ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποταμιάνος: Ένας μισθός για μια γκαρσονιέρα -Καινούρια σπίτια μόνο για πολύ πλούσιους

Ποταμιάνος: Ένας μισθός για μια γκαρσονιέρα -Καινούρια σπίτια μόνο για πολύ πλούσιους
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Αγορά ακινήτων: Όλες οι στρεβλώσεις που έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο απροχώρητο 

Τη στρεβλή εικόνα που επικρατεί επί μακρόν στην αγορά ακινήτων επιχείρησε να αναλύσει ο πρόεδρος των Μεσιτών Αττικής.

Μιλώντας στο ACTION24 ο Λευτέρης Ποταμιάνος αναφέρθηκε στην επικρατούσα κατάσταση, αποκάλυψε το παράδοξο που αναμένεται να ισχύσει στην αγορά ακινήτων το αμέσως επόμενο διάστημα και συνάμα εξέφρασε την άποψή του για το τι είναι αυτό που σώζει την κατάσταση μέχρι ώρας.

«Τα ενοίκια έχουν φτάσει σε ένα ταβάνι. Δεν βγαίνει ο κόσμος» σημείωσε ο κ. Ποταμιάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για μια σοβαρή ανακαίνιση διαμερίσματος δεν φτάνουν τα χρήματα του σχετικού κυβερνητικού προγράμματος.

«Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε σε φάση κόπωσης της αγοράς. Το λέω τον τελευταίο μήνα. Δεν θα διορθώσει πολύ. Το επόμενο διάστημα θα ζήσουμε το παράδοξο: δεν θα έχουμε ιδιαίτερη κίνηση αλλά δεν θα πέφτουν και οι τιμές».

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, «μόνο όποιος είναι πιο ανταγωνιστικός στην αγορά θα κινηθεί».

«Στριμώχνεται ο κόσμος και διαθέτει τον ένα μισθό του ζευγαριού στο ενοίκιο. Αυτό που σώνει την κατάσταση ακόμη είναι πως υπάρχουν ακόμη παλιές μισθώσεις σε ισχύ», πρόσθεσε. Όπως είπε, σε δείκτη τιμών έχουμε γυρίσει στο 2009 «αλλά τα λεφτά μας δεν είναι τα ίδια, δεν έχουμε τα ίδια λεφτά».

Πέραν των στρεβλώσεων στα ενοίκια, ο κ. Ποταμιάνος αναφέρθηκε και σχετικά με την αγορά σπιτιών. «Αυτή τη στιγμή στην Κυψέλη ζητάνε και 1.500 ευρώ, για σπίτι που έχει χτιστεί τη δεκαετία του ΄60», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είχε πει ο Λευτέρης Ποταμιάνος στο Newsbomb.gr

Υπενθυμίζεται ότι κατά την μεγάλη έρευνα του Newsbomb.gr o Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, ανέφερε ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα σημειώνουν αύξηση και εξήγησε τους παράγοντες.

«Έχουμε φτάσει σε υψηλά επίπεδα και αυτά αφορούν κυρίως τα αστικά κέντρα (σ.σ. Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Η εικόνα είναι ηπιότερη στην περιφέρεια και σε άλλες μεγάλες πόλεις, λόγω της συγκέντρωσης του πληθυσμού και της υπερβάλλουσας ζήτησης σε αυτά τα μέρη. Εντός του 2024 θα έχουμε μια επιβράδυνση της αυξήσεως των τιμών. Αν υπάρξει κάποια άνοδος θα είναι σε μονοψήφιο νούμερο και ίσως κάτω από τη μέση της κλίμακας του 10. Αυτό φαίνεται από τη μειωμένη ζήτηση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα», είπε αρχικά.

«Την τελευταία πενταετία έχουμε μια αύξηση που αγγίζει το 8-10% κάθε χρονιά. Το 2023 σύμφωνα με τους δείκτες της Τράπεζας Ελλάδος κινήθηκε στο 12%. Έχουμε ανέβει πολύ υψηλότερα. Π.χ. αν το 2019 για ένα παλιό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή ήταν 1.000 ευρώ, αυτή τη στιγμή είναι στα 1.500 ευρώ», εξήγησε.

Σχετικές ειδήσεις