ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ένα Μουσείο Ιατρικής με αντικείμενα που έγραψαν ιστορία

Θεσσαλονίκη: Ένα Μουσείο Ιατρικής με αντικείμενα που έγραψαν ιστορία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Υπάρχουν μηχανήματα που αν τα δείτε θα εκπλαγείτε από τη δομή και τον μηχανισμό τους».

Μια συσκευή αναισθησίας του 1900, ένα ξεχωριστής κατασκευής ακουόμετρο «άλλων εποχών», ξύλινα ωτοσκόπια και πολλά ακόμη αντικείμενα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον χώρο της Ιατρικής, βρίσκονται αποθηκευμένα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με απώτερο στόχο να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Ιατρικής στην πόλη και να βρεθούν σε γυάλινες προθήκες.

«Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια στη Σχολή Επιστημών Υγείας να δημιουργήσουμε ένα μουσείο ιστορικής πορείας των τμημάτων Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Οδοντιατρικής. Καθώς η Ιατρική έχει μεγαλύτερη παράδοση διάρκειας χρόνων και σχετική άνεση χώρου έχουμε συλλέξει πολλά υλικά, τα οποία και συγκεντρώσαμε στο κτίριο των εργαστηρίων, ενώ ετοιμάσαμε μια μελέτη προσαρμογής για τη διαμόρφωση ενός μουσείου», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» o κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.

Δείτε κάποιους από τους «θησαυρούς» που περιμένουν για να εκτεθούν, στη gallery που ακολουθεί:

Όπως είπε ο κ. Δαρδαβέσης, «σε πρώτη φάση μιλάμε για ένα μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, το οποίο θα αναδεικνύει την ιστορική πορεία του Τμήματος, αλλά και εν γένει τις κατακτήσεις των προτέρων γενεών στα πεδία της Υγείας. Όλα τα Ιδρύματα παροχής παιδείας έχουν μια ιστορική πορεία, έχουν τεκμήρια».

Ερωτηθείς για τα εκθέματα που θα έχει ένα μουσείο με τον συγκεκριμένο ιατρικό χαρακτήρα, ο καθηγητής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Κοινωνικής- Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής, απάντησε πως «υπάρχουν μηχανήματα που αν τα δείτε θα εκπλαγείτε από τη δομή και τον μηχανισμό τους. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα -άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα- που έχουν την αξία τους. Μιλάμε για αρχεία, τεκμήρια, μηχανήματα βιοϊατρικής τεχνολογίας, που είναι ξεπερασμένα αλλά ιδιαίτερα σπάνια, φωτογραφίες, παλιά συγγράμματα. Πρόκειται για τη ζώσα ιστορία, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί. Η τάση που υπάρχει, ό,τι παλιό δεν το χρειαζόμαστε, το πετάμε, αυτό είναι έγκλημα».

Ο κ. Δαρδαβέσης πρότεινε και χώρο για τη δημιουργία του Μουσείου Ιστορίας της Ιατρικής: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει το κεντρικό νοσοκομείο "Γεννηματάς", το οποίο είναι ένα παλαιό κτίσμα. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο με πεπαλαιωμένες υποδομές, το οποίο -κατά την προσωπική μου εκτίμηση- θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε ένα κέντρο υγείας αστικού τύπου με τους υπόλοιπους χώρους του να μετατραπούν, μακροπρόθεσμα, στο συγκεκριμένο Μουσείο Ιστορίας των συγκεκριμένων επιστημών».

Κατέληξε δε, πως η ύπαρξη του συγκεκριμένου μουσείο θα συνεισφέρει και στον ιατρικό τουρισμό, αφού μια επίσκεψη στους χώρους του θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ελεύθερου χρόνου των συνέδρων που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη. «Το δρομολογούμε σήμερα για να το έχουμε τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Δαρδαβέσης.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός διάσημος τραγουδιστής - Τον εκτέλεσαν στη μέση του δρόμου