MEN'S GUIDE

Αποτοξίνωση τώρα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να την κάνετε σωστά

Αποτοξίνωση τώρα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να την κάνετε σωστά
Pixabay

Αν νιώθεις κάπως, χωρίς να αντιλαμβάνεσαι ακριβώς το γιατί αλλά όλα δείχνουν πως φταίει ο τρόπος ζωής σου, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να κάνεις επανεκκίνηση. 

Και τι καλύτερο από το να επιλέξεις και εσύ την λύση της αποτοξίνωσης: πετάς ότι δεν χρειάζεσαι, καθαρίζεις τον οργανισμό σου και απολαμβάνεις τα οφέλη.

Αποτοξίνωση μπορεί να σημαίνει ότι κόβεις τη ζάχαρη, ή το αλκοόλ ή και όλα αυτά μαζί αλλά και πολλά ακόμα. Οι τοξίνες στον οργανισμό επιδρούν με πολλούς τρόπους: από έναν προβληματικό μεταβολισμό μέχρι τις αϋπνίες ακόμα και την κατάθλιψη.

Εκείνοι που έχουν υιοθετήσει την αποτοξίνωση υποστηρίζουν πως τους βοήθησε με αυτά. Είναι ο φυσικός τρόπος για να θεραπεύσεις το σώμα σου.

Μία από τις πιο συνηθισμένες ουσίες είναι η καφεΐνη. Χρησιμοποιείται από το 90% των ενηλίκων και επιδρά στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μπορεί κάλλιστα να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αρκεί να μην ξεπερνάς τα 4-5 φλιτζάνια την ημέρα. Τα πράγματα γίνονται χειροτέρα όταν προσθέτεις σε αυτόν ζάχαρη.

Κανείς δεν θα σου πει να κόψεις τον καφέ: βοηθά στη μνήμη, την απώλεια βάρους αλλά και στις αθλητικές επιδόσεις. Τελευταίες μελέτες δείχνουν πως η περιορισμένη κατανάλωση λειτουργεί ως ασπίδα ακόμα και απέναντι στον καρκίνο.

Αν παρόλα αυτά πρέπει να μειώσεις την κατανάλωση, κάντο προσεκτικά: η απότομη μείωση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως η μειωμένη ενέργεια, η έλλειψη συγκέντρωσης και η αυξημένη αίσθηση κόπωσης.

Και τώρα ας δούμε την ζάχαρη η οποία βρίσκεται παντού γύρω μας: στα δημητριακά, τα φρούτα ακόμα και τα λαχανικά. Η προσθήκη ζάχαρης είναι το πρόβλημα. Από τα γλυκά μέχρι τα αναψυκτικά αλλά και τις μαρμελάδες. Υπολογίζεται ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 37 κιλά ζάχαρης το χρόνο. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει από το ορμονικό σου, την αντοχή σου ακόμα και την αίσθηση της πείνας ή να προκαλέσει οιδήματα. Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της υψηλής πίεσης και άλλων χρόνιων προβλημάτων.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως η ζάχαρη είναι το καύσιμο του οργανισμού αλλά όχι αυτή που συνήθως βρίσκουμε στο εμπόριο. Αν την κόψεις ο οργανισμός σου θα υποστεί σοκ τις πρώτες μέρες καθώς θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει λίπος για καύσεις. Ακόμα και οι ορμόνες σου θα αποσυντονιστούν. Κατανάλωσε πολλά φρούτα, πρωτεΐνες και ηλεκτρολύτες για να βοηθήσεις στην μετάβαση. Μετά από πέντε μέρες θα νιώθεις άλλος άνθρωπος.

Αποτοξίνωση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί όσο και αν αυτό σε πονάει. Και μπορεί ένα ποτό να σε χαλαρώσει μετά από μια δύσκολη μέρα όμως όταν το παρακάνεις οι συνέπειες είναι σοβαρές. Λάβε υπόψη σου ότι το αλκοόλ φεύγει από τον οργανισμό σου σε διάστημα 24 με 48 ωρών και θα καταλάβεις τότε γιατί καλό θα ήταν να το αποφύγεις.