ΓΥΝΑΙΚΑ

Γιατί δεν πρέπει να συγκρίνετε τα παιδιά σας

Γιατί δεν πρέπει να συγκρίνετε τα παιδιά σας
pixabay.com

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. 

Συχνά ο γονιός μπαίνει στον πειρασμό να συγκρίνει το παιδί του με άλλα, χωρίς να αντιλαμβάνεται πώς το κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο και χρόνο απόκρισης και ανάπτυξης.

Όπως εύστοχα αναφέρει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Μαρίνα Μόσχα, αυτή η μεταχείριση το τραυματίζει και το πληγώνει.

Έτσι μπορεί να δημιουργήσει ένα παιδί που νιώθει πως δεν αξίζει, πως δεν χρειάζεται να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο εφόσον δεν θα τα καταφέρει, ένα κλειστό και καταθλιπτικόμορφο παιδί που ίσως δεν είναι άξιο να αγαπηθεί και να αγαπήσει…

Θυμωμένο παιδί

Μπορεί βέβαια να γίνει και το αντίθετο, ένα θυμωμένο παιδί, που προσπαθεί να επιβληθεί μέσα από την παραβατικότητα και την πρόκληση, ένα ζηλιάρικο παιδί που δεν μπορεί να καταλάβει γιατί είναι καλύτεροι όλοι οι άλλοι σε σχέση με αυτό, ένα παιδί γεμάτο ανασφάλειες και κόμπλεξ που θα προσπαθεί να αποδείξει ότι αξίζει για να γίνει αποδεκτό και θα ματαιώνεται διαρκώς στην ενήλικη ζωή του, αφού ποτέ δεν θα νιώσει αρκετό!

Τι πρέπει να κάνετε

Σταματήστε να συγκρίνετε τα παιδιά σας, αν δεν θέλετε να τους δημιουργήσετε τραύματα που θα κουβαλάνε σε όλη τους τη ζωή και να μην γίνουν προβληματικοί ενήλικες. Αντίθετα, αναγνωρίστε πως ο κάθε άνθρωπος, το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τον δικό του τρόπο να …μεγαλώνει. Δεν σημαίνει ότι είναι προβληματικό.