ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To Χόλιγουντ ψηφίζει Ελλάδα: 5 διάσημες ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα μας

Mamma Mia

Από τον Αλέξη Ζορμπά έως το Mama Mia, η Ελλάδα προσελκύει το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ εδώ και δεκαετίες.

To φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα, για ακόμα μια φορά,έχει γίνει το επίκεντρο του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος, καθώς ήδη δύο μεγάλες παραγωγές με πασίγνωστους και λαμπερούς πρωταγωνιστές έχουν ξεκινήσει γυρίσματα στη χώρα μας.

Ο λόγος για το σίκουελ της επιτυχημένης ταινίας Knives Out (Στα Μαχαίρια) που κάνει γυρίσματα σε Σπέτσες και Πόρτο Χέλι με μια πλειάδα πασίγνωστων ηθοποιών όπως οι: Ντάνιελ Κρεγκ, Κέιτ Χάντσον, Ντέιβιντ Μπαουτίτσα, Ίθαν Χοκ, κ.ά.

Η έτερη μεγάλη παραγωγή των ημερών είναι το The Enforcer με τον Αντόνιο Μπαντέρας στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Ισπανός ηθοποιός ήδη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα.

Παρά το μέγα εμπόδιο της ελληνικής γραφειοκρατείας, η χώρα μας ανέκαθεν αποτελούσε αγαπημένο προορισμό των χολιγουντιανών παραγωγών. Παρακάτω επιλέγουμε πέντε από τις δεκάδες διάσημες και εμβληματικές ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα και την έκαναν γνωστή στα πέρατα του κόσμου.

Mama Mia! H ταινία (2008)

Από τις πιο πρόσφατες όπως και πιο διάσημες χολιγουντιανές παραγωγές που γυρίστηκαν στη χώρα μας και συγκεκριμένα σε Σκόπελο, Σκιάθο και λίγο στο Πήλιο. Με πρωταγωνιστές τους Μέριλ Στριπ, Πιρς Μπρόσναν, Κόλιν Φερθ και σε συνδυασμό με τα τραγούδια των Abba, η ταινία γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, κάνοντας τη χώρα πόλο έλξης σε τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001)

Τα γυρίσματα έγιναν στην Κεφαλονιά κάνοντας μεγάλη διαφήμιση στο πανέμορφο νησί του Ιονίου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι η Πενέλοπε Κρουζ, συμπρωταγωνίστρια του Νίκολας Κέιτζ, λάτρεψε τις ομορφιές της Κεφαλονιάς όπως και τους κατοίκους της. Τα γυρίσματα έγιναν στη Σάμη, στην Αντίσαμο, στην περίφημη παραλία του Μύρτου και αλλού, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί Έλληνες ηθοποιοί όπως οι Ειρήνη Παππά, Κατερίνα Διδασκάλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, κ.ά.

Τζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο (1981)

Ο θρυλικός 007 βρέθηκε στην Ελλάδα για την 12η περιπέτεια του, με τον Ρότζερ Μουρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα γυρίσματα έγιναν αρχικά στην Κέρκυρα όπου με την πανέμορφη Καρόλ Μπουκέ εξερευνούν τις ομορφιές του νησιού, το Παλαιό Φρούριο, το Αχίλλειο, κ.ά. Η σκηνή της καταδίωξης γυρίστηκε σε έναν δρόμο κοντά στο χωριό Πάγοι όπου λαμβάνει χώρα η σκηνή της καταδίωξης. Στη συνέχεια τα γυρίσματα μεταφέρθηκαν στα Μετέωρα με την περίφημη σκηνή της αναρρίχησής που εκτοξεύει την αγωνία στα ύψη.

Τα κανόνια του Ναβαρόνε (1961)

Η ταινία γυρίστηκε στη Ρόδο με πρωταγωνιστές τους Γκρέγκορι Πεκ, Άντονι Κουίν, Ντέιβιντ Νίβεν, Στάνλεϊ Μπέικερ και φυσική τη δική μας Ειρήνη Παππά. Αυτομάτως το νησί των ιπποτών απέκτησε μεγάλη προβολή συγκεντρώνοντας τουρισμό υψηλού επιπέδου, καθώς μεγάλα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ, πολιτικοί και επιχειρηματίες επισκέφθηκαν το νησί τόσο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας όσο και μετά.

Αλέξης Ζορμπάς (1964)

Η ταινία δεν χρειάζονται συστάσεις. Βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, η οσκαρική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη με τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά, Σωτήρη Μουστάκα και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, έκανε την Αθήνα και δη την Κρήτη όπου έγιναν τα γυρίσματα, επίκεντρο του διεθνούς κινηματογραφικού ενδιαφέροντος.

Η εμβληματική σκηνή όπου ο Ζορμπάς Άντονι Κουίν χορεύει συρτάκι, τον χορό που έμαθε όλος ο πλανήτης, υπό τους ήχους του Θεοδωράκη γυρίστηκε στα Χανιά και συγκεκριμένα στην παραλία του Σταυρού.



Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.