FUN TIME

Οι συνταγές του καλοκαιριού!

Οι συνταγές του καλοκαιριού!

Νόστιμες συνταγές που έχουν συνδεθεί με το καλοκαιράκι! Κάποιες παραδοσιακές κάποιες άλλες πιο γκουρμέ!

Κολιός με σάλτσα ντομάτας στο φούρνο

tgbp20120622

Υλικά

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι φιλέτο από ελιές Καλαμών
3 κουτάλια ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη ή ξερή
4 κολιούς
2 κονσέρβες ψιλοκομμένα ντοματάκια
½ φλιτζάνι ελιές φιλέτο
½ φλιτζάνι δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
1 λεμόνι κομμένο σε ροδέλες

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ψάρια σ' ένα ταψί και τα χαράζουμε στα πλάγια και από τις δύο πλευρές.
Τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλατοπίπερο τα ντοματάκια και το ελαιόλαδο ενώ τις ελιές τις βάζουμε στην κοιλιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και βάζουμε το ταψί για ½ ώρα να ψηθούν.
Τα γαρνίρουμε με τις ροδέλες του λεμονιού, πασπαλίζουμε με το δυόσμο και σερβίρουμε.
Διάρκεια: 1 ώρα

Μακαρονάδα με τόνο Αλοννήσου, κάππαρη και ντομάτα

t Spaghetti with Tuna Tomato Sauce

Υλικά

-1/2 κιλό μακαρόνια
-1 βαζάκι τόνο Αλοννήσου (600 γρ.)
-2 κουτ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη
-1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες (χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα)
-1 κουτ. γλυκού τσίλι σκόνη
-1/2 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου
-1/2 φλιτζάνι λάδι
-1 σφηνάκι τσίπουρο
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Θρυμματίζουμε τον τόνο σε μπολ, προσθέτουμε την ντομάτα, το τσίλι, την κάππαρη και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στο μπολ με τον τόνο. Ανακατεύουμε προσθέτοντας ελαιόλαδο, το τσίπουρο και τα φύλλα βασιλικού ολόκληρα. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Ψάρι πλακί στο φούρνο

6964130a6e5a2ce8c5a7fab6251afd2e L

Υλικά

1-1 1/2 κιλό ψάρι σε φέτες (πάχους 4-5 εκ.) ή δύο-τρία ολόκληρα
4 ντομάτες
3 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
6 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1/2 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζ. τσ. λευκό κρασί
1 λεμόνι (το χυμό)
2 φύλλα δάφνης
1 κ.κ. θυμάρι
1 φλιτζ. τσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε το ψάρι. Αν είναι ολόκληρο, κάνουμε μια κάθετη χαρακιά στο πιο παχύ σημείο του, από κάθε πλευρά. Το αλατίζουμε και το ραντίζουμε με το λεμόνι. Ανάβουμε το φούρνο στους 180°. Πολτοποιούμε τις τρεις ντομάτες και κόβουμε την άλλη σε φέτες. Αναμειγνύουμε τον πολτό ντομάτας με το σκόρδο, τον περισσότερο μαϊντανό, 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τα δαφνόφυλλα σπασμένα, το θυμάρι, αλάτι και αρκετό πιπέρι. Στρώνουμε στο σκεύος μας τα κρεμμύδια και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ακουμπάμε επάνω τα ψάρια και τα περιχύνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε από πάνω και γύρω γύρω το μείγμα της ντομάτας. Ακουμπάμε ομοιόμορφα τις φέτες της ντομάτας και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο για 30-45 λεπτά. Ελέγχουμε ενδιάμεσα αν χρειάζεται υγρά.

