ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρίτα Αντωνοπούλου στο Newsbomb.gr: Νιώθω σαν τον αθλητή που έχει μείνει εκτός γηπέδων για καιρό

Ρίτα Αντωνοπούλου

H Ρίτα Αντωνοπούλου μιλάει στο Newsbomb.gr λίγο πριν την έναρξη των καλοκαιρινών συναυλιών της.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή, για μια σειρά καλοκαιρινών συναυλιών σε αρκετά μέρη της Ελλάδας.

Μετά από μήνες εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, η δίψα για τη συνάντηση με το κοινό όπως και η αγωνία είναι μεγάλη, σημειώνει στη συνέντευξή της στο newsbomb.gr η γνωστή ερμηνεύτρια.

Το καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι της ξεκινάει από το Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, με μια παράσταση εφ’ όλης της ύλης.

Ετοιμάζεστε να ανεβείτε και πάλι στη σκηνή για μια σειρά καλοκαιρινών συναυλιών σε όλη τη χώρα. Θα ήθελα να μου περιγράψετε πώς φαντάζεστε αυτή την εκ νέου συνάντηση με το κοινό, έπειτα από μήνες εγκλεισμού. Υποθέτω ότι είναι μεγάλη η «δίψα».

Και η αγωνία επίσης, Για έναν άνθρωπο που δεν έχει κάτσει πάνω από μια εβδομάδα χωρίς να δουλεύει τα τελευταία 17 χρόνια, καταλαβαίνετε ότι αυτή η παύση ήταν από περίεργη έως αδιανόητη. Το τραγούδι με τη συχνότητα που το κάνω όλα αυτά τα χρόνια είναι σαν πρωταθλητισμός, οπότε νιώθω λίγο σαν τον αθλητή που έχει μείνει εκτός γηπέδων για πολύ καιρό και τώρα πρέπει να ξαναπιάσει το ρεκόρ του με τη μία. Η δίψα που λέτε, είναι σίγουρα αυτό στο οποίο ποντάρω για να το καταφέρω!

Πώς έχει χτιστεί αυτή η καλοκαιρινή παράσταση; Ποιο τραγούδι δεν θα ήταν δυνατό να λείπει από αυτή και γιατί;

Χτίστηκε μέσα στην καραντίνα. Είναι μια παράσταση εφ’ όλης της ύλης που εμπεριέχει με πολλούς τρόπους και όλες μου τις σκέψεις και τα συναισθήματα για αυτό που έχουμε ζήσει κι εξακολουθούμε να βιώνουμε. Νομίζω δε θα μπορούσα με τίποτα να αφήσω απέξω ένα καινούριο τραγούδι που θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες. Το νιώθω τόσο δικό μου και τόσο «σημερινό» που έχει μεγάλη σημασία για μένα να το μοιραστώ με τον κόσμο ακριβώς σε αυτή τη χρονική στιγμή. Οι στίχοι ανήκουν στην Ειρήνη Τσαγκαράκη και η μουσική στους Δημήτρη και Αντώνη Παπαβομβολάκη. Λέγεται «Ο δραπέτης» και τους ευχαριστώ γιατί είναι το δεύτερο υπέροχο τραγούδι που μου χαρίζουν μετά το «Θα μεγαλώνω». Οπότε αν έπρεπε να διαλέξω ένα να πω και μόνο ένα, θα ήταν αυτό!

Είστε μια συναυλιακή ερμηνεύτρια. Πώς ήταν οι μήνες αυτοί του εγκλεισμού για έναν καλλιτέχνη που στερείται την επαφή με τον κόσμο και τη σκηνή; Ποια ήταν τα αρνητικά και ποια τα θετικά τελικά για εσάς; Οι οικονομικές δυσκολίες είναι προφανώς δεδομένες.

Αυτή η αποχή από τη δημιουργική και λυτρωτική διαδικασία του μοιράσματος που βιώνουμε σε μια συναυλία είναι τρομακτικά καταπιεστική για εμάς που ζούμε από αυτό. Κι όταν λέω ζούμε από αυτό εννοώ και οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Προσπάθησα όμως όλο αυτό το διάστημα να εκμεταλλευτώ το χρόνο που εμφανίστηκε τόσο απρόσμενα στη ζωή μου και να κάνω άλλα πράγματα που δε μπορούσα παλιότερα, όπως π.χ. το να ξεκινήσω να μαθαίνω πιάνο ή να ζωγραφίσω. Το σπουδαιότερο όμως ήταν ότι είχα τόσο χρόνο με την κόρη μου.

Ο πολιτισμός δεν φιμώνεται. Ούτε η ζωή, θα μπορούσαμε να πούμε. Νιώσατε όμως κάτι τέτοιο τους προηγούμενους αρκετούς μήνες;
Φυσικά το ένιωσα, πώς θα μπορούσα να μην το νιώσω; Οι προσπάθειες φίμωσης ήταν συντονισμένες και πολύ επιθετικές για εμάς. Ο πολιτισμός απαξιώθηκε οικτρά κι αυτό δείχνει και το επίπεδο των όσων παίρνουν τις αποφάσεις.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται ή θα διαμορφωθεί στην μετά-Covid εποχή;

Υπάρχουν πολλά κι όχι απλά ένα κάτι. Είναι μια τεράστια συζήτηση και έχω πολύ συγκεκριμένη άποψη επ’ αυτού του θέματος. Το ξαναείπα και θα το ξαναπώ. Ζούμε ιστορικές στιγμές και από την πορεία των επόμενων χρόνων θα εξαρτηθούν πάρα πολλά σε σχέση με τον άνθρωπο και την υπόστασή του πάνω σε αυτόν τον τόσο ταλαιπωρημένο από τον ίδιο τον άνθρωπο πλανήτη.

Ως ερμηνεύτρια και συνεργάτιδα του Θάνου Μικρούτσικου, αν ήταν εν ζωή, πώς πιστεύετε θα σχολίαζε όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας;

Πόσες φορές έχω αναρωτηθεί δεν μπορείτε να φανταστείτε. Κάθε μέρα το σκέφτομαι. Θα ήθελα τόσο πολύ να μπορούσα να μιλήσω μαζί του και να τον ακούσω να μου εξηγεί την άποψή του. Πιστεύω αφού με ρωτάτε ότι θα είχε βγει και στα κεραμίδια να φωνάζει για όλους τους λάθος χειρισμούς. Πιστεύω ότι θα ήταν μια κυρίαρχη φωνή λογικής μέσα στην τρέλα που μοιράζουν τόσο απλόχερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τρομοκρατίας ή χειραγώγησης θα πω εγώ.



Σχέδια για το χειμώνα κάνετε ή περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας;

Σχέδια κάνω πάντα, αλλά για να είμαι ειλικρινής, με περιμένει ένα τόσο γεμάτο καλοκαίρι που αυτή τη στιγμή έχω επικεντρωθεί στο να τα καταφέρω και να κερδίσω αυτό το στοίχημα της επανένταξης στον αγωνιστικό χώρο όπως είπαμε παραπάνω.

Αν θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα μέσω των καλοκαιρινών παραστάσεων σας, τώρα που επανεκκινεί ο πολιτισμός, ποιο θα ήταν αυτό και ποιοι οι αποδέκτες του;

Το μήνυμά μου εμπερικλείεται στις παραστάσεις μου οπότε οι αποδέκτες μου είναι όλος ο κόσμος που θα έρθει. Το μήνυμα θα το νιώσουν και δε θα χρειαστεί να πω τίποτα.
Όμως θα ήθελα να αφιερώσω το καινούριο τραγούδι σε όλους αυτούς που περπατάνε πάνω σε αυτή τη γη πιστεύοντας ότι τους ανήκει. Ότι τους ανήκουν τα ποτάμια, τα δέντρα, το νερό που πίνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, εσείς, εγώ… Σε όλους αυτούς τους αφελείς κι επικίνδυνους τύπους που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τη μαγεία της ζωής.

Πληροφορίες

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού
Ώρα έναρξης στις 21:00

Συντελεστές:

Μανόλης Ανδρουλιδάκης: Κλασική κιθάρα, ενορχηστρώσεις

Σταύρος Καβαλιεράτος: Μπάσο

Μιχάλης Ατσάλης: Ακουστική κιθάρα

Βασίλης Ντρουμπογιάννης: Πλήκτρα

Παραγωγή: Melodica Art Productions

Τιμές εισιτητίων:12 € γενική είσοδος (παιδιά έως 6 ετών δωρεάν)

Προπώληση:
Ticket Services
- τηλεφωνικά: 2107234567
- online: www.ticketservices.gr
* Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας +0,5€ ανά εισιτήριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.