Ακίνητα:Γιατί το ράλι των τιμών στην αγορά κατοικίας θα συνεχιστεί - Ειδικοί εξηγούν στο Newsbomb.gr
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα:Γιατί το ράλι των τιμών στην αγορά κατοικίας θα συνεχιστεί - Ειδικοί εξηγούν στο Newsbomb.gr

Παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο Newsbomb.gr εξηγούν γιατί με το πέρασμα του χρόνου οι τιμές στην αγορά κατοικίας παραμένουν στα ύψη

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τάση αύξησης παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές και ειδικά σε πιο δημοφιλείς περιοχές των μεγάλων πόλεων όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση της ζήτησης λόγω επενδυτικού ενδιαφέροντος, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης ή η ανάπτυξη της υποδομής και των υπηρεσιών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο Newsbomb.gr εξηγούν γιατί με το πέρασμα του χρόνου οι τιμές στην αγορά κατοικίας παραμένουν στα ύψη.

Στράτος Παραδιάς: «Το κόστος αυξάνεται απίστευτα, οι τιμές στις αγορές κατοικιών θα αυξηθούν»

O πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI Στράτος Παραδιάς μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία που βρίσκονται οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι η αύξηση της αγοράς ακινήτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι ορατό και σε άλλες χώρες.

«Η αύξηση της αγοράς ακινήτων είναι πολυπαραγοντικό και δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Κυρίως οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τη μειωμένη προσφορά και σε σχέση με την άνοδο του κόστους της κατασκευής καινούργιων σπιτιών αλλά και της κατασκευής των υπαρχόντων», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Οι αυξήσεις στις αγορές κατοικιών θα ενταχθούν ακόμα περισσότερο όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα με την καινούργια ενεργειακή οδηγία EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) καταστεί υποχρεωτική η ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιότερων κτιρίων. Αν δεν αναβαθμιστούν θα βγουν από την αγορά. Δεν θα νοικιάζονται ή για να πουληθούν θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση της επισκευής ο καινούργιος αγοραστής. Εκεί θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη επίπτωση στην αγορά, δηλαδή θα έχουμε μικρότερη προσφορά κατοικιών στην αγορά για πώληση».

«Σήμερα υπάρχει ζήτηση σπιτιών για αγορά αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη προσφορά. Το κόστος αυξάνεται απίστευτα. Υπάρχει μεγάλη στενότητα στα συνεργεία που πρέπει να κάνουν τις κατασκευαστικές αρχικές εργασίες είτε τις επισκευαστικές και τις εργασίες αναβάθμισης. Σε όλα αυτά παρεμβαίνει και η φορολογία η οποία έχει τον αυξητικό της ρόλο», συμπλήρωσε.

Ελευθέριος Ποταμιάνος: Εντός του 2024 θα έχουμε μία επιβράδυνση της αυξήσεως των τιμών

Ο Ελευθέριος Ποταμιάνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, ανέφερε ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα σημειώνουν αύξηση και εξήγησε τους παράγοντες.

«Έχουμε φτάσει σε υψηλά επίπεδα και αυτά αφορούν κυρίως τα αστικά κέντρα (σ.σ. Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Η εικόνα είναι ηπιότερη στην περιφέρεια και σε άλλες μεγάλες πόλεις, λόγω της συγκέντρωσης του πληθυσμού και της υπερβάλλουσας ζήτησης σε αυτά τα μέρη. Εντός του 2024 θα έχουμε μία επιβράδυνση της αυξήσεως των τιμών. Αν υπάρξει κάποια άνοδος θα είναι σε μονοψήφιο νούμερο και ίσως κάτω από τη μέση της κλίμακας του 10. Αυτό φαίνεται από τη μειωμένη ζήτηση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα», είπε αρχικά.

«Την τελευταία πενταετία έχουμε μία αύξηση που αγγίζει το 8-10% κάθε χρονιά. Το 2023 σύμφωνα με τους δείκτες της Τράπεζας Ελλάδος κινήθηκε στο 12%. Έχουμε ανέβει πολύ υψηλότερα. Π.χ. αν το 2019 για ένα παλιό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή ήταν 1.000 ευρώ αυτή τη στιγμή είναι στα 1.500 ευρώ», εξήγησε.

RE/MAX Europe: Η κτηματαγορά σε 22 χώρες της Ευρώπης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της RE/MAX Europe που πραγματοποιήθηκε σε 22 χώρες της Ε.Ε., με συμμετοχή 22.000 καταναλωτών, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία των τιμών. Αξίζει να σημειωθεί το δίκτυο franchise της RE/MAX Europe ανήκει στα μεγαλύτερα στον χώρο του ακινήτου, με περισσότερους από 30.000 επαγγελματίες συμβούλους σε 2.400 γραφεία σε 40 χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σύμφωνα με την έρευνα όσοι δυσκολεύονται να βρουν ακίνητα σε προσιτές τιμές, αναζητούν καινοτόμες λύσεις, όπως η συγκατοίκηση, και εκφράζουν αυξανόμενη προτίμηση σε περιοχές με ανθρωποκεντρικό αστικό σχεδιασμό.

