GOSSIP

Δήμητρα Λιάνη: Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε σκηνοθετήσει το ιστορικό νεύμα

Δήμητρα Λιάνη: Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε σκηνοθετήσει το ιστορικό νεύμα
Glomex/ΕΡΤ

Μετά από 35 χρόνια η Δήμητρα Λιάνη μιλάει για το περίφημο νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου

Έχουν περάσει 35 χρόνια από τις 22 Οκτωβρίου του 1988, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα από το Λονδίνο μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί στο Χέρφιλντ.

Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού πλήθος κόσμου βρισκόταν συγκεντρωμένο, για να υποδεχθεί τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Εκείνος, βγαίνοντας απο το αεροπλάνο, στάθηκε στη σκάλα, χαιρέτησε τον κόσμο που το επευφημούσε και αφού γύρισε το κεφάλι του προς τα πίσω, έκανε νεύμα σε μία νεαρή αεροσυνοδό να πάει κοντά του.

Ήταν η Δήμητρα Λιάνη και από εκείνη τη στιγμή και έπειτα η σχέση της με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν πλέον επίσημη. Λίγους μήνες αργότερα, το 1989, το ζευγάρι ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας και οι δυο τους έζησαν μαζί μέχρι τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου τον Ιούνιο του 1996.

Η Δήμητρα Λιάνη σε μία αποκαλύπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ μίλησε για το ιστορικό νεύμα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ένιωθα ότι ήταν κομμένα τα πόδια μου. Για μένα όλα αυτά ήταν έξω από τη δική μου νοοτροπία, οπότε έπρεπε σιγά-σιγά να μπω σε αυτό το κλίμα. Υπήρχε εκδότης που δεν ζει σήμερα που μου έλεγε μην τολμήσεις να έρθεις. Άκουγα τέτοια πράγματα. Η Δήμητρα είχε παιδική καρδιά και αφέλεια. Ίσως ήταν και αυτή η παιδική αγνότητα που ο Αντρέας αγάπησε.

«Τον είχα ρωτήσει τι θα κάνω, πώς θα έρθω. Και μου είπε ‘θα σου κάνω νόημα’. Εκείνος, όμως, το είχε σκηνοθετήσει στο μυαλό του. Με είχε αφήσει απ’ έξω σε κάποια γεγονότα, όπως ότι φεύγουμε για Λονδίνο».

Σχετικά με όσα γράφονταν στον Τύπο της εποχής είπε ότι «ήταν σκληρός μαζί μου από την αρχή μέχρι το τέλος. Ίσως άδικος θα πω. Ο Ανδρέας χαρακτήρισε τον Τύπο της εποχής επαίσχυντο ως προς εμένα».

Όπως αποκάλυψε, «με τέσταρε συνεχώς. Νομίζετε πως δεν με πέρασε από τα 40 κύματα; Εγώ ήμουν συνεχώς εκεί. Δεν έφυγα. Δεν πήγαινα κάπου αλλού, στο ξενοδοχείο ή για ψώνια. Ποτέ δεν σκέφτηκα να φύγω από κοντά του».

Ενώ για την πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου είπε πως ήταν «ορόσημο στην πολιτική ζωή του τόπου. Έκανε πολλά».

Η Δήμητρα Λιάνη αναφέρθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη χαρακτηρίζοντάς τον «θλιβερό και λίγο», ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη είπε: «Δεν έχει ξαναγίνει στα ελληνικά δεδομένα. Είναι ένας νέος άνθρωπος, ίσως να έχει όρεξη για δουλειά. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική».