σαντορινη
Σε «άλυτο» πρόβλημα έχει εξελιχθεί η εύρεση κατοικίας για τους εργαζόμενους που ήδη μεταβαίνουν στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων
Πηγή: unsplash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε απελπισία οι εποχικοί εργαζόμενοι - Η «σεζόν» στα ελληνικά νησιά και τα «καυτά» ενοίκια

Ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στη στεγαστική κρίση που βιώνουν οι κρατικοί λειτουργοί και οι εποχικοί εργαζόμενοι στα δημοφιλή νησιά της Ελλάδας 

Μια εβδομάδα πριν το Πάσχα κάνει «πρεμιέρα» συνήθως η καλοκαιρινή σεζόν στην Ελλάδα και οι εποχικοί εργαζόμενοι αναζητούν εργασία αλλά και καταλύματα σε τουριστικούς προορισμούς.

Σε «άλυτο» πρόβλημα έχει εξελιχθεί η εύρεση κατοικίας για τους εργαζόμενους που ήδη μεταβαίνουν στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων αλλά και σε άλλα νησιά πανελλαδικά προκειμένου να εργαστούν σε επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού.

Επίσης, τον ίδιο «γολγοθά» βιώνουν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι μετακινούνται αυτή την περίοδο στο νησί για να ενισχύσουν τις δομές, όπως είναι η αστυνομία, η πυροσβεστική, ακόμη και το Κέντρο Υγείας. Το έργο αυτών των υπαλλήλων να βρουν ένα σπίτι για τρεις – τέσσερις μήνες είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι τιμές έχουν εκτιναχθεί.

Ωστόσο πέρα από τους εποχικούς εργαζόμενους μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίο αναγκάζονται να μεταφερθούν από τους ιδιοκτήτες σε άλλους χώρους, καθώς οι προηγούμενοι χώροι διαμονής θα δοθούν για τη στέγαση των τουριστών.

Η παραπάνω μερίδα ανθρώπων αντιμετώπισαν πρόβλημα στην εύρεση κατοικίας στις αρχές Σεπτεμβρίου που μετατέθηκαν για εργασία σε ελληνικά νησιά σε ορισμένες περιπτώσεις βρήκαν σπίτι με την προϋπόθεση ότι τέλη Μαΐου θα το εγκαταλείψουν.

Μπάκας: «Είναι αδιανόητο να μην έχουμε μεριμνήσει ως πολιτεία για την στέγαση κρατικών λειτουργών»

Ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κρατικοί λειτουργοί και εποχικοί εργαζόμενοι στα δημοφιλή νησιά ενώ εξήγησε αναλυτικά τις τιμές ενοικίασης ακινήτων στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και συγκεκριμένα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο.

«Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική κρίση, αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή. Το σύνολο των δεικτών της Eurostat κατατάσσουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης για τουλάχιστον 6 συναπτά έτη στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Αναδεικνύοντας, την άμεση ανάγκη υιοθέτησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα αναχαίτισης του κόστους στέγασης», είπε αρχικά ο Θεμιστοκλής Μπάκας στο Newsbomb.gr.

«Το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της στέγασης εντείνεται κυρίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και δη στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που εκπαιδευτικοί έχουν κοιμηθεί στα αυτοκίνητα τους, ιατροί δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους, με βασικό παράγοντα το υψηλό και αβάσταχτο κόστος στέγασης για τα εισοδήματά τους», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον «πονοκέφαλο» που δημιουργεί η διαμονή στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς είπε: «Είναι αδιανόητο να μην έχουμε μεριμνήσει ως πολιτεία για την στέγαση κρατικών λειτουργών που καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους και κυρίως σε νευραλγικές θέσεις όπως στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην ασφάλεια. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουμε προβεί στην λύση του άνωθεν σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, δεν έχουμε εφαρμόσει μέτρα αξιοπρεπής στέγασης προσιτού κόστους μίσθωσης. Το «τραγελαφικό» είναι ότι, αν ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός δεν αποδεχτεί την τοποθέτησή του, αντιμετωπίζει ποινή δυο ετών εκτός του πίνακα με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς».

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Τ.Μ

ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΣΕ €

ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

ΣΕΖΟΝ ΣΕ €

Μύκονος-Καλαφάτη

2005

27

1.200

-

Μύκονος-Ελιά

-

40

-

12.000

Μύκονος-Ορνός

-

25

-

11.000

Μύκονος-Κλουβάς

2000

50

-

14.000

Μύκονος-Χώρα

2023

45

2.000

-

Μύκονος-Άνω Μερά**

2024

40

2.150

-

Μύκονος-Τούρλος*

1970

20

-

8.500

Σαντορίνη-Θηρά

2010

22

790

-

Σαντορίνη-Θηρά

2020

28

1.050

-

Σαντορίνη-Οικισμός Εμπορείου

-

42

900

Πάρος-Παροικιά*

2019

35

850

-

Πάρος-Σαρακίνικο

2023

30

-

6.500

Πάρος- Βουτάκος Αγκαιριάς

1991

50

-

12.000

Πάρος-Αλυκή

2004

37

-

6.000

Πάρος-Αλυκή

2020

48

-

8.500

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων /Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, *Ανακαινισμένο,** συμπεριλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί εκτός του ρεύματος

«Το κόστος μίσθωσης κατοικίας ξεπερνά το ετήσιο εισόδημα»

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έρχονται αντιμέτωποι οι εποχικοί εργαζόμενοι είναι συνήθως η διαμονή. Συνήθως ή θα βρουν εργασία χωρίς έξτρα χρέωση σε ένα δωμάτιο ή θα αναγκαστούν να μείνουν στον ίδιο χώρο με άλλους συναδέλφους πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο ή θα αναγκαστούν να νοικιάσουν ένα μικρό χώρο. Οι συνθήκες που επικρατούν στους εργαζόμενους που πηγαίνουν σεζόν ποικίλουν.