Τα συμπεράσματα της έρευνας:

 • Δύο στους δέκα Ευρωπαίους μετακομίζουν λόγω οικονομικών δυσχερειών.
 • Τρεις στους δέκα Ευρωπαίους εκφράζουν τις ανησυχίες τους για μελλοντικές μετακινήσεις, ενώ φοβούνται ότι δεν θα βρουν κατοικίες που θα μπορούν να στηρίξουν οικονομικά.
 • Το 65% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο της συνιδιοκτησίας ενός ακινήτου, με ομάδα ανθρώπων που θα αποτελείται από φίλους, συναδέλφους ή ακόμα και αγνώστους.
 • Το 24,8% των καταναλωτών γοητεύεται από την ιδέα της συνιδιοκτησίας λόγω των προνομίων που θα απολαμβάνουν με τον επιμερισμό των εξόδων.
 • Το 24,5% των καταναλωτών στην Ευρώπη ενδιαφέρεται να αποκτήσει δεύτερη κατοικία.
 • Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους μπορούν να φανταστούν ότι μοιράζονται μια κατοικία, η οποία θα τους παρείχε έναν προσωπικό χώρο διαμονής και μια από κοινού πρόσβαση σε άλλες ανέσεις, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι παρέχονται επιλογές ανέσεων, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος από οικονομικά συμφέρουσες ανέσεις, όπως σε κοινόχρηστο χώρο εργασίας ή αίθουσα αναψυχής.
 • Το 21,2% των ερωτηθέντων βλέπουν τη συγκατοίκηση ως έναν τρόπο να μειώσουν το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Η έρευνα επισημαίνει και πως το ενδιαφέρον για συγκατοίκηση είναι υψηλότερο στους μικρότερης ηλικίας Ευρωπαίους, αλλά οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν αρχίσει και αυτοί να σκέφτονται σοβαρά την ιδέα της συγκατοίκησης. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών, σκέπτονται να μετακομίσουν σε κατοικία και να ζουν με το καθεστώς της συγκατοίκησης. Από τους δέκα συνταξιούχους που ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο να μετακομίσουν και να συγκατοικήσουν με τρίτους, οι τέσσερις απ’ αυτούς απάντησαν ότι θα το σκέπτονταν, καθώς η συντροφικότητα αποτελεί σημαντικό κίνητρο για εκείνους. Επίσης, η συνιδιοκτησία πλέον συνιστά το μέσο για να αποκτήσει κανείς και μια ακριβότερη κύρια κατοικία.

Τι είναι οι έξυπνες πόλεις των 15 λεπτών

Σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (31,7%) έχει ακούσει για το concept της πόλης των 15 λεπτών, που τοποθετεί όλες τις σημαντικές υπηρεσίες σε απόσταση 15 λεπτών από τα σπίτια των κατοίκων, είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο. Συνολικά, το 55% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι θα υπήρχε μεγάλο όφελος εάν οι καθημερινές μετακινήσεις ήταν συντομότερες, ενώ σχεδόν πέντε στους δέκα ερωτηθέντες (44,8%) πιστεύουν ότι θα υπήρχαν περιβαλλοντικά οφέλη από τη δημιουργία πόλεων των 15 λεπτών, καθώς οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονταν πλέον να διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε καθημερινή βάση. Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται, επίσης, για άμεση πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, ειδικά μετά την πανδημία.

Πόσο μειώθηκαν τα διαθέσιμα ακίνητα ανά περιοχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Ιούλιο του 2023, διάστημα κατά το οποίο έτρεχε το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με αυξημένους αγοραστές να βρίσκονται σε αναζήτηση πρώτης κατοικίας για αγορά, η διαθεσιμότητα ακινήτων 75-120 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου που πληρούσαν τα κριτήρια του προγράμματος (με έτος κατασκευής έως το 2007 και ζητούμενη τιμή έως 150.000€) μειώθηκε συνολικά κατά 8,42%.

Σύμφωνα με έρευνα της E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις κατέγραψαν οι εξής περιοχές στην Αττική:

 • Μειώσεις κατέγραψαν σχεδόν όλες οι περιοχές στα Νότια Προάστια, οι οποίες από το 5,03% μεταπήδησαν στο 1,53%, φτάνοντας έτσι κοντά στη μηδενική διαθεσιμότητα.
 • Μείωση κατέγραψε και το σύνολο των περιοχών στα Δυτικά Προάστια, με τη διαθεσιμότητα να αναλογεί πλέον σε 2 ανά 10 κατοικίες. Ενδεικτικά, 20-30% διαθεσιμότητας έχασε το Αιγάλεω, το Ίλιον, η Νέα Ιωνία, οι Άγιοι Ανάργυροι, οι Αχαρνές και η Νέα Χαλκηδόνα.
 • Στον Πειραιά καταγράφηκαν περιοχές με μηδενική και σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα. Πιο απότομη ήταν η πτώση των διαθέσιμων ακινήτων στο Νέο Φάληρο (από το 26,13% βρέθηκε στο απόλυτο του 0%), στην περιοχή Πειραϊκή-Χατζηκυριάκειο (από το 43,87% στο 4,87%) και στην περιοχή Καλλίπολη-Φρεαττύδα (από το 23,18% στο 5,8%).
 • Αναπόφευκτα, επηρεάστηκε και το κέντρο της Αθήνας: δραματική μείωση καταγράφηκε στην περιοχή της Κυψέλης (από 56,9% σε 33,7%), στα Πετράλωνα (από 31,7% σε 5,74%) και στα Εξάρχεια-Νεάπολη (από 22,9% σε 8,86%), ενώ πιο φημισμένες συνοικίες όπως Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Γουδή, Μετς και Ιλίσια έφτασαν τη σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα.

  Διαβάστε επίσης

  Golden visa: Πώς επηρεάζουν την αγορά ακινήτων τα νέα μέτρα - Τι δηλώνουν παράγοντες του κλάδου

  Η αβάσταχτη ακρίβεια του ενοικίου - 9+1 λόγοι που πήραν αύξηση 24,39% σε δύο χρόνια

  Ακίνητα: Σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές πώλησης από τις προσδοκίες των πωλητών

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