ΓΥΝΑΙΚΑ

Πρέπει να κοιμάσαι από την αριστερή ή από τη δεξιά πλευρά;

Πρέπει να κοιμάσαι από την αριστερή ή από τη δεξιά πλευρά;

Ποια θέση είναι πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό σου;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ποιότητα του ύπνου (aka και ποσότητα) είναι κρίσιμη για την ψυχική και σωματική ευεξία, αλλά αποδεικνύεται ότι η θέση του ύπνου μπορεί να είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην αναζήτηση της βέλτιστης υγείας. Συγκεκριμένα, μια μικρή έρευνα δείχνει ότι, για πολλούς ανθρώπους, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να είναι το εισιτήριο για καλύτερη υγεία και ποιοτικότερο ύπνο. Η θεωρία βασίζεται στην Αγιουρβέδα, μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία και την ιατρική που προέρχεται από την Ινδία.

Γιατί λοιπόν όλη αυτή η φασαρία για τον ύπνο στην αριστερή πλευρά; Αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι καλό για την πέψη, την πλάτη, ακόμη και την καρδιά λόγω των θέσεων διαφορετικών οργάνων. Ακολουθούν τρία πιθανά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από το να κοιμηθείς ενώ βρίσκεσαι στην αριστερή πλευρά σου.

#1. Ενισχύει το λεμφικό σύστημα

Σύμφωνα με την ιατρική της Αγιουρβέδα, ο ύπνος στα αριστερά σου επιτρέπει στο σώμα σου να φιλτράρει καλύτερα τα λεμφικά υγρά και τα απόβλητα μέσω των λεμφαδένων, καθώς η αριστερή πλευρά του σώματός είναι η κυρίαρχη λεμφική πλευρά. Η δυτική έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βοηθήσει το σώμα να επεξεργαστεί απόβλητα από τον εγκέφαλο. Αντίθετα, ο ύπνος στα δεξιά μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του λεμφικού συστήματος.

#2. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Όταν πρόκειται για την πέψη, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να είναι προτιμότερος από τα δεξιά λόγω της απλής ύλης της βαρύτητας. Συγκεκριμένα, το να ξαπλώνεις στην αριστερή πλευρά επιτρέπει στα απορρίμματα τροφίμων να μετακινούνται εύκολα από το παχύ έντερο (που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έχεις μια κίνηση του εντέρου κατά το ξύπνημα). Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά επιτρέπει επίσης στο στομάχι και το πάγκρεας να κρέμεται φυσικά (το στομάχι μας βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του σώματος), γεγονός που μπορεί να διατηρήσει την ανάπτυξη παγκρεατικών ενζύμων και άλλων πεπτικών διεργασιών.

#3. Είναι καλό για την καρδιά σου

Οι γιατροί έχουν συστήσει από καιρό ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά για να βελτιώσουν την κυκλοφορία στην καρδιά. Ακόμα κι αν δεν είσαι έγκυος (ή γυναίκα), ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις κάποια πίεση από την καρδιά, καθώς η βαρύτητα μπορεί να διευκολύνει τόσο την αποστράγγιση των λεμφών, όσο και την κυκλοφορία της αορτής μακριά από την καρδιά.