Η ακρίβεια έχει «σκαρφαλώσει» στα ύψη κάνοντας απλησίαστες τις τιμές ενοικίων σε οικήματα ελληνικών νησιών. Μάλιστα το κόστος μίσθωσης για κατοικίες 25 τ.μ.-50 τ.μ. είναι υψηλότερο από το ετήσιο εισόδημα των κρατικών λειτουργών.

«Το κόστος μίσθωσης για κατοικίες 25 τ.μ.-50 τ.μ. είναι υψηλότερο από το ετήσιο εισόδημα των κρατικών λειτουργών. Παρόμοια κατάσταση ισχύει και για τους εποχικούς εργαζόμενους που θα αναζητήσουν κατοικία για την σεζόν που θα εργαστούν στο νησί. Μπορεί μερικοί να είναι «τυχεροί» και ο εργοδότης να τους παρέχει αξιοπρεπή στέγη, αλλά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όπου σε κατοικία 30-40 τ.μ. να διαμένουν ακόμη και 5-6 εργαζόμενοι – που πολλές φορές δεν είναι καν κατοικία», εξήγησε ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

«Είναι παράλογο σε νησιά που τα έσοδα από τον τουρισμό να αποτελούν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας μας, να μην έχουν λύσει το πρόβλημα της στέγασης. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που ζητούν προκαταβολικά το κόστος μίσθωσης για τη σεζόν από έναν εργαζόμενο ή/και το ετήσιο κόστος μίσθωσης για έναν κρατικό λειτουργό», πρόσθεσε.

«Οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές βρίσκονται σε καλύτερη τύχη διότι τους καλοκαιρινούς μήνες «εγκαταλείπουν» το νησί διότι δεν εργάζονται, αλλά, μην θεωρήσει κανείς ότι είναι εύκολη η αναζήτηση κατοικίας τους χειμερινούς μήνες. Ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους προς ενοικίαση από Οκτώβριο έως το κλείσιμο των σχολείων. Πολλοί, επιλέγουν να κρατήσουν κλειστά τα ακίνητά τους, διότι τα αξιοποιούν κυρίως από το Πάσχα έως και τέλη Οκτωβρίου μέσω του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης», είπε.

Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 27 τ.μ. κατασκευής του 2005 στη περιοχή Καλαφάτη της Μυκόνου, μισθώνεται προς 1.200€/μήνα, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος του ρεύματος, αλλά, μόνο το νερό και το internet. Στη περιοχή Κλουβάς της Μυκόνου, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50 τ.μ. αγγίζει τις 14.000€ για τη σεζόν ( Απρίλιος –Οκτώβριος). Παρόμοια εικόνα και στην Σαντορίνη, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 28 τ.μ. του 2020, αγγίζει τα 1.050€/μήνα. Στην Πάρο, κατοικία 50 τ.μ. μισθώνεται για τη σεζόν προς 12.000€ στην περιοχή Βουτάκος Αγκαιριάς».

Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Μύκονο η δυναμική του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων αριθμεί περίπου 4.300 ακίνητα, στην Σαντορίνη 5.100 ακίνητα και στην Πάρο περίπου 3.700 ακίνητα. Τα άνωθεν εντυπωσιακά στοιχεία για την δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο, «αποφέρουν» στο ελληνικό δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έσοδα.

«Εφόσον οι δημοτικές αρχές δεν έχουν λύσει μέχρι και σήμερα το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης, αν και φαντάζει «αδιανόητο» να μην μπορεί να βρεθεί λύση, θα πρέπει, ένα μέρος των εσόδων που προέρχονται από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Ελληνικό Δημόσιο, να αποτελέσουν κεφάλαια χρηματοδότησης στεγαστικών πολιτικών με στόχο την άμεση λύση της στέγασης των κρατικών λειτουργών και εποχικών εργαζομένων», είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

«Γενικότερα, από τη στιγμή που ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει μερίδιο «ευθύνης» για την ραγδαία αύξηση των ενοικίων τόσο στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όσο και σε αστικές περιοχές όπως ο Δήμος Αθηναίων, Καλαμάτας κλπ., και επιφέρει έσοδα που αγγίζουν τα 700 εκατ.€ στα κρατικά ταμεία, θα πρέπει ένα μέρος των εσόδων αυτών, να ανακατευθυνθούν και να αξιοποιηθούν για την δημιουργία στεγαστικών πολιτικών που θα αφορούν κυρίως τις περιοχές που καταγράφουν μεγάλη δυναμική του κλάδου», πρόσθεσε.

Τέλος ανέφερε ότι «η πολιτεία, θα μπορούσε σε αναξιοποίητα οικόπεδα ιδιοκτησίας του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με χρηματοδότηση από τα υπερέσοδα που «εισρέουν» στα κρατικά ταμεία από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, να κατασκευαστούν κατοικίες προσιτού κόστους στέγασης. Ενώ, θα μπορούσαν αποκλειστικά για τον άνωθεν σκοπό, να ενταχθούν εντός σχεδίου εκτάσεις που ανήκουν στην ιδιοκτησία του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Μη ξεχνάμε ότι η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής».

Διαβάστε επίσης

Ακίνητα:Γιατί το ράλι των τιμών στην αγορά κατοικίας θα συνεχιστεί - Ειδικοί εξηγούν στο Newsbomb.gr

Η αβάσταχτη ακρίβεια του ενοικίου - 9+1 λόγοι που πήραν αύξηση 24,39% σε δύο χρόνια

Golden visa: Πώς επηρεάζουν την αγορά ακινήτων τα νέα μέτρα - Τι δηλώνουν παράγοντες του κλάδου

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