ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα - Κόστος στέγασης: Ακριβότερο απο ό,τι στη Γερμανία

Ακίνητα - Κόστος στέγασης: Ακριβότερο απο ό,τι στη Γερμανία

Ακίνητα - κόστος στέγασης: Τα νέα στοιχεία στο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το κόστος στέγασης με βάση το εισόδημα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Στη χώρα μας το συνολικό στεγαστικό βάρος υπολογίζεται από την ΕΚΤ κατά μέσο όρο στα 400 ευρώ μηνιαίως εάν εξαιρεθούν τα στεγαστικά δάνεια. Μαζί με τα στεγαστικά δάνεια, το μέσο κόστος ανεβαίνει στα 600 ευρώ.

Ωστόσο εάν ληφθεί και το εισόδημα, η Ελλάδα βρίσκεται πιο ψηλά ως αναλογία στεγαστικού κόστους προς εισοδήματα ακόμα και από νοικοκυριά σε πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, σημειώνεται σε σημερινό δημοσίευμα των Νέων.

Επισημαίνεται πως το στεγαστικό κόστος ανεβαίνει για τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης, και την Ελλάδα, λόγω αυξήσεων στις δόσεις αποπληρωμής στεγαστιστικών από τα υψηλά επιτόκια, των υψηλών ενοικίων και των πιο υψηλών λογαριασμών εταιρειών κοινής ωφελείας.

Η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση βάσει του κόστους στέγης προς το εισόδημα. Εάν ληφθεί υπόψη και η δόση στεγαστικού δανείου, τότε ακριβότερη είναι η Ελλάδα.

Κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρωζώνης το κόστος στέγασης καταλαμβάνει περίπου το 20% του διαθέσιμου εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες, το 40% για τους ενοικιαστές και το 35% σε όσους μένουν σε σπίτι για το οποίο πληρώνουν στεγαστικό δάνειο, αναφέρεται στο δελτίο της ΕΚΤ.