FUN TIME

Κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο

Κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο

Οι μπάμιες είναι ένα λαχανικό λίγο "δύσκολο", με την έννοια ότι δεν τις συμπαθούν όλοι.

Αιτία η ιδιαίτερη γεύση τους, η τραχιά υφή τους αλλά και το γεγονός ότι περιέχουν μια βλεννώδη ουσία, πράγμα που τις κάνει απωθητικές για πολλούς.

Δεν μπορώ να πω ότι τρελαινόμαστε για τις μπάμιες, αλλά τώρα το φθινόπωρο που είναι στην εποχή τους, είναι ευκαιρία να τις γευτούμε φρέσκιες. Συνήθως τις μαγειρεύουμε λαδερές, αλλά και ο συνδυασμός με το κοτόπουλο είναι νομίζω κλασσικός!

Υπάρχει ένα μικρό μυστικό για να μαγειρευτούν ωραία οι μπάμιες και να μην απελευθερώσουν όλη την βλέννα τους. Θυμάμαι ότι η γιαγιά Ανδρομάχη τις καθάριζε και τις έριχνε μέσα σε ένα σκεύος με μπόλικο λεμόνι και λίγο αλάτι. Μια πελάτισσα και καλή μαγείρισσα, μου είπε ότι μόλις τις καθαρίσει, βουτάει το κοτσανάκι τους μέσα σε αλάτι.

Είδα όμως σε πολλά site μαγειρικής να προτείνουν να στεγνώσουμε τις μπάμιες πριν τις μαγειρέψουμε, μου φάνηκε καλή ιδέα και αποφάσισα να ακολουθήσω τις υποδείξεις τους. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό.

Δόση για 6 άτομα

Υλικά :

1 κοτόπουλο μέτριο (1200gr)
750gr μπάμιες φρέσκιες,
1Κg ντομάτες,
1/3 απο το ματσάκι μαϊντανό,
2 κρεμμύδια,
1 σκελίδα σκόρδο,
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο παρθένο,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
τριμμένο κόλιαντρο,
αλάτι.

Προετοιμασία :

Πλύνετε τις μπάμιες και στραγγίστε τες καλά. Καθαρίστε τες κόβοντας περιμετρικά το κοτσάνι τους και προσέχοντας να μην τρυπήσετε το σώμα τους. Στρώστε τες μέσα σε ένα ταψί. Ραντίστε τες με λίγο ξύδι, πασπαλίστε με λίγο χοντρό αλατάκι και αφήστε τες στον ήλιο να στεγνώσουν για ένα δίωρο. Αν είναι δύσκολο να τις εκθέσετε στον ήλιο, μπορείτε να τις στεγνώσετε και στον φούρνο : βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για μισή ωρίτσα.

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τις ντομάτες και κόψτε τες σε κυβάκια.

Προτιμάω να αφαιρώ την πέτσα από το κοτόπουλο, αλλά βέβαια μπορείτε και να την αφήσετε. Κόψτε το σε μερίδες (10 κομμάτια συνολικά).
Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Σωτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, χωρίς να τα αφήσετε να πάρουν χρώμα. Βγάλτε από το τηγάνι και κρατήστε τα στην άκρη. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ροδίστε τα κομμάτια από το κοτόπουλο. Καθώς τα σωτάρετε, αλατίστε τα ελαφρά και πιπερώστε τα.

Σε μια γάστρα στρώστε το 1/3 απο τα σωταρισμένα κρεμμύδια και λίγο απο την ντομάτα. Αλατίστε ελαφρά. Τοποθετήστε επάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Καλύψτε με την μισή ποσότητα μπάμιες και ρίξτε απο επάνω το 1/3 απο τα κρεμμύδια, τον μισό μαϊντανό και τις μισές ντομάτες. Με τις υπόλοιπες μπάμιες κάντε μια δεύτερη στρώση και τέλος καλύψτε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και τις ντομάτες. Αλατίστε και πάλι ελαφρά, πιπερώστε και πασπαλίστε με λίγο τριμμένο κόλιαντρο. Περιχύστε με το υπόλοιπο λάδι και με ενα φλυτζάνι, οχι γεμάτο, νερό.

Σκεπάστε την γάστρα με το καπάκι της και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για μια ωρίτσα. Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεσκεπάστε την γάστρα αν τις προτιμάτε λίγο στεγνές. Αφήστε το φαϊ να σταθεί ενα εικοσάλεπτο πρίν σερβίρετε.

Σερβίρετε το κοτόπουλο με μπάμιες κατά προτίμηση ζεστό.

illaboratoriodimmskg.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης: Η πιο λαχταριστή τάρτα με ντοματίνια, μοτσαρέλα και κολοκυθάκια