ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς θα χτίσετε την επικοινωνία μας με τους εφήβους

Πώς θα χτίσετε την επικοινωνία μας με τους εφήβους
Photo by John-Mark Smith from Pexels

Ο Στέλιος ΜαντούδηςΑναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, συμβουλεύει.

Οι γονείς δυσκολεύονται πολύ να διαχειριστούν τη σχέση με το παιδί τους, που μεγαλώνει και διεκδικεί την ανεξαρτησία του. Η εφηβεία αναμφισβήτητα θεωρείται περίοδος σημαντικών αλλαγών για τον έφηβο ή την έφηβη καθώς βιώνουν αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία τους.

Πώς λοιπόν οι γονείς θα «χτίσουν» την επικοινωνία με το έφηβο παιδί τους;

Οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να νιώσουν ότι υπάρχει κάποιος που τους ακούει χωρίς να τους κρίνει. Σίγουρα δε θα αντικαταστήσετε τους φίλους τους, αλλά μπορείτε να παραμείνετε ένα σημαντικό πρόσωπο για αυτά στα οποία μπορούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Δείξτε τους ότι είστε έτοιμοι να τους ακούσετε χωρίς να κρίνετε.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις με εσάς ή άλλους

Κατά την εφηβεία αρχίζει να γίνεται αισθητή η αλλαγή των βιωμάτων και των πεποιθήσεων μεταξύ γονέων και παιδιών, αρχίζει να ξεπροβάλλει δηλαδή το χάσμα των γενεών. Το να συγκρίνουμε τη δική μας εποχή, με αυτή που ζουν οι σημερινοί έφηβοι δεν έχει κανένα νόημα και σε καμία περίπτωση δε μας βοηθά να τους καταλάβουμε. Γενικότερα, όμως, οι συγκρίσεις είτε με τα αδέλφια είτε με τους φίλους δεν ωφελούν τη σχέση σας με το παιδί σας, που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από αποδοχή.

Δείξτε ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντά τους

Συχνό παράπονο των εφήβων είναι ότι οι γονείς τους δεν ενδιαφέρονται αρκετά για αυτούς, ώστε να τους γνωρίσουν καλύτερα. Ρωτήστε τα για τη μουσική που τους αρέσει, για τα χόμπι τους και κάντε συζητήσεις σε βάθος. Γνωρίστε την προσωπικότητά τους που συνεχώς εξελίσσεται.

Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί

Συνήθως μόλις τα παιδιά μας μεγαλώσουν απομακρυνόμαστε και ίσως ξεχνάμε πόσο σπουδαίο είναι να περάσουμε ευχάριστο χρόνο μαζί. Χαλαρώστε και βρείτε ένα απόγευμα να κάνετε κάτι μαζί. Όσο “χάσμα’’ κι αν υπάρχει μεταξύ σας σίγουρα θα βρείτε κάτι που να ευχαριστεί και τις δύο πλευρές.

Κρατήστε την ψυχραιμία μας

Δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολο να επικοινωνήσουμε με το παιδί μας που βρίσκεται στην εφηβεία και έτσι οι εντάσεις και οι τσακωμοί ίσως να μη λείπουν. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, καθώς είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και μια ευκαιρία να ακούσουμε αυτά που πραγματικά σκέφτονται και τους καταπιέζουν. Για να είναι όμως εποικοδομητική μια διαφωνία οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι θα τους πούμε καθώς μια παραπάνω κουβέντα είναι ικανή να τους πληγώσει και να δημιουργήσει ρήξη στη μεταξύ μας σχέση.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr