ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρομάζουν οι τιμές στα ενοίκια - Δυσεύρετα τα σπίτια με 600 ευρώ στην Αττική

Τρομάζουν οι τιμές στα ενοίκια - Δυσεύρετα τα σπίτια με 600 ευρώ στην Αττική

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αγορά κατοικίας το 2024 πανελλαδικά είναι το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια

Τα ενοίκια αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αδυνατούν να πληρώσουν για να μείνουν σε ένα αξιοπρεπές σπίτι. Στα συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια αλλά και στην αγοραστική κίνηση που υπάρχει, αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος μιλώντας στο Newsbomb.gr και στην Αναστασία Γκολέμη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ποταμιανός, μιλώντας στο Newsbomb.gr, μίλησε για τις αυξήσεις σε υψηλά διψήφια ποσοστά που έκλεισε το 2023 για τις τιμές πώλησης κατοικιών και τα ενοίκια στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

O πρόεδρος των Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος μιλώντας στο Newsbomb.gr για την αύξηση των ενοικίων ανέφερε: «Ο κύριος λόγος είναι η μικρή προσφορά των ακινήτων ειδικά στα αστικά κέντρα που υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Οι τιμές των αξιών ανέβηκαν και το 2023 τόσο στις μισθώσεις όσο και στις πωλήσεις».

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αγορά κατοικίας το 2024 πανελλαδικά είναι το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια.

«Οι πιο hot περιοχές είναι οι κεντρικές περιοχές γύρω από το κέντρο και τα νότια προάστια, πιο ήπιες είναι οι αυξήσεις των τιμών σε περιοχές που δεν καλύπτονται ολοκληρωτικά από συγκοινωνιακά μέσα, για παράδειγμα εκεί που δεν υπάρχει μετρό είναι πιο ήπιες οι τιμές και οι αυξήσεις τους.

Ωστόσο ακόμα και εκεί δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές ειδικά στις μισθώσεις. Παρουσιάζεται ήδη μία κόπωση στην αγορά ειδικά το πρώτο τρίμηνο του 2024 γιατί οι τιμές είναι πολύ υψηλά σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια των πολιτών. Μπορεί να δούμε στο άμεσο διάστημα μία μικρή διόρθωση», ανέφερε.

«Η αγοραστική κίνηση σημειώνεται πέριξ του κέντρου της Αθήνας και στα Νότια προάστια. Στα Βόρεια προάστια οι τιμές είναι χαμηλότερες. Δεν θα αγοράσει κάποιος ακίνητο το οποίο είναι μακριά από τα αστικά κέντρα», συμπλήρωσε.

«Στην Αττική δύσκολα θα βρει κάποιος σπίτι κάτω από 8-10 το τετραγωνικό μέτρο, δύσκολα να βρει κάτω από 600 ευρώ σπίτι», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ποταμιάνος το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στην τηλεόραση του Action αναφέρθηκε και σχετικά με την αγορά σπιτιών. «Αυτή τη στιγμή στην Κυψέλη ζητάνε και 1.500 ευρώ, για σπίτι που έχει χτιστεί τη δεκαετία του ΄60», είπε χαρακτηριστικά.

Στράτος Παραδιάς: «Το κόστος αυξάνεται απίστευτα, οι τιμές στις αγορές κατοικιών θα αυξηθούν»

O πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI Στράτος Παραδιάς μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία που βρίσκονται οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι η αύξηση της αγοράς ακινήτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι ορατό και σε άλλες χώρες.

«Η αύξηση της αγοράς ακινήτων είναι πολυπαραγοντικό και δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Κυρίως οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τη μειωμένη προσφορά και σε σχέση με την άνοδο του κόστους της κατασκευής καινούργιων σπιτιών αλλά και της κατασκευής των υπαρχόντων», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Οι αυξήσεις στις αγορές κατοικιών θα ενταχθούν ακόμα περισσότερο όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα με την καινούργια ενεργειακή οδηγία EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) καταστεί υποχρεωτική η ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιότερων κτιρίων. Αν δεν αναβαθμιστούν θα βγουν από την αγορά. Δεν θα νοικιάζονται ή για να πουληθούν θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση της επισκευής ο καινούργιος αγοραστής. Εκεί θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη επίπτωση στην αγορά, δηλαδή θα έχουμε μικρότερη προσφορά κατοικιών στην αγορά για πώληση».

«Σήμερα υπάρχει ζήτηση σπιτιών για αγορά αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη προσφορά. Το κόστος αυξάνεται απίστευτα. Υπάρχει μεγάλη στενότητα στα συνεργεία που πρέπει να κάνουν τις κατασκευαστικές αρχικές εργασίες είτε τις επισκευαστικές και τις εργασίες αναβάθμισης. Σε όλα αυτά παρεμβαίνει και η φορολογία η οποία έχει τον αυξητικό της ρόλο», συμπλήρωσε.