FUN TIME

Οδηγίες προστασίας της δημόσιας υγείας

Οδηγίες προστασίας της δημόσιας υγείας

Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε τις ακόλουθες οδηγίες για την λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων.

"Έχοντας υπ' όψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας γίνονται γνωστά τα εξής :

- Η συσσώρευση και μη αποκομιδή των απορριμμάτων, δημιουργεί ειδικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, επικίνδυνη ανθυγιεινή εστία εξ αιτίας κυρίως της ανάπτυξης μικροοργανισμών λόγω της ύπαρξης στα οικιακά απορρίμματα οργανικών υλών, καθώς και ανάπτυξης ξενιστών (ποντίκια, κατσαρίδες, μύγες κτλ) που μπορούν να μεταφέρουν τα μικρόβια.

Ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος υπάρχει όταν τα απορρίμματα διασκορπίζονται από τις σακούλες στο δρόμο, με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμα από αδέσποτα ζώα, και κατοικίδια. Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι η ύπαρξη κινδύνων μετάδοσης στον άνθρωπο λοιμωδών νοσημάτων όπως γαστρεντερίτιδας και άλλων εντερολοιμώξεων, δερματίτιδων κτλ.

Με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους πολίτες :

- Να μην απομακρύνουν από τις κατοικίες τους τα σκουπίδια, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

- Να κρατούν τα σκουπίδια στις κατοικίες τους, κλεισμένα ερμητικά σε ανθεκτικές πλαστικές σακούλες και σε εξωτερικούς χώρους (λ.χ. στις βεράντες, αυλές, αποθήκες.

- Να αποφεύγουν με οποιοδήποτε τρόπο την επαφή ή άμεση έκθεσή τους στους όγκους των απορριμμάτων. Ειδικά, να μη επιτρέπουν τα παιδιά να συγκεντρώνονται και να παίζουν στα σημεία συγκέντρωσης μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών, όπως λ.χ. στις πλατείες και στους ακάλυπτους γενικά χώρους.

- Να φροντίζουν με οποιοδήποτε τρόπο να αποτρέπουν τη διασπορά των απορριμμάτων (λ.χ. με το παρκάρισμα κτλ)

- Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να αποφύγουν την προσέγγιση των ζώων στα σκουπίδια

- Να δίδουν ιδιαίτερη φροντίδα στην τήρηση της καθαριότητας στις κατοικίες τους καθώς και στην ατομική τους υγιεινή».

Πηγή: trelokouneli.gr