FUN TIME

Ημέρα της Γυναίκας: Δέκα γυναίκες που έγραψαν ιστορία

Ημέρα της Γυναίκας: Δέκα γυναίκες που έγραψαν ιστορία

Γυναίκες που χάραξαν νέους δρόμους στην επιστήμη, στη λογοτεχνία, στην κοινωνία, στην πολιτική. Γυναίκες που έβαλαν τη «σφραγίδα» τους στην ιστορία και άνοιξαν δρόμους.

Το newsbomb.gr τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και παρουσιάζει δέκα γυναίκες που άφησαν το δικό τους στίγμα και πολλές φορές ήρθαν αντιμέτωπες με τις κρατούσες αντιλήψεις.


Μαρί Κιουρί – Φυσικός και Χημικός
Άνοιξε νέους δρόμους στην επιστήμη και τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ. Ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο. Υπήρξε επίσης η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

marie curie

Ρόζα Παρκς

Έγινε γνωστή για τους αγώνες της κατά του φυλετικού διαχωρισμού. Την 1η Δεκεμβρίου 1955, η μαύρη μοδίστρα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό αμφισβητώντας τον φυλετικό διαχωρισμό. Βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (1996) και τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου (1999).

roza parks

Μητέρα Τερέζα
Έγινε παγκοσμίως γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο Ήταν καθολική μοναχή. Το 1997, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ προχώρησε στην αγιοποίησή της.

teresa


Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ
Ήταν η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό ( το 1928)

Amelia Erhart

Έμελιν Πάνκχερστ
Βρετανίδα «σουφραζέτα» αφιερώθηκε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Πέθανε το 1928, τρεις εβδομάδες πριν εκδοθεί ο νόμος που κατοχύρωνε το δικαίωμα ψήφου για όλες τις γυναίκες άνω των 21 ετών.

emelin

Μαλάλα Γιουσαφζάι
Η Πακιστανή μαθήτρια, έγινε η νεωτερη γυναίκα που βραβεύτηκε με Νόμπελ. Είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των νεαρών κοριτσιών στην εκπαίδευση

malala

Σιμόν Ντε Μποβουάρ
Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Με τα έργα της προσπάθησε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο νοείται η γυναίκα. Θεωρείται η «μητέρα» του φεμινισμού.

simone de beauvoir


Ίντιρα Γκάντι
Πρωθυπουργός της Ινδίας. Έσπασε τα στεγανά μιας παραδοσιακά πατριαρχικής κοινωνίας.

Indira Gandhi

Άννα Φρανκ
Θύμα του Ολοκαυτώματος. Συγγραφέας του πιο γνωστού ημερολογίου στο οποίο περιγράφεται η σκληρή καθημερινότητα όσων προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τους Ναζί.

Anne Frank

Μάργκαρετ Θάτσερ
Η «σιδηρά κυρία» της βρετανικής πολιτικής σκηνής αμφισβητήθηκε, δίχασε, ωστόσο άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην παγκόσμια ιστορία της πολιτικής.

Thatcher

Σχετικές ειδήσεις