ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς το ντύσιμο επηρεάζει την ψυχολογία σου στην περίοδο του lockdown

Πώς το ντύσιμο επηρεάζει την ψυχολογία σου στην περίοδο του lockdown

Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδρά αρνητικά χωρίς καν να το καταλαβαίνεις.

Η παραμονή μας μέσα στο σπίτι και η εργασία εξ αποστάσεως επηρεάζει την ψυχολογία μας πολύ περισσότερο απ΄όσο είχαμε φανταστεί. Είναι μία περίοδος που αναγκαστικά θα στραφούμε περισσότερο στον εαυτό μας, γιατί οι έξοδοι -πλην των απολύτως απαραίτητων- είναι για όσο διάστημα κρατήσει η καραντίνα απαγορευμένες. Όσο για την τηλεργασία; Αυτή είναι στο maximum καιρό τώρα!

Ακριβώς, όμως, επειδή μένουμε στο σπίτι, δε δίνουμε τόση έμφαση στα ρούχα που θα φορέσουμε. Η πλειοψηφία αρκείται στις πιτζάμες και γενικά στα items που θα φορούσε υπό φυσιολογικές συνθήκες για να είναι άνετα στον ύπνο. Το κομμάτι της ένδυσης, ωστόσο, έχει τη δύναμη να επηρεάσει τη διάθεσή μας, ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Η προηγούμενη πραγματικότητα -η χωρίς Covid-19, δηλαδή- είναι συνυφασμένη με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι και ο τρόπος που ντύνεσαι. Υποσυνείδητα, η διάθεση για εργασία, για παράδειγμα, ενισχύεται και από τα ρούχα που πρόκειται να φορέσεις. Δεν έχεις συνδέσει με αυτήν τις πιτζάμες, αλλά τα κοστούμια ή τα elegant παπούτσια. Το sleepwear συνεπάγεται στο μυαλό σου ότι είσαι σε mood ύπνου, οπότε δε σε διευκολύνει στο να είσαι όσο παραγωγική ήσουν στο γραφείο.

Ετοιμάζεσαι με την ίδια λογική που το κάνεις για ένα ρομαντικό ραντεβού. Δημιουργείς μία ατμόσφαιρα με κατάλληλη μουσική, χαμηλό φωτισμό, κεριά, που από μόνα τους θα σε βάλουν στο κλίμα. Γιατί το ζητούμενη σε αυτήν την ιδιαίτερη περίπτωση, δεν είναι να φέρεις την καθημερινότητά σου στα μέτρα της, αλλά το αντίστροφο.

Βάλε το ξυπνητήρι το πρωί την ίδια ώρα που θα το έβαζες αν επρόκειτο να φύγεις για το γραφείο. Σκέψου τι θα φορούσες την εκάστοτε εργασιακή ημέρα σαν να μην ήσουν στο σπίτι. Ντύσου με τα αθλητικά σου ακριβώς στο ίδιο πρόγραμμα που το έκανε και πριν για το απογευματινό workout. Άσε τις πιτζάμες στο κρεβάτι και προτίμησε το αγαπημένο σου λευκό πουκάμισο. Προσπάθησε να πάρεις τον έλεγχο της κατάστασης και να διατηρήσεις όποιες συνήθειες μπορείς αναλλοίωτες.

Image: Pexels.com