Ντομάτες και πιπεριές γεμιστές

post-5-1079374621

Υλικά (για 6 άτομα)

6 ντομάτες μέτριες, ώριμες και ζουμερές
6 πιπεριές πράσινες (προτιμάμε τις ανοιχτοπράσινες, με τη λεπτότερη σάρκα)
2 φλιτζ. τσ.(μείον 3 κ.σ.) ρύζι Καρολίνα
4 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στο μπλέντερ
1 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κ.σ. σταφίδα μαύρη
2 κ.σ. κουκουνάρι
1 κ.σ. ζάχαρη
2 μέτριες πατάτες
1/2 φλιτζ. τσ. φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος. Κόβουμε μια φέτα από το επάνω μέρος, χωρίς να τη χωρίσουμε τελείως. Αδειάζουμε τη σάρκα από τις ντομάτες και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ . Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τα 2/3 του ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τη σταφίδα, ανακατεύοντας. Όταν γίνει διάφανο και μαλακώσει, προσθέτουμε το κουκουνάρι και το ρύζι και γυρνάμε δυο τρεις φορές. Χωρίζουμε από τη ντομάτα 1/2 φλιτζ. τσαγιού, προσθέτουμε την υπόλοιπη στο ρύζι, μαζί με αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας, για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε το μείγμα. Ανάβουμε το φούρνο στους 180°. Αλατίζουμε ελαφρά το εσωτερικό των γεμιστών και πασπαλίζουμε ελάχιστη ζάχαρη στις ντομάτες. Τα λαδώνουμε εξωτερικά. Τα γεμίζουμε με ένα κουταλάκι, αφήνοντας ένα περιθώριο, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, κατά μήκος .Τις λαδώνουμε, τις αλατίζουμε και τις τοποθετούμε ανάμεσα στα γεμιστά. Ραντίζουμε τα γεμιστά με ελαιόλαδο και ρίχνουμε στα ενδιάμεσα την ντομάτα που κρατήσαμε και 3-4 κουτ. σούπας νερό. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη φρυγανιά και ψήνουμε τα γεμιστά για μιάμιση ώρα. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε το ρύζι και ελέγχουμε στο ενδιάμεσο αν χρειάζεται λίγο νερό. Αφήνουμε τα γεμιστά να σταθούν τουλάχιστον μία ώρα πριν τα σερβίρουμε.

Κρητικός τάκος

dakos1

Υλικά

6 κριθαρένια παξιμάδια
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
μερικές ελιές ψιλοκομμένες
ρίγανη
τρίμμα φέτας
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λάδι καλής ποιότητας

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, αφαιρώντας τους σπόρους και τα υγρά τους και τις ψιλοκόβετε. Τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν, αφού τις αλατίσετε ελαφρά. Τις ανακατεύετε με το μαϊντανό και τη ρίγανη και τις απλώνετε πάνω στα παξιμάδια. Σκορπίζετε τις ελιές και το τυρί και περιχύνετε με ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με πιπέρι χοντροτριμμένο και σερβίρετε αμέσως.

Και κλείνουμε με ένα δροσιστικό επιδόρπιο

Γρανίτα καρπούζι

granita-karpouzi-megali-polaroid

Υλικά

600 γρ. σάρκα από πεπόνι και Καρπούζι
6 κουτ. σουπ. Μέλι
1 (χυμός και ξύσμα) Λεμόνι
400 ml καλής ποιότητας αφρώδες λευκό Κρασί

Εκτέλεση

Κόψτε το καρπούζι και το πεπόνι σε κομμάτια και κάντε τα πουρέ, το ένα ξεχωριστά από το άλλο. Ανακατέψτε κάθε πουρέ με τη μισή ποσότητα μελιού και το μισό χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Ρίξτε κάθε πουρέ σε ένα ρηχό πλαστικό μπολ και βάλτε τον για τρεις ώρες στην κατάψυξη. Κάθε μισή ώρα απομακρύνετε τους κρυστάλλους από τις άκρες προς το κέντρο. Επαναλάβετε μέχρι να παγώσουν εντελώς οι πουρέδες των φρούτων.

Με ένα πιρούνι ανακατέψτε και μοιράστε τους σε ποτήρια σαμπάνιας εναλλάσσοντας τα χρώματα. Γεμίστε τα ποτήρια με κρασί και γαρνίρετε με μια λεπτή φέτα από καρπούζι ή πεπόνι. Σερβίρεται αμέσως παγωμένη.