FUN TIME

Συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια

Συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια

Ένα από τα αγαπημένα φαγητά πολλών Ελλήνων είναι οι μελιτζάνες παπουτσάκια.

Υλικά που θα χρειαστούμε (για δύο ταψιά)

10 -12 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλό κιμά χοιρινό
3 κρεμμύδια ξερά μεγαλούτσικα
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. του γλυκού βασιλικό
10 κόκκους μπαχάρι χονδρό
1 σφηνάκι ούζο
1 κουτί χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
2 κοφτές κουταλιές της σούπας, βούτυρο
5 γεμάτες κουταλιές της σούπας, αλεύρι φαρίνα
3/4 λίτρου γάλα φρέσκο
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος στο ταψί του φούρνου και τις τοποθετούμε σε σειρές. Από πάνω, αλείφουμε με λάδι μία μία τις μελιτζάνες και τις αλατίζουμε ελαφριά .Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι οι μελιτζάνες να ψηθούν. Τσιμπάμε με ένα πιρούνι για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμες.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά μας.
Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αφού πρώτα τα έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε το κιμά και ανακατεύουμε μέχρι ν΄αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το ούζο, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το βασιλικό, τον μαϊντανό, το μπαχάρι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1 ώρα, σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και όπως είναι μέσα στο ταψί, με ένα κουταλάκι ανοίγουμε το εσωτερικό τους, χωρίς να το αφαιρούμε και το γεμίζουμε με κιμά.
Όταν γεμίσουμε όλες τις μελιτζάνες, ξεκινάμε να φτιάξουμε την μπεσαμέλ.
Αρχικά ζεσταίνουμε καλά το γάλα. Έπειτα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και προσθέτουμε μια- μια κουταλιά το αλεύρι, ανακατεύοντας συγχρόνως. Αφού ρίξουμε όλο το αλεύρι συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ψηθεί -ν΄ανοίξουν καλά οι κόκκοι του όπως έλεγαν οι γιαγιάδες.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο – λίγο το ζεστό γάλα και τα χτυπάμε όλα μαζί, όπως είναι στην φωτιά με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα που χτυπάμε τ'αυγά. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή και λίγο περισσότερο γάλα. Αυτό το βλέπουμε ανακατεύοντας με το μίξερ μέχρι να πήξει η κρέμα και ν' αρχίσει να βράζει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε στην κρέμα το αυγό χτυπημένο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
Μ΄ ένα κουτάλι σούπας βάζουμε μία με δύο κουταλιές πάνω από κάθε μελιτζάνα.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο, μέχρι να ψηθεί η μπεσαμέλ για 20 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία!

Syntageskardias.blogspot

Διαβάστε επίσης: Αφράτοι και λαχταριστοί κεφτέδες κοτόπουλου στο φούρνο!