ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έιμι Γουάινχάουζ: 10 χρόνια χωρίς το εύθραυστο κορίτσι με τη συγκλονιστική φωνή

Έιμι Γουάινχάουζ
Η Έιμι Γουάινχάουζ πέθανε στις 23 Ιουλίου 2011 από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
AP

Η Έιμι Γουάινχάουζ στη σύντομη ζωή της κατάφερε να σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά και να θεωρείται μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες των τελευταίων δεκαετιών.

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατό της αλλά κανείς δεν έχει ξεχάσει και δεν πρόκειται να ξεχάσει το κορίτσι με τη μαγική φωνή, μια από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες των τελευταίων δεκαετιών. Την Έιμι Γουάινχάουζ.

Η συγκλονιστική φωνή της Έιμι σίγησε πολύ γρήγορα για πάντα στις 23 Ιουλίου 2011. Ήταν μόλις 27 ετών. Για ακόμα μια φορά το «καταραμένο» αυτό 27 Club πρόσθεσε ακόμα ένα μέλος, δίπλα στους Τζίμ Μόρισον, Κερτ Κομπέιν, Τζάνις Τζόπλιν, Τζίμι Χέντριξ, κ.ά. Μάλιστα, τρία χρόνια νωρίτερα, η Γουάινχαουζ είχε εκφράσει ένα φόβο ότι θα πέθαινε σε αυτήν την ηλικία.

Το κορίτσι με τα μαύρα μαλλιά -πάντα χτενισμένα σε σφηκοφωλιά- το έντονο μαύρο eyeliner στα μάτια σαν Κλεοπάτρα, το λιπόσαρκο, γεμάτο τατουάζ, κορμί και δυστυχώς τη λατρεία που έτρεφε για το αλκοόλ, δεν κατάφερε να νικήσει τους δαίμονες που είχε να παλέψει και «πέταξε» μακριά, πολύ ψηλότερα από εκεί που την είχε φτάσει το ταλέντο της...

Ο θάνατός της

Η Έιμι βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου 2011 στο σπίτι της στο Λονδίνο. Ο τελευταίος άνθρωπος που την είδε ζωντανή ήταν ο σωματοφύλακας της Άντριου Μόρις.

Ο σωματοφύλακας ανέφερε ότι έφτασε στο σπίτι της τρεις μέρες πριν τον θάνατό της και ότι είχε την αίσθηση πως η Γουάινχάουζ ήταν μεθυσμένη. Παρατήρησε ότι έκανε μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μέσα στις μέρες που ακολούθησαν.

Ανέφερε ότι η Έιμι «γελούσε, άκουγε μουσική και έβλεπε τηλεόραση στις 2 τα ξημερώματα την ημέρα του θανάτου της». Σύμφωνα με τον σωματοφύλακα, στις 10 το πρωί τη βρήκε να είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι της και προσπάθησε ανεπιτυχώς να την ξυπνήσει. Αυτό δεν του προκάλεσε υποψίες επειδή η ίδια κοιμόταν αργά μετά από μια έξοδο το προηγούμενο βράδυ. Σύμφωνα πάλι με τον σωματοφύλακα, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, έλεγξε πάλι πού βρισκόταν και την είδε να είναι ξαπλωμένη στην ίδια θέση όπως την προηγούμενη φορά. Αφού έκανε έναν περαιτέρω έλεγχο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ανέπνεε και δεν είχε σφυγμό. Ανέφερε ότι κάλεσε αμέσως την άμεση δράση.

Στις 3:54 μ.μ. ώρα Βρετανίας της 23ης Ιουλίου 2011, δύο ασθενοφόρα κλήθηκαν στην οικία της τραγουδίστριας, στο Κάμντεν του Λονδίνου. Επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα ο θάνατός της από την Σκότλαντ Γιαρντ. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, εμφανίστηκαν στην περιοχή τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι καθώς οι θαυμααστές της συνέρρεαν συγκλονισμένοι στην γειτονιά της Γουάινχαουζ για να αποδώσουν φόρο τιμής.

Στο δωμάτιο της βρέθηκαν ένα μικρό και δυο μεγάλα μπουκάλια βότκας. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι η Γουάινχαουζ πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης και αλκοόλ μετά από περίοδο αποτοξίνωσης.

Η κηδεία της τραγουδίστριας έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο, με την παρουσία ελάχιστων φίλων της, στο κοιμητήριο του Έτζγουερ, στο βορειοδυτικό Λονδίνο στις 26 Ιουλίου 2011.

Μετά τον θάνατό της, η τραγουδίστρια έσπασε το δεύτερο ρεκόρ της και μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα τραγούδια γυναίκας καλλιτέχνη τα οποία εμφανίστηκαν ταυτόχρονα στα τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου (8 τραγούδια).

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ένα μήνα πριν αφήσει την τελευταία της πνοή η Έιμι επρόκειτο να εμφανιστεί στην Αθήνα στο πλαίσιο του Eject Festival (22 Ιουνίου 2011). Πριν τη στάση της στην Αθήνα, βρέθηκε στο Βελιγράδι κάνοντας μια τραγική εμφάνιση, «λιώμα» από το ποτό. Ανήμπορη να συνεχίσει, ζήτησε συγγνώμη από τους φαν και ακύρωσε τις επόμενες συναυλίες της λέγοντας πώς «αυτό είναι το σωστό». Λίγες μέρες μετά θα μας αποχαιρετούσε για πάντα...

Η Έιμι μέσα από τα λόγια της:

- Δεν υπάρχει νόημα να λέμε κάτι άλλο εκτός από την αλήθεια. Στο τέλος της ημέρας δεν έχω να απαντήσω σε εσένα, στον πρώην μου ή σε έναν κοστουμαρισμένο τύπο από τη δισκογραφική μου. Έχω να απαντήσω στον εαυτό μου.

- Κάθε άσχημη κατάσταση είναι ένα blues τραγούδι που πρόκειται να δημιουργηθεί.

- Θα έλεγα ότι η jazz είναι η δική μου γλώσσα.

- Δεν με νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για εμένα. Ποτέ δεν με ένοιαζε και ποτέ δεν θα με νοιάζει. Η ζωή είναι πολύ μικρή να ανησυχώ για αυτά.

- Είμαι τυχερή γιατί μπορώ και ταξιδεύω στην πρώτη θέση τώρα.


- Δεν είμαι αιχμηρή όταν μιλάω. Απλώς λέω πράγματα που ο καθένας σκέφτεται αλλά κανείς δεν τολμάει να πει.

- Δεν θα έλεγα ότι είμαι φεμινίστρια. Όμως δεν μου αρέσουν τα κορίτσια που παριστάνουν τις χαζές επειδή αυτό είναι το πιο εύκολο.

- Δεν πιστεύω ότι η ικανότητα σου να μάχεσαι έχει να κάνει με το πόσο μεγάλος είσαι. Έχει να κάνει με το πόσο θυμό κρύβεις μέσα σου.

- Δεν θα ήθελα να ζω σε ένα ροζ συννεφάκι γιατί η ζωή δεν είναι έτσι.

- Όταν περιτριγυρίζεσαι από παιδιά γίνεσαι και ο ίδιος παιδί για λίγο. Προσποιείσαι ότι η ζωή είναι μαγική και πως δεν χρειάζεται να είσαι ένας από τους πανικόβλητους ανθρώπους που τρέχουν στη δουλειά καθημερινά.

- Δεν είχα σκοπό να γίνω διάσημη. Εγώ απλά είμαι μια μουσικός.

- Η ζωή είναι μικρή. Τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν και συνήθως αυτό γίνεται. Έτσι δεν έχει νόημα να ξοδεύεις το χρόνο σου σκεπτόμενος όλα τα «αν», τα «και» τα «αλλά».


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.