Γιατί οι γιορτές των Χριστουγέννων προκαλούν άγχος στους γονείς; (pics+vid)

Newsbomb

Ποιοι είναι οι λόγοι που αγχώνονται και στρεσάρονται οι γονείς την περίοδο των γιορτών;

Τα Χριστούγεννα είναι η ωραιότερη γιορτή του χρόνου για τα παιδιά. Για πολλούς γονείς όμως οι μέρες αυτές είναι γεμάτες άγχος και στρες.

Οι προσδοκίες, όπως έχουν καθιερωθεί στις σύγχρονες κοινωνίες, είναι συχνά πολύ υψηλές καθώς στοχεύουν στα «τέλεια» οικογενειακά Χριστούγεννα.

Κάθε χρόνο λοιπόν, τέτοια εποχή, πολλοί γονείς αισθάνονται αυξημένη πίεση για το αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των παιδιών τους αλλά και τις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Δεν αφορά μόνο στην αγορά των παιχνιδιών αλλά και στην ψυχαγωγία τους. Καθώς τα παιδιά έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο αφού τα σχολεία είναι κλειστά, μία βόλτα στον κινηματογράφο, το θέατρο ή σε χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα, θεωρείται σχεδόν βέβαιη με ότι συνεπάγεται αυτό για τα οικονομικά της οικογένειας.

Παράλληλα, καλούνται να ρυθμίσουν και άλλα σύνθετα θέματα, όπως που θα περάσουν τις γιορτές, με ποιον από τους δύο γονείς θα μείνει το παιδί σε περίπτωση διαζυγίου, ή πώς θα αντιμετωπίσουν μια ξαφνική απόλυση.

Οι σημαντικότερες λοιπόν πηγές στρες είναι τα οικονομικά της οικογένειας, οι απρόβλεπτες υποχρεώσεις στη δουλειά ακόμα και τα οικογενειακά τραπέζια!

Χριστούγεννα με διαζύγιο

Οι πρώτες γιορτές μετά το διαζύγιο είναι δύσκολες όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν οι σχέσεις μεταξύ του πρώην ζευγαριού είναι τεταμένες. Ωστόσο, για χάρη του παιδιού πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης έτσι ώστε να γνωρίζει - το παιδί- πόσες μέρες των γιορτών θα περάσει με τον έναν και τον άλλο γονιό.

Η κατάρτιση επίσης ενός προγράμματος, βοηθάει τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα κάνουν τις γιορτές. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται καβγάδες και γκρίνιες και το σημαντικότερο, το παιδιά είναι ευτυχισμένα αφού δεν θα πρέπει να κάνουν τον διαιτητή!

Οικογενειακές γιορτές χωρίς άγχος

Για να μπορέσουν οι γονείς να διαχειριστούν το άγχος των γιορτών θα πρέπει αρχικά να καθορίσουν ένα προϋπολογισμό στον οποίο μπορούν να ανταποκριθούν. Το ζητούμενο δεν είναι τι θα ήθελαν αλλά τι μπορούν να προσφέρουν. Άλλωστε τα υλικά αγαθά, αν και ιδιαίτερα προβεβλημένα στην εποχή μας, δεν διασφαλίζουν και ευτυχισμένα Χριστούγεννα.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί πώς οι γονείς μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος των γιορτών:

Στο βίντεο που ακολουθεί θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους την περίοδο των γιορτών:

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved