (vid)

Newsbomb

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνονται συνεχώς και είναι θέμα χρόνου πότε θα επικρατήσουν και στην κατηγορία των ημιφορτηγών.

Του Γιάννη Σκουφή

Οι νέες γενιές των Ford Ranger και VW Amarok έχουν ακόμα κινητήρες εσωτερικής καύσης κάτω από το καπό τους, οι επόμενες όμως ίσως και όχι αν κρίνουμε από τη νέα τάση των πραγμάτων και τους ταχύτατους ρυθμούς που τρέχουν οι εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση.

Ήδη η Ford έχει παρουσιάσει ένα ηλεκτρικό pick-up, ενώ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού υπάρχουν αξιόλογες εταιρίες που διαθέτουν ανάλογα μοντέλα. Μία από αυτές είναι και η αμερικανική Rivian, η οποία λανσάρει το εντυπωσιακό R1T.

Ένα ηλεκτρικό αγροτικό με ισχύ 845 ίππων, με μήκος 5,50 μέτρων, με δύο ηλεκτρικά μοτέρ για τετρακίνηση, μία μεγάλη μπαταρία 135 kWh, τελική 200 χλμ./ώρα και 0-100 χλμ./ ώρα σε περίπου 3,0 δεύτερα.

Προφανώς και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά εντυπωσιάζουν. Αλλά πως τα καταφέρνει στα υδάτινα περάσματα; Όπως θα δείτε σε μια επίδειξη που έγινε πρόσφατα στην Καλιφόρνια το RT1 μπορεί με άνεση να περάσει μέσα από νερό ύψους σχεδόν ενός μέτρου.

Και όχι μόνο χωρίς κανένα κίνδυνο… ηλεκτροπληξίας, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς πως αν υπάρχει σωστή στεγανοποίηση ίσως ένα ηλεκτρικό αγροτικό να περνά και με μεγαλύτερη άνεση από ένα συμβατικό ο κινητήρας του οποίου, είτε βενζίνης είτε πετρελαίου, θα δυσκολευτεί να «αναπνεύσει» από ένα σημείο και μετά. Δίχως να ξεχνάμε και την πιθανότητα αναρρόφησης από την απόληξη της εξάτμισης.

Ενδιαφέρον, δε νομίζετε; Αν όχι, δείτε τα βίντεο και ίσως να αλλάξετε γνώμη για τα ηλεκτρικά «αγροτικά» που στα επόμενα χρόνια θα δούμε να κυκλοφορούν και στους δρόμους μας…